Convertoare DC/DC de până la 300W de la RECOM

by donpedro

Convertoarele DC/DC sunt o componentă cheie a multor circuite de putere. Le furnizează consumatorilor energia potrivită, la o tensiune stabilă și cu amperajul necesar pentru o funcționare eficientă. Aplicațiile deosebit de solicitante pentru aceste cipuri sunt în domenii precum industrie, telecomunicații și transportul feroviar.

Soluțiile utilizate în aceste domenii trebuie nu numai să fie foarte fiabile, ci și să asigure siguranța operatorilor, a utilizatorilor și a pasagerilor. Convertoarele seria RPA sunt o familie de produse proiectate pentru astfel de aplicații. Acestea au certificările corespunzătoare și performanțe electrice foarte bune. În oferta TME, aceste circuite sunt disponibile în versiuni cu putere nominală de la 20W la 300W. Iată o prezentare generală a acestor produse, cu specificații de bază, funcționalitate și domenii de aplicare.

Caracteristici comune ale convertoarelor seria RPA

Familia de produse RPA de la RECOM este formată din mai multe serii de convertoare, împărțite în funcție de puterea nominală și de gama de tensiuni de intrare. Să ne uităm mai întâi la caracteristicile comune întregii game prezentate.

Dimensiuni și carcase

Convertoarele seria RPA sunt create pentru montarea directă pe PCB. Acestea au fire într-un raster tipic de 2,54 mm. Sunt disponibile în formă deschisă sau închisă – și anume în carcase care protejează sistemul de deteriorări mecanice. Acestea au dimensiuni standardizate care sunt descrise în tabelul de mai jos:

Dimensiuni Suprafață de bază Putere
1″×1″ 25,4×25,4mm 20W, 30W
1/16 Brick 33×22,8mm 50W
2″×1″ 50,8×25,4mm 60W
Quarter Brick 60,6×39mm 150W
Half Brick 60,6×63,1mm 100W, 200W
Eight Brick 221×128mm 150W, 300W


Securitate

Convertoarele DC/DC din seria RECOM sunt echipate cu o gamă de protecții concepute pentru a reduce riscul de defecțiune în condiții anormale, chiar dacă sunt depășiți parametrii de funcționare admisibili. În funcție de model și de serie, protecțiile variază, dar majoritatea produselor au cel puțin trei dintre următoarele sisteme de protecție.

Protecțiile de bază se referă la alimentarea parametrilor nominali. Acestea sunt circuite de tip OVP (Over Voltage Protection), care monitorizează tensiunea de ieșire a sistemului și “taie” alimentarea cu energie a sarcinii în cazul depășirii valorii stabilite (în majoritatea cazurilor, protecția este activată la aproximativ 110 … 130%). Un tip de protecție înrudit este UVP (Under Voltage Protection), care este o protecție la subtensiune (împiedicând ca tensiunea de ieșire să fie prea mică, de exemplu, din cauza unei defecțiuni) și UVLO (Under Voltage Lockout), un sistem care dezactivează convertorul în prezența unei tensiuni de intrare prea mici (protecție tipică întâlnită în aplicațiile mobile, alimentate de la baterii). Un circuit de protecție la scurtcircuit și un circuit de protecție la supracurent (declanșat la sarcină critică), adică SCP (Short Circuit Protection) și, respectiv, OCP (Over Current Protection), previn deteriorarea convertorul. Produsele RECOM sunt, de asemenea, protejate împotriva supraîncălzirii cu OTP (Over Temperature Protection).

Prezentare generală a seriei RPA din oferta TME

Mai jos este o prezentare generală a subseriilor de convertoare RECOM (din grupul RPA), defalcate în funcție de puterea maximă de ieșire. Trebuie subliniat aici că toate produsele prezentate sunt însoțite de documentație (disponibilă în catalogul TME) și că selecția produsului adecvat pentru o anumită aplicație trebuie făcută numai după ce se citesc caracteristicile detaliate ale articolului selectat.

Toate convertoarele de 20 W și 30 W sunt disponibile în carcase de 25,4mm × 25,4mm.

Convertoare compacte cu 20W și 30W

Unitățile de 20W și 30W au o gamă de tensiuni de intrare de 4:1 (9V până la 36V DC). Tensiunile lor de ieșire sunt 3,3V, 5V, 12V i 24V DC, în timp ce articolele selectate au o a doua ieșire de -12V sau -15V DC. Acestea sunt închise în carcase cu o bază de un inch pătrat (25,4mm×25,4mm). Sistemele pot funcționa la temperaturi cuprinse între -40°C și 71°C sau 105°C (în funcție de model). Convertoarele sunt adecvate pentru aplicații industriale și feroviare (certificate EN50155). Eficiența produselor din această serie atinge 89%.

Componente de putere pentru aplicații industriale de 50 wați

Ieșirea într-un pas de 2,54 mm facilitează proiectarea PCB-ului țintă.

Convertoarele RPA50S de 50W, cu o eficiență de până la 91%, sunt proiectate pentru aplicații cum ar fi sursele de alimentare industriale, comunicațiile de date, precum și circuitele PoE (Power over Ethernet). Spre deosebire de articolele menționate mai sus, acestea nu au carcasă – pot funcționa la temperaturi de până la 54° C cu răcire prin convecție sau 85°C în dispozitive cu flux de aer asistat mecanic. Tensiunile de ieșire ale acestei serii sunt de 3,3V, 5V și 12V, dar este posibilă ajustarea acestora de la -20% la +10% prin conectarea unui singur rezistor între pinii TRIM și +Sense/-Sense.

Datorită carcasei, convertoarele pot funcționa la temperaturi de până la 85°C.

Convertoare seria RPA60-FW

Sursele de alimentare de 60 de wați din seria RPA60-FW sunt certificate conform EN60950 (aplicații TIC) și EN50155 (transport feroviar). Acestea se caracterizează printr-o eficiență ridicată de până la 93%, fără sarcină minimă și o izolare de 1500V (până la 1 minut). Pentru toate modelele, gama de tensiune de intrare este de la 9V la 36V, iar circuitele pot rezista la supratensiuni de până la 50V și sunt echipate cu protecțiile descrise mai sus. Tensiunile de ieșire disponibile variază între 5V, 12V, 15V și 24V (reglabile ±10%).

Convertoare de 100W cu toleranță termică largă

Modelele fără carcasă cântăresc 24,6 g.

RECOM furnizează convertoare DC/DC de 100 wați cu tensiuni de ieșire de la 5V la 48V DC. Componentele pot fi achiziționate din două serii: RPA100E-W cu circuit deschis și RPA100H-RUW echipat cu carcasă. Acestea din urmă sunt componente din segmentul RUW (Railway Ultra Wide Input), adică sunt create pentru aplicații în industria feroviară și sunt caracterizate de o gamă largă de tensiuni de intrare, în acest caz variind de la 16,5 V la 140 V DC. Partea superioară a corpului este alcătuită dintr-o placă metalică plată care sprijină termoreglarea circumferinței. Dispune de găuri filetate pentru montarea unui radiator – atunci când este utilizat, sistemele pot funcționa la temperaturi de până la 97°C. Datorită fixării cu șuruburi, componentele rămân rezistente la șocuri și vibrații.

Modele de înaltă eficiență cu putere de 150W

Partea superioară plată și găurile filetate facilitează fixarea radiatorului.

Seria de convertoare RPA cu putere de 150W are tensiuni de ieșire de la 12V la 54V DC (reglabile +10% și -20%), menținând în același timp o eficiență de până la 92%. Atât elementele RPA150E-EW, cât și RPA150Q-RUW au fost echipate cu o placă superioară de susținere a disipării căldurii, ceea ce duce la o toleranță pentru temperaturi ambientale cuprinse între -40°C și (respectiv) 85°C sau 105°C. La fel ca în cazul modelelor RUW descrise mai sus și aici proiectanții au posibilitatea de a profita de o gamă foarte largă de tensiuni de intrare: de la 24V la 110V DC.

Convertoare puternice de 200W și 300W

Convertoarele puternice de 200W și 300W deschise RECOM RPA de 300W au tensiuni de ieșire complet reglabile, variind de la 16V la 35V DC. Acestea acceptă tensiuni de intrare de la 36V la 72V și se mândresc cu o eficiență de până la 94,8%, fiind, astfel, o componentă ideală pentru sistemele de alimentare cu energie electrică din echipamentele industriale și de telecomunicații. Datorită utilizării unui element de disipare a căldurii, sistemele pot funcționa la temperaturi de până la 85°C cu circulație forțată a aerului. Cu convertoarele RPA200H-RUW, caracteristicile sistemelor sunt similare cu cele ale seriei RPA150Q-RUW (gama largă de tensiune de intrare și toleranță termică, rezistență mecanică). Principalele diferențe sunt dimensiunea (aici Half Brick) și, bineînțeles, puterea de ieșire: ajunge la 200W.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu