Transformarea lanțului de aprovizionare prin automatizare și IIoT

by donpedro

Lanțul de aprovizionare a evoluat continuu de-a lungul anilor – odată cu apariția unor tehnologii avansate, precum senzorii și inteligența artificială (AI) – cu scopul de a-l menține flexibil. Diminuarea cantității de stocuri existente a însemnat utilizarea cât mai eficientă și rentabilă a componentelor și a materiilor prime, însă atunci când pandemia COVID-19 a lovit, aceasta a provocat perturbări în lanțul de aprovizionare global cum nu s-a mai văzut până acum – de la cherestea la …pulpe de pui și, bineînțeles, componente electronice.

Noul centru de distribuție a produselor Digi-Key va adăposti peste 43 de kilometri de benzi transportoare automate de mare viteză

Inițial, o scădere dramatică a cererii de produse finite a provocat un șoc în sistem, iar mai târziu, în timpul pandemiei, am experimentat exact problema opusă, pe fondul unei creșteri bruște a cererii de produse și a unei penurii legate de livrare și stocuri. Acest lucru a scos la iveală deficiențe majore în lanțul de aprovizionare – în principal, o lipsă de robustețe. Procesul devenise atât de centralizat încât, atunci când un eveniment afecta chiar și un singur producător, acesta avea un impact larg în întreaga lume. Iar când cererea a revenit destul de rapid, lanțul de aprovizionare nu a fost suficient de robust sau diversificat pentru a aduce suficientă materie primă în fabrici, iar multe dintre acestea s-au închis complet. De asemenea, lipsa forței de muncă a contribuit la perturbări – odată cu închiderea fabricilor – provocând întârzieri în etapele din întregul lanț de aprovizionare.

Tehnologii precum senzorii IoT și inteligența artificială pot contribui la crearea unui sistem mai robust și pot remedia multe dintre fisurile din lanțul de aprovizionare dezvăluite de pandemie. Impactul pe care Internetul Industrial al Lucrurilor (IIoT) l-a avut deja asupra industriei prelucrătoare și a lanțului de aprovizionare în ansamblu nu poate fi subestimat, deoarece permite noi funcționalități și procese mai inteligente, predictive și proactive care duc la o eficiență sporită. Haideți să aprofundăm modul în care aceste tehnologii transformă deja în bine lanțul de aprovizionare.

O localizare (și urmărire) îmbunătățită a bunurilor

Tehnologia încorporată în centrul de distribuție a produselor (PDC) al Digi-Key va permite companiei să fie în fruntea distribuției pentru anii următori.

IIoT aduce utilizarea senzorilor la un nou nivel, în primul rând în ceea ce privește urmărirea bunurilor pentru a evalua unde se află acestea în lanțul de aprovizionare la un moment dat. De exemplu, dacă un container are un dispozitiv de urmărire a bunurilor, un client poate vedea dacă acel container se află încă pe o navă sau dacă a ajuns într-un port. Însă, cunoașterea doar a locației unui anumit bun nu este suficientă atunci când este nevoie de, să zicem, 20 de componente, pentru a începe efectiv fabricarea unui produs.

Deoarece producătorii gestionează adesea mai multe produse, componente și materii prime, senzorii IoT permit o vizualizare unificată a tuturor datelor care provin de la fiecare dintre aceste containere diferite. Agregarea tuturor datelor, astfel încât să fie relevante atât pentru întreprindere, cât și, adesea, pentru consumatorul care își urmărește comanda de acasă, este, de asemenea, esențială.

Dincolo de urmărirea locației, mulți senzori diferiți sunt utilizați pentru o varietate de produse cu scopul de a furniza mai multe date de-a lungul întregului lanț de aprovizionare și de a îmbunătăți urmărirea bunurilor – de la senzori de mediu care monitorizează temperatura, umiditatea și presiunea, până la senzori de poziționare, cum ar fi accelerometrele și senzorii giroscopici care înregistrează poziția și orientarea unui produs. Cu acest tip de date, puteți localiza cu exactitate momentul și locul în care un produs ar fi putut fi deteriorat pe traseu.

Senzorii și dispozitivele de urmărire a bunurilor sunt din ce în ce mai puțin costisitoare, astfel încât utilizarea lor este tot mai răspândită. Odată cu această creștere a numărului de senzori, gestionarea datelor devine mai importantă.

Managementul datelor cu ajutorul inteligenței artificiale

Roboții colaborativi (sau coboți) lucrează în tandem cu oamenii și au un potențial uriaș pentru a-i menține pe lucrători în siguranță și mulțumiți.

În cazul în care un manager de operațiuni trebuie să determine dacă o fabrică poate începe producția la un anumit moment, acesta are nevoie să știe dacă toate componentele necesare vor fi la timp la fabrică. În trecut, acest lucru se baza, cumva, pe o serie de presupuneri, cu o vizibilitate redusă asupra informațiilor exacte, în timp real, necesare pentru planificarea producției.

Vestea bună este că, datorită IIoT, ei pot folosi acum inteligența artificială pentru a agrega și analiza cu ușurință toate datele de urmărire a bunurilor disponibile pentru diferitele părți componente de care au nevoie pentru producție. Un sistem de AI poate utiliza datele de la senzori, atrăgând în același timp date de la terți, cum ar fi informații despre vreme și informații portuare, pentru a prezice întârzierile și momentul în care vor ajunge toate componentele necesare. Edge computing – procesarea acelor date colectate de senzori mai aproape de sursă, mai degrabă decât comunicarea lor înapoi în cloud – sporește, de asemenea, foarte mult eficiența datelor.

Deoarece există atât de multe date provenite de la senzori și de la terțe părți, inteligența artificială poate, de obicei, să facă această analiză mai rapid și mai precis decât o persoană, iar acest sistem inteligent și automatizat permite operatorilor să piardă mai puțin timp cu sarcinile mărunte ale activității. În schimb, aceștia sunt disponibili pentru a desfășura o muncă mai creativă și mai calificată, cum ar fi administrarea sistemului și a clienților lor interni, precum și pentru a oferi judecăți umane atunci când este necesar.

Este important de reținut că acest sistem de gestionare a datelor nu înlocuiește angajații. Mai degrabă, acesta furnizează informații extrem de utile operatorului care administrează sistemul. În cele din urmă, managementul datelor cu ajutorul AI aduce o nouă valoare prin creșterea eficienței și a acurateței în general.

Utilizarea senzorilor pentru a prezice întreruperile

Senzorii IoT au devenit esențiali pentru îmbunătățirea eficienței operaționale și sporirea siguranței angajaților – și acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de o mai bună monitorizare a mediului și a traficului. De exemplu, odată cu recenta intensificare a incendiilor de vegetație din SUA, au existat multe zone afectate care au avut un impact asupra lanțului de aprovizionare, inclusiv condiții de conducere nesigure și drumuri închise. Dar companiile care utilizează datele de mediu în planificarea lor au putut să se orienteze și să țină cont de perturbările meteorologice. Vremea și traficul sunt adesea considerate factori străini, dar pot avea efecte neprevăzute asupra unui lanț de aprovizionare dacă nu avem la îndemână acest tip de informații.

Ascensiunea Digi-Key în spațiul software

Rolul Digi-Key în această transformare a lanțului de aprovizionare se referă în mare parte la furnizarea de hardware, dar, ca societate, ne concentrăm, de asemenea, pe funcționalitatea software, atât la nivel intern, cât și în relația cu clienții. Cele mai mari progrese ale Digi-Key din ultima vreme au venit din partea unor instrumente mai bune de localizare, de stabilire a prețurilor și de achiziție, iar cu aceste sisteme în funcțiune putem schimba și analiza rapid și ușor datele în tot depozitul și nu numai. Acest nou software precum și noile date vor crește productivitatea operatorilor, vor reduce defectele de calitate și vor realiza îmbunătățiri în timp real.

De asemenea, Digi-Key și-a sporit accentul pe vânzarea de software alături de produsele sale hardware pentru o implementare mai rapidă a soluțiilor IoT, precum prima soluție privată LoRaWAN-in-a-Box din industrie, care a fost lansată împreună cu Seeed Studio și Machinechat.

Ce urmează pentru lanțul de aprovizionare

IIoT activează procese mai inteligente, mai predictive și proactive care pot îmbunătăți eficiența și crea medii de lucru mai sigure – și, în cele din urmă, produse mai bune și mai fiabile.

Intersecția dintre datele în timp real și tehnologiile de inteligență artificială, inclusiv utilizarea de noi senzori, a creat numeroase căi noi de înțelegere a lanțului de aprovizionare și va continua să alimenteze viitorul activităților de producție, transport maritim și în toate domeniile lanțului de aprovizionare.

Aceste noi tehnologii IIoT oferă o mulțime de noi funcționalități, iar o mare parte dintre acestea devin relativ ieftin de implementat, prin intermediul, de exemplu, al procesoarelor ‘low-cost’. Din punct de vedere al costurilor, este mai ușor acum decât a fost vreodată să integrezi senzori în diferite tipuri de produse pentru a monitoriza date care, anterior, nu erau fezabile din punct de vedere financiar. De exemplu, senzorii de viziune, în esență camere de luat vederi, avansează rapid, iar inteligența artificială poate analiza cu ajutorul unui software îmbunătățit toate datele provenite de la fiecare pixel al camerei.

Toate produsele din viața noastră – de la mașini la dispozitive de monitorizare a stării de sănătate și automatizări industriale – au devenit mai inteligente și mai conectate datorită senzorilor utilizați împreună cu inteligența artificială, învățarea automată și ‘edge computing’. Pe măsură ce se colectează tot mai multe date de la acești senzori, sistemele vor deveni tot mai complexe, iar utilizarea AI și a învățării automate va fi esențială pentru a efectua analize de nivel superior ale tuturor informațiilor colectate. Aceste inovații vor continua să ne ofere o viziune și un control mai holistic asupra lanțului de aprovizionare și, sperăm, vor contribui la prevenirea unor întreruperi în lanțul de aprovizionare global precum cele cu care ne-am confruntat în ultimii ani.

Autor: Eric Wendt
Director of Automation and Electrical la Digi-Key Electronics


Eric Wendt este Director of Automation and Electrical la
Digi-Key Electronics, unde colaborează cu furnizorii pentru a stabili strategia globală de automatizare și electricitate a companiei. Prin parteneriatul cu unii dintre cei mai mari furnizori din lume din domeniile automatizării, roboticii și inteligenței artificiale, Eric se află în prima linie a soluțiilor de stimulare a siguranței și eficienței industriale, identificând produse și tendințe care să ajute la demararea inovației în întreaga lume. Eric are peste 34 de ani de experiență în industrie în domeniul producției, vânzărilor și operațiunilor. Digi-Key a realizat recent o serie video ‘Supply Chain Transformed’, pe care o puteți vedea aici.

Digi-Key Electronics   |   https://www.digikey.ro

DK_Electronics

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu