Iluminat programabil cu benzi LED marca iPixel

by donpedro

Benzile LED au câștigat popularitate ca sursă de iluminat flexibilă și eficientă din punct de vedere energetic. Odată cu dezvoltarea tehnologiei diodelor emițătoare de lumină, acestea au devenit o alternativă viabilă la multe soluții, inclusiv la becurile LED. În plus, pe piață există din ce în ce mai multe benzi RGB și RGBW, care emit lumină într-o culoare reglabilă. TME oferă astfel de produse, precum și numeroase alte soluții în domeniul iluminatului ergonomic. Mai jos vă prezentăm oferta unuia dintre cei mai importanți producători de sortimente de benzi LED – iPixel. Produsele acestei mărci sunt disponibile direct din depozitele noastre. Acestea se caracterizează prin diverși parametri și compatibilitate cu cele mai cunoscute metode de control.

Benzile au o împărțire clar marcată în segmente.

Benzi cu LED-uri monocolore – alb

Benzile LED monocolore sunt utilizate pentru o gamă largă de aplicații – de la iluminarea unei încăperi la iluminatul de accent sau iluminatul de fundal a unor suprafețe mari. În cazul produselor iPixel, acestea sunt produse echipate cu diode cu un unghi de emisie de lumină de 120°, plasate pe o bandă de 8 mm sau 10 mm lățime, la o densitate de 30, 60 sau 120 de unități pe metru. Sunt disponibile modele de 5V, 12V sau 24V, cu o putere cuprinsă între 7,2 W/m și 24 W/m. Merită subliniat faptul că oferta include variante cu temperaturi de culoare de la 2800K (foarte cald) la 10000K (așa-numita culoare „rece”, care permite obținerea unor efecte similare cu lumina zilei). Printre modelele oferite se numără benzi ale căror circuite și elemente electronice sunt înglobate într-un gel flexibil sau sunt protejate cu un înveliș, datorită cărora produsele au obținut clasa de protecție IP64 și IP65, ceea ce le permite să fie utilizate în condiții dificile de mediu (și atmosferice), caracterizate de umiditate crescută. Temperatura de operare admisă pentru toate produsele este cuprinsă între -40°C și 50°C.

Siliconul elastic protejează banda de umiditate și de alți agenți nocivi.

Panglici tip „neon”

Gama iPixel include, de asemenea, benzi tip „neon”. Spre deosebire de modelele descrise mai sus, aceste produse pot fi îndoite strâns în jurul unei axe paralele cu unghiul de iluminare, ceea ce face posibilă crearea de linii curbe și forme care amintesc de semnele clasice de neon (de unde și numele) – permițându-vă să creați o varietate de forme, iluminat publicitar, semnalizare etc. De asemenea, sunt foarte rezistente la factorii de mediu (IP65 și IP67) și oferă toate avantajele iluminatului pe bază de LED-uri: consum redus de energie (de la 8W/m la 19,2W/m), o varietate de lățimi (6mm, 10mm, 12mm, 13mm și 15mm) și luminozitate relativ ridicată în alb (până la 215lm/m). Avantajul lor suplimentar este propagarea uniformă a luminii – datorită structurii lor, creează o linie omogenă chiar și în cazul unei plasări mai puțin frecvente a modulelor LED. Un avantaj suplimentar al siliconului de difuzie a luminii este rezistența sa mecanică, la UV și la coroziune. Benzile de neon sunt disponibile în alb (de la 2500K la 9000K), roșu, violet, albastru (inclusiv așa-numitul ice blue), roz, verde și auriu. Sunt disponibile și variante programabile, descrise mai jos.

Montarea densă a LED-urilor cu tehnologie COB permite o luminozitate ridicată

Benzi realizate cu tehnologie LED COB

COB, sau chip on board, este o metodă de montare a LED-urilor (și a altor componente electronice) direct pe un substrat (într-un circuit), fără a le plasa mai întâi într-o carcasă SMD. Structurile cu LED-uri sunt plasate pe suprafața benzii și inundate cu o bandă de fosfor fluorescent. Structurile LED emit radiații albastre, care stimulează fosforul pentru a produce lumină albă în tot volumul, eliminând astfel contrastul nedorit între punctele mai luminoase și secțiunile mai întunecate. Această tehnologie de producție permite o distribuție foarte densă a LED-urilor (480 buc/m în cazul benzilor monocolore) și, prin urmare, o luminozitate ridicată (1100lm/m), un unghi larg de iluminare (180°), păstrând în același timp dimensiuni compacte și o flexibilitate ridicată. Astfel de benzi din gama iPixel necesită o sursă de alimentare de 24V și ating 10W sau 16W pe metru. Datorită parametrilor lor, pot înlocui lămpile cu incandescență și fluorescente ca sursă principală de iluminare în interior, dar pot fi folosite și pentru fabricarea de lămpi și candelabre unice. La fel ca majoritatea benzilor prezentate, aceste modele au, de asemenea, o bandă autoadezivă pentru fixarea ușoară a iluminatului în carcase (profile) sau pe alte suprafețe netede. Locul de instalare trebuie să fie bine ventilat sau să asigure (de exemplu, profil de aluminiu) o disipare eficientă a căldurii – datorită construcției și intensității luminoase, benzile pe bază de COB se încălzesc mai ușor decât alte modele.

Benzi RGB, RGBW și programabile

Prim-planul arată LED-uri individuale învelite în carcase SMD.

O categorie separată de produse este dată de benzile a căror culoare poate fi controlată prin intermediul unor semnale specifice. În acest caz, se pot distinge trei tipuri de soluții.

Benzi multicolore

Pentru așa-numitul „iluminat de efect” sau semnalizare, se utilizează LED-uri în configurație RGB (roșu, verde, albastru). Culoarea dorită este obținută prin ajustarea proporției de luminozitate a elementelor individuale ale setului (de obicei, prin alimentarea canalelor de culoare individuale cu impulsuri de lățime diferită, adică prin metoda PWM). Benzile RGB au patru pini (inclusiv GND), ceea ce face posibilă ajustarea precisă a culorii întregului lanț, precum și schimbarea lină sau bruscă a acesteia. Din nefericire, din cauza limitărilor lor, produsele cu LED-uri RGB nu sunt potrivite pentru crearea unui iluminat de bază. Versiunea îmbunătățită este cea a benzilor LED RGBW, care, pe lângă cele trei emițătoare de culoare, conțin o diodă care produce lumină albă. Cu această configurație, este posibil să se construiască o instalație prietenoasă pentru utilizatori, care permite o gamă largă de ajustări ale culorilor (și intensității).

Benzi RGB și RGBW programabile

Culoarea neagră a benzii îmbunătățește aspectul estetic al instalării benzii în sloturi.

În cazul soluției descrise mai sus, toate LED-urile (aparținând unui anumit canal) adoptă aceeași culoare pe întreaga lungime a benzii. Culoarea emisă depinde în mod direct de sursa de alimentare (lățimea impulsului) furnizată pinilor de intrare. Benzile programabile permit setarea individuală a LED-urilor individuale sau a pachetelor de LED-uri. Acest lucru este posibil deoarece fiecare modul de pe bandă este format dintr-un circuit integrat (driver și generator de semnal PWM) și structuri emițătoare de lumină. Aceste produse permit construirea nu numai a unui iluminat spectaculos, care să susțină sistemele home cinema (așa-numitul ambient lighting), ci și a ecranelor și a iluminatului profesional pentru fotografie și film (în cazul articolelor cu semnal PWM de înaltă frecvență). Un exemplu de utilizare este prezentat în videoclipul de mai jos.

Benzile RGB și RGBW sunt disponibile în lățimi de la 4mm la 20mm, iar tensiunea de alimentare necesară este de 5V, 12V sau 24V (în funcție de model). Tensiunea de alimentare poate proveni de la o sursă care este independentă de driver. La fel ca în cazul benzilor LED “obișnuite”, aceste produse sunt împărțite în segmente care pot fi tăiate sau îmbinate pentru a ajusta lungimea șirului (trebuie să se acorde atenție la puterea maximă a driverului). În variantele alese, LED-urile sunt montate cu o densitate de până la 144 buc/m, realizând o iluzie de mișcare fluentă între pixeli.

Iluminarea este controlată prin comunicație sincronă sau asincronă (în funcție de model). Setarea este determinată de semnalul PWM trimis de controler, a cărui valoare a ciclului de funcționare se încadrează în intervalul unui singur octet (adică 0…255). Modulele individuale nu pot fi adresabile – datele sunt transmise primului receptor de pe bandă, iar setarea este transmisă la următorul controler (și continuă în amonte. Parametrii de bază ai fiecărui protocol utilizat în produsele iPixel sunt prezentați în tabelul de mai jos.

Ca driver, puteți utiliza, de exemplu, Arduino, modulul ESP32 sau computerul Raspberry Pi. Controlerele utilizate în produsele iPixel sunt foarte populare, astfel încât puteți găsi multe biblioteci complexe pe platforma GitHub care facilitează controlul benzilor RGB și RGBW (și, de asemenea, biblioteci de efecte dedicate).

Controler/driver Canal LED* Transmisie sincronă Lungimea cadrului Biți de luminozitate
APA102 RGB da 32 5
RT1809** RGB nu 24 n/d
SK6812 GRB nu 24 n/d
SK6812 (RGBW)*** RGBW nu 32 n/d
UCS2904**** RGBW nu 32 n/d
WS2801 RGB da 24 n/d
WS2811 RGB nu 24 n/d
WS2812B GRB nu 24 n/d
WS2815 GRB nu 24 n/d

 

* canalele sunt enumerate în ordinea în care sunt transmise către controler
** cipul cu protocol RT1809 este o variantă îmbunătățită a WS2813
*** controlerul SK6812 este disponibil în două versiuni: RGB și RGBW, primul este complet compatibil cu protocolul WS2812B
**** protocolul UCS2904 este similar cu versiunea SK6812 RGBW, dar cipurile nu sunt pe deplin compatibile și nu pot fi conectate în serie/în lanț

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.
The original source of text: https://www.tme.eu/ro/news/library-articles/page/44751/iluminat-programabil-cu-benzi-led-marca-ipixel/

Transfer Multisort Elektronik   |   https://www.tme.eu

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu