Eroii necunoscuți ai productivității, eficienței și siguranței

by donpedro

Atunci când oamenii se gândesc la fabrica viitorului, se gândesc adesea la vehicule de transport autonome și la alte mașini robotizate care îndeplinesc eficient sarcini 24 de ore din 24, fără întreruperi sau cu un timp de întrerupere limitat. Este adevărat că noile inovații tehnologice sunt adoptate din ce în ce mai des în fabrici și aduc cu ele îmbunătățiri fără precedent ale productivității și eficienței. Totuși, o linie de producție este puternică doar în măsura în care este puternică și veriga ei cea mai slabă. Într-o uzină obișnuită, există nenumărate componente care funcționează “neobservate”, dar care, cu toate acestea, îndeplinesc funcții critice, în special în ceea ce privește siguranța.

Dacă un întrerupător, un buton, un comutator sau o lumină nu funcționează corect, acest lucru poate pune în pericol rezistența unei linii de producție și poate pune în pericol vieți omenești. Siguranța personalului care lucrează în apropierea utilajelor grele este primordială și nu poate fi compromisă. Chiar și cele mai mici componente trebuie să fie fiabile și să continue să funcționeze impecabil.

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) reprezintă o proporție semnificativă din numărul total de întreprinderi din întreaga lume și sunt considerate a fi coloana vertebrală a unei economii sănătoase. Un sector dinamic al IMM-urilor oferă locuri de muncă și generează creștere economică atât la nivel local, cât și la nivel general. Conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)1), IMM-urile creează aproximativ 70% din locurile de muncă și generează în medie între 50 și 60% din valoarea adăugată. În economiile emergente, IMM-urile contribuie cu până la 45% din totalul locurilor de muncă și cu 33% din PIB. Contribuția lor colectivă la economiile regionale și globale evidențiază necesitatea critică de a menține aceste întreprinderi să funcționeze cât mai eficient, mai sigur și mai productiv posibil.

Să ne bucurăm de valul post-pandemic

În prezent, revenirea post-pandemică a IMM-urilor se traduce prin creșterea volumului de comenzi și accelerarea dezvoltării. În consecință, investițiile în automatizare, digitalizare și alte tehnologii inovatoare continuă să sporească. Mai degrabă decât să concureze cu marile companii care au soluții financiare mult mai mari, majoritatea IMM-urilor își crează valoarea prin abordarea unor piețe specializate sau de nișă. Ca atare, liniile lor de producție sunt adesea foarte personalizate. În plus, aceste firme nu își pot permite, frecvent, investiții semnificative de capital pentru a automatiza o întreagă linie de producție sau pentru a revizui procesele de producție cu ajutorul roboticii. De regulă, adoptarea digitalizării are loc într-un ritm mai lent și include sisteme disparate și componente de la mai mulți producători pentru a crea un ansamblu funcțional.

În timp ce noile și inovatoarele metode de producție pot declanșa niveluri înalte de productivitate, este esențial ca operatorii economici să aibă în vedere elementele de bază corecte. În acest caz, “elementele de bază” se referă la elementele mai puțin “la modă” ale unei linii moderne de producție, care îndeplinesc sarcini esențiale. Aceste componente includ butoane de siguranță, coloane și lumini de semnalizare, precum și sisteme de alarmă care nu ajung niciodată pe prima pagină a ziarelor – cu excepția cazului în care se defectează.

Funcții critice de siguranță

SL7-100-L-RG-24LED Signal Indicator Tower / Eaton

JT028-RYGBC-CD Stack Light / Mallory

Butonul de oprire de urgență reprezintă o componentă de bază utilizată într-o fabrică, dar este și una dintre cele mai importante. Această componentă critică poate preveni deteriorarea echipamentelor, rănirea personalului și, în cazuri extreme, poate însemna diferența dintre viață și moarte. Este vorba despre singura piesă a unui echipament care trebuie să fie 100% fiabilă. Distribuitorii globali de componente electronice, cum ar fi Farnell, oferă o gamă de butoane de oprire de la producători de renume, într-o varietate de modele și configurații pentru a se potrivi nevoilor specifice ale unei uzine sau ale forței de muncă. Butoanele de oprire de urgență pot fi prevăzute cu activare cu cheie sau fără cheie, cu funcții de eliberare prin tragere sau prin rotire, iar pentru o vizibilitate sporită, există și variante cu butoane iluminate.

Eaton dispune de o gamă cuprinzătoare de butoane de oprire în siguranță și de oprire de urgență, care pot fi montate pe partea frontală a echipamentelor sau direct pe podeaua fabricii. Elementele de contact cu automonitorizare asigură siguranța operațională, chiar și în cazul unei instalări defectuoase sau al unei exploatări excesive. Butoanele de oprire de urgență de la Eaton sunt ideale pentru utilizarea în medii dificile, datorită designului robust care oferă un grad ridicat de protecție (IP67, IP69K) și o gamă largă de temperaturi ambientale. În cele din urmă, butonul de oprire de urgență este o componentă critică, prin care se asigură că oamenii, mașinile și sistemele sunt protejate în totalitate.

Coloanele luminoase reprezintă un alt exemplu de echipament care rareori atrage atenția, dar care îndeplinește o funcție vitală, permițând o mai bună vizibilitate în fabrică. Utilizarea inteligentă a iluminatului, combinată cu o bună proiectare a sistemului de automatizare, permite interfețelor om-mașină (HMI) să ofere pentru depanare o abordare bazată mai mult pe indicii vizuale. Coloanele luminoase utilizează adesea lumini de semnalizare pentru a afișa exact locul în care a apărut o problemă. Sistemele de semnalizare pot fi, de asemenea, utilizate pentru a oferi indicii vizuale ușor de înțeles și intuitive pentru lucrătorii din fabrică pentru a comunica starea producției și orice riscuri potențiale prezente, în special în mediile zgomotoase. Printre exemple se numără coloana de semnalizare SL7-100-L-RG-24LED de la Eaton și coloana luminoasă JT028-RYGBC-CD de la Mallory. Atunci când vine vorba de localizarea defecțiunilor, coloanele luminoase pot economisi timp prețios în identificarea și izolarea unei potențiale probleme, îmbunătățind siguranța instalației și eficiența lucrărilor de întreținere care trebuie efectuate.

57005268 Wall-mounted Horn / Werma Signaltechnik GmBH

Coloanele luminoase, împreună cu un sistem de alarmă sonoră, pot îmbunătăți și mai mult siguranța. Din nou, aceste dispozitive nu sunt în general asociate cu liniile de producție avangardiste, dar, cu toate acestea, îndeplinesc o funcție vitală. Distribuitorii dispun de o gamă considerabilă de opțiuni pentru a contribui la îmbunătățirea siguranței utilajelor grele și pentru a garanta că asistența poate fi direcționată rapid acolo unde este necesar în caz de urgență. Printre soluțiile de vârf de pe piață pentru utilizare în interior și exterior se numără sirena de perete 57005268 de la Werma Signaltechnik GmBH.

Pe măsură ce arhitectura fabricilor devine tot mai sofisticată, pe piață intră noi soluții tehnologice pentru siguranță care completează componentele testate și încercate, cum ar fi alarmele și butoanele. De exemplu, perdelele optice de siguranță, care creează o barieră virtuală în jurul unui pericol, funcționează în esență ca senzori de proximitate și pot fi utilizate ca alternativă la barierele mecanice. Acestea utilizează lumina pentru a crea o barieră virtuală în jurul unui obiect sau al unei zone. Atunci când sunt declanșate, acestea pot activa instantaneu și automat funcții de siguranță, cum ar fi alarmele sau oprirea echipamentului pentru a reduce riscul pentru personalul care efectuează lucrări de întreținere pe utilaje în mișcare.

Eroii necunoscuți ai fabricii moderne

Asemenea canarului din minele de cărbune, ar fi ideal ca multe componente de siguranță din instalațiile moderne să nu trebuiască să intre vreodată în acțiune. (n.red.: În trecut, minerii aduceau canari în minele de cărbune pentru a da un semnal de avertizare timpurie în cazul în care, acolo, existau gaze toxice.) Totuși, acestea trebuie să funcționeze atunci când este necesar. Este esențial pentru proprietarii de fabrici să se asigure că toate echipamentele sunt certificate, testate și actualizate. Oamenii și mașinile care lucrează împreună comportă riscuri inerente și necesită utilizarea unor dispozitive care pot proteja lucrătorii împotriva practicilor nesigure, pot accelera găsirea defecțiunilor și pot asigura o oprire rapidă și eficientă în caz de urgență.

S-a dovedit că intensificarea automatizării industriale duce la creșterea productivității, dar poate atrage după sine și o sursă de riscuri. Tehnologia a ajutat fabrica modernă să devină mai conectată și, prin urmare, să obțină îmbunătățiri în ceea ce privește viteza și randamentul. Cu toate acestea, atunci când vă gândiți la fabrica viitorului, nu neglijați câțiva dintre eroii necunoscuți de care aveți nevoie pentru a construi o linie de producție și pentru a asigura un mediu de lucru productiv și sigur.

Farnell element14 | ro.farnell.com

 

 

1)  https://www.oecd.org/industry/C-MIN-2017-8-EN.pdf

 

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu