Pe valurile inovației

by donpedro

Inovația este un element esențial în industria electronică, dar este, de asemenea, cheia pentru a câștiga cursele pe mare. Alberto Riva este un navigator premiat și un inginer electronist experimentat care și-a găsit o nișă extrem de specializată în construirea de sisteme electronice inovatoare pentru competițiile nautice. În calitate de participant la cursele individuale, Riva știe că echipamentele de monitorizare instalate în jurul ambarcațiunii sale sunt elemente critice care pot contribui la reducerea cu câteva secunde a timpului obținut.

Folosindu-și experiența de inginer, Riva a reușit să proiecteze cu succes sisteme de bord robuste, fiabile și ușor de utilizat pentru a spori performanța și a îmbunătăți siguranța în cadrul competițiilor. Potrivit lui Riva, pentru a construi sisteme cu adevărat inovatoare, care pot îmbunătăți sportul de navigație, un inginer trebuie să aibă experiență pe mare.

“Atunci când navighezi în competiții nu prea ai timp să proiectezi. Este momentul în care totul trebuie să funcționeze, așa că, de multe ori, acesta este testul final pentru a vedea dacă un proiect funcționează”, a declarat Riva. “Oricum, procesul de proiectare începe atunci când navighezi.”

Ambarcațiunile pentru competiții folosesc mai mulți senzori și înregistratoare de date în timpul acesteia, captând date care pot fi analizate ulterior pentru a îmbunătăți performanța. Senzorii variază de la anemometrul care măsoară viteza vântului până la transductoarele ultrasonice și piezoelectrice care monitorizează părțile critice ale ambarcațiunii. Senzorii și înregistratoarele de date trebuie să fie extrem de fiabile, dar în același timp să fie cât mai ușoare posibil. În timpul unei curse, fiecare kilogram inutil poate avea un impact negativ asupra abilității marinarului de a atinge o viteză mai mare și un timp mai bun.

“Când navighezi, colectezi o mulțime de date de la sistemele de la bord”, a declarat Riva. “Toate echipele ambarcațiunilor din competiție cheltuiesc o mulțime de bani pe sisteme electronice, cum ar fi transductoarele, pentru a colecta datele și apoi folosesc postprocesarea pentru a înțelege schimbările în viteza nautică. Cu toate acestea, cu cât ai mai multe date, cu atât ai nevoie de mai mult timp pentru a le analiza.”

Pentru a reduce timpul de post-procesare, Riva a construit un nou înregistrator de date care permite navigatorilor să înregistreze și să interpreteze cele mai utile segmente de date obținute în timp real și să salveze restul informațiilor pentru analize ulterioare.

Riva este mereu în căutarea celor mai noi componente care să-l ajute să-și îmbunătățească proiectele de creștere a vitezei. El colaborează îndeaproape cu distribuitorul global de componente electronice Farnell pentru a identifica cele mai inovatoare componente și pentru a obține asistență tehnică atunci când construiește sisteme complexe. Riva are cerințe foarte specifice în ceea ce privește greutatea și fiabilitatea.

“Proiectarea sistemelor cu o greutate și un consum de energie mai mici este o prioritate de top în navigația sportivă și există întotdeauna componente noi, mai performante, care te pot ajuta să faci acest lucru”, a declarat el. “Fiabilitatea este, de asemenea, un considerent major atunci când selectați componente − și trebuie să vă asigurați că aveți strategii robuste în cazul unei defecțiuni. Nu vă puteți permite ca sistemul să cedeze în mijlocul unei competiții. Trebuie să aveți întotdeauna două linii independente de echipament înainte de a intra într-o cursă”, a spus Riva.

De exemplu, Riva se pregătește să implementeze sisteme care analizează datele pentru a descoperi dacă un senzor este defect și pentru a trece automat la un dispozitiv alternativ. De asemenea, el a dezvoltat dispozitive electronice de bord care se pot depana singure și pot identifica posibilele defecțiuni înainte ca acestea să apară. Astfel, fiabilitatea sistemului crește foarte mult, însă trebuie să se realizeze cu o toleranță minimă în ceea ce privește greutatea și consumul de energie.

“În fiecare an apar noi dispozitive cu specificații noi, mai ușoare, mai eficiente și mai puternice. Selectarea tuturor acestora poate fi descurajantă și consumatoare de timp”, continuă Riva.

“Există multe avantaje în utilizarea uriașei baze de date online de componente Farnell, în care se pot face căutări. Pot să cercetez rapid și ușor cele mai recente componente noi de pe piață pentru a găsi caracteristici specifice și pentru a le compara performanța, greutatea și fiabilitatea. Acest lucru mă asigură că aleg piesa potrivită, care este ușoară și nu necesită prea multă putere pentru o aplicație sau un dispozitiv. Sunt foarte fericit să am Farnell în echipa mea, deoarece mă pot baza pe ei pentru gama de produse aflate în stoc, livrarea rapidă și expertiza tehnică.”

Potrivit lui Riva, a face parte dintr-o echipă cu alți navigatori, ingineri proiectanți și furnizori este esențial pentru succes. Abilitatea de a rezolva diferite probleme și de a găsi noi soluții într-un format colaborativ este cea mai bună modalitate de a obține performanțe de clasă mondială. Determinarea și competențele individuale ale unui navigator trebuie să fie combinate cu performanța ambarcațiunii și cu abilitățile echipei.

“Când totul merge bine, sentimentul este imbatabil, dar există întotdeauna modalități de a merge mai repede”, a comentat Riva. “Să duci o idee în dezvoltare, apoi să-ți acorzi timpul necesar pentru a o face să funcționeze este scopul final. Nu există nimic mai satisfăcător decât să livrezi un sistem câștigător, de înaltă performanță, care ajută marinarii să își atingă obiectivul de a câștiga curse.”

Atunci când se proiectează dispozitive de ultimă generație, care împing limitele realizărilor umane în sporturile extreme, personalizarea este esențială. În calitate de distribuitor de servicii de înaltă calitate, Farnell este bine poziționat pentru a răspunde nevoilor complexe ale inginerilor proiectanți care fac pionierat în inovații pe care lumea nu le-a mai văzut până acum.

Oferind acces instantaneu la un portofoliu de top cu peste 950.000 de produse de la peste 2.000 de mărci, cu o funcționalitate de căutare puternică, Farnell poate oferi opțiuni alternative de proiectare care accelerează timpul de lansare pe piață și oferă un raport calitate-preț mai bun. Clienții pot beneficia, de asemenea, de acces la instrumente și resurse online, de asistență tehnică în limba locală, de expertiza comunității element14 și de un serviciu de livrare de primă clasă. Este sigur că prin adoptarea îmbunătățirii, adaptabilității și digitalizării, Farnell va continua să ofere cele mai bune soluții posibile pentru partenerii furnizori și clienții din întreaga lume.

Autor: Evelyne Piot,
Regional Sales Manager, Farnell

 

https://ro.farnell.com

 

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu