Vertiv încheie un parteneriat cu Tech Consortium pentru a conduce dezvoltarea celulelor de combustie cu emisii reduse de carbon pentru centrele de date

by donpedro

Vertiv, furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, a anunțat că Clean Hydrogen Partnership va finanța cu suma de 2.5 milioane Euro un proiect de dezvoltare a celulelor de combustie cu emisii reduse de carbon pentru alimentarea centrelor de date. Este de așteptat ca acestea să reducă emisiile de carbon cu aproape 100%. Proiectul EcoEdge PrimePower (E2P2) este o inițiativă nouă de validare a conceptului care urmărește să dezvolte și să demonstreze că celulele de combustie cu impact redus asupra mediului oferă soluții de primă alimentare economice și rezistente pentru centrele de date.

Un consorțiu de șapte companii – Equinix, InfraPrime, RISE, Snam, SolidPower, TEC4FUELS și Vertiv – vor cerceta o integrare inovatoare a celulelor de combustie cu oxid-solid cu tehnologia sistemelor de alimentare neîntreruptibile (UPS) și cu bateriile litiu-ion pentru a oferi surse primare de alimentare rezistente și curate pentru implementarea centrelor de date și a altor infrastructuri critice. Implementarea celulelor de combustie cu oxid solid de gaz natural (SOFC) ca o aplicație de primă putere va fi utilă pentru a deschide calea utilizării hidrogenului verde pentru aplicațiile celulelor de combustie, atât pentru sistemele de backup, cât și pentru cele de primă putere.

“Digitalizarea și industria centrelor de date sunt într-o expansiune rapidă, astfel că este cu atât mai vitală găsirea soluțiilor pentru un viitor sustenabil,” a declarat Giordano Albertazzi, președinte pentru Vertiv în Europa, Orientul Mijlociu și Africa. “Acest lucru este posibil numai prin dezvoltarea unor tehnologii curate, inovative cum sunt soluțiile de celule de combustie, pentru a oferi surse de alimentare sustenabile pentru lumea digitală. Compania Vertiv este mândră că poate contribui activ la inițiativa pentru confirmarea conceptului E2P2 și așteaptă cu nerăbdare să poată oferi clienților globali soluții de surse de alimentare de nouă generație”.

Proiectul E2P2 este cea mai recentă inițiativă Vertiv legată de sustenabilitate și din sfera mai amplă legată de Mediu, Social și Guvernare (ESG). Vertiv este, de asemenea, parte din Alianța pentru Infrastructura Digitală Sustenabilă (SDIA) și din Asociația Europeană a Centrelor de Date (EUDCA) și contribuie la Pactul privind Centrele de Date Neutre Climatic cu scopul de a îndeplini obiectivele Comisiei Europene pentru centre de date neutre climatic până în 2030. Proiectul E2P2 este parte din efortul companiei de a prioritiza și susține dezvoltarea soluțiilor de alimentare curate, sustenabile și regenerabile pentru aplicațiile din întreaga industrie a centrelor de date.

Un viitor mai verde pentru industrie

Celulele de combustie sunt recunoscute ca fiind o soluție de alimentare mai curată și mai silențioasă, ce poate atenua încărcarea rețelelor de alimentare urbane. Ele pot fi instalate la locația unui campus de centre de date și să funcționeze folosind gaz natural, biogaz, LPG sau hidrogen verde – ce poate fi transportat și distribuit prin rețeaua de gaz existentă.

Proiectul E2P2 marchează un pas important spre reducerea semnificativă a carbonului, în timp ce sunt încă îndeplinite cerințele de fiabilitate si durabilitate pentru alimentarea critică a centrelor de date. În centrul acestei viziuni se află o abordare centrată pe piață, care integrează inovația și angajamentul părților interesate pentru a maximiza asimilarea și acceptarea celulelor de combustie staționare ca fiind surse de primă putere sigure, performante și descentralizate pentru alte aplicații la scară industrială.

Consorțiul speră să dezvolte un standard autoritar deschis pentru ca aplicațiile celulelor de combustie să deschidă drumul către comercializarea surselor de alimentare prin celule de combustie pentru centrele de date din Europa, demonstrând astfel rolul potențial al acestei industri în atingerea țintelor prevăzute de Comisia Europeană pentru reducerea carbonului.

Repere / Fapte importante

  • E2P2 este un proiect comun al Equinix, InfraPrime, RISE, Snam, SolidPower, TEC4FUELS și Vertiv, finanțat parțial printr-un un grant de către Clean Hydrogen Partnership, din programul Horizon 2020 al Comisiei Europene.
  • Consorțiul va colabora împreună cu organizațiile care lucrează la dezvoltarea celor mai bune practici și standarde europene pentru a facilita proiectarea conceptului la nivel înalt și definirea interfeței.
  • Scopul proiectului E2P2 este aliniat cu obiectivele Comisiei Europene de a accelera rapid aplicarea celulelor de combustie pentru a alimenta nevoile sectoarelor consumatoare de energie, realizând în același timp o rețea mai ecologică. E2P2 își propune să atingă mai multe obiective de mediu, inclusiv prezentarea unei demonstrații reale a conceptului de energie 24/7 cu emisii scăzute de carbon, care nu se bazează pe generatoare diesel și susține economia în creștere a hidrogenului și a energiei regenerabile în toată Europa. Intenția este ca unitățile rezultate să înlocuiască sursa de alimentare și generatoarele tradiționale, cu redundanțe suplimentare integrate pentru a menține standardele de funcționare.
  • Vertiv își va valorifica experiența vastă în sistemele de alimentare cu curent alternativ, precum și în soluții modulare prefabricate pentru centrele de date pentru a proiecta și dezvolta un modul integrat de alimentare cu celule de combustibil, inclusiv sursa de alimentare neîntreruptibilă (UPS) Vertiv™ Liebert® EXL S1 și bateriile lithium-ion Vertiv™ HPL. Colaborarea strânsă dintre linia de business Vertiv™ AC Power, cu sediul în Italia, și linia de business Integrated Modular Solutions, cu sediul în Croația, va fi cheia pentru proiectarea unui modul all-in-one de 100 kW ca dovadă de concept până în 2023. Obiectivul final va fi acela de a dezvolta un produs viabil din punct de vedere comercial, care poate suporta mai mulți MW și să faciliteze un viitor mai ecologic pentru centrele de date din întreaga lume. În paralel, Vertiv lucrează, de asemenea, cu clienți cheie la nivel mondial pentru a dezvolta noi generatoare pe bază de hidrogen care vor ajuta la înlocuirea generatoarelor diesel.

Pentru a afla mai multe despre proiectul E2P2, vizitați E2P2.eu și urmăriți E2P2 pe LinkedIn.

Citate

  • Bart Biebuyck, Director executiv, Clean Hydrogen Partnership:

„Cu un sprijin continuu prin cercetare și dezvoltare a celulelor de combustie pentru aplicații staționare, Clean Hydrogen Partnership (anterior FCH JU) a reușit să stabilească o bază solidă pentru ca industria europeană să conducă spre implementarea noilor tehnologii. Suntem mândri să vedem că proiectul E2P2 va oferi aplicații curate bazate pe celule de combustie pentru decarbonizarea centrelor de date, într-un consorțiu solid, care reunește furnizori de celule de combustibil, integratori de sisteme, precum și operatori de centre de date și utilități energetice. Proiectele precum E2P2 sunt absolut esențiale pentru a oferi soluții piețelor neexploatate, cu potențial mare și a contribui la obiectivele UE ambițioase în materie de climă.”

  • Eugene Bergen Henegouwen, Președinte, EMEA, Equinix:

„Sperăm ca proiectul E2P2 să fie o descoperire care va face centrele de date mai sustenabile din punct de vedere ecologic la nivel mondial. Equinix și-a luat angajamentul să atenueze impactul nostru asupra mediului, iar acest proiect oferă o oportunitate unică de a demonstra utilizarea unei surse de alimentare primară, curate și inovatoare. Sperăm că va avea un impact considerabil în atingerea angajamentului nostru global de energie 100% regenerabilă și neutralitate climatică până în 2030, precum și pentru promovarea obiectivelor de sustenabilitate ale industriei noastre. Este important să sprijinim creșterea pieței din Europa pentru energie curată și fiabilă, la fața locului.”

  • Jon Summers, Conducător științific în centre de date, RI.SE:

 „Acest deceniu se concentrează incontestabil pe construirea unui viitor sustenabil din punct de vedere ecologic. Știm cu toții că digitalizarea și centrele de date sunt elemente cheie ale acestui viitor, în care inovația se află în centrul călătoriei noastre spre îndeplinirea obiectivelor globale până în 2030. În calitate de cercetători ai RISE, suntem investiți să fim o parte puternică a echipei E2P2, să depășim partea tehnologică și să venim în mod transparent cu noi abordări sustenabile ale puterii primare pentru viitoarea infrastructură digitală.”

  • Susanna Kass și Dr. Alberto Ravagni, Co-fondatori, InfraPrime:

„Standardul de energie curată E2P2 este un punct de inflexiune pentru furnizorii de servicii cloud curate pentru a realiza o infrastructură cloud neutră din punct de vedere al carbonului (pozitivă) la scară globală. InfraPrime este mândră să coordoneze acest proiect în crearea unui standard industrial deschis pentru a sprijini adoptarea globală a soluțiilor eco edge de alimentare primă cu celule de combustie în infrastructura cloud curată, pentru a sprijini industriile și aplicațiile la scară largă.”

 

  • Cosma Panzacchi, Vicepreședinte Executiv Hydrogen, Snam:

 „Suntem bucuroși să contribuim cu know-how-ul nostru la alianța E2P2 pentru a ajuta la abordarea problemei alimentării centrelor de date urbane cu soluții de energie curată și competitivă. Conceptul de conectare a celulelor de combustie la rețelele de gaz pentru a alimenta centrele de date urbane și edge depășește nevoia de a avea generator de rezervă în astfel de zone, reducând astfel emisiile, precum și zgomotul. Acest proiect face parte din eforturile Snam de a promova utilizarea hidrogenului pentru decarbonizarea sectoarelor economice, valorificând rețelele de gaze existente și tehnologiile sustenabile, cum ar fi celulele de combustie adaptate pentru hidrogen.”

  • Klaus Lucka, Managing Director, TEC4FUELS:

 „TEC4FUELS este un centru de competențe pentru transportatorii sustenabili de energie lichidă și gazoasă (combustibili) și fluide de operare în sistemele tehnice. Pentru operarea celulelor de combustie, compania contribuie cu know-how-ul său la proiectul de cercetare pentru furnizarea și purificarea mediului gazos și a apei rezultate. În plus, pentru a monitoriza calitatea gazului și a apei, TEC4FUELS dezvoltă un sistem de monitorizare a stării fluidelor bazat pe senzori. Scopul este de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră legate de sistem, prin optimizarea fiabilității operaționale și a duratei de viață a componentelor tehnice și prin creșterea eficienței acestui subsistem.”

Resurse adiționale

Vertiv

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu