Sustenabilitatea și acțiunile climatice printre tendințele dominante ale centrelor de date de urmărit în 2022

by donpedro

Vertiv, furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, a lansat lista anuală a tendințelor cheie de urmărit în 2022 referitor la centrele de date, care subliniază o accelerare dramatică a acțiunilor în ceea ce privește, atât sustenabilitatea, cât și direcția de urmat în criza climatică. Experții Vertiv au observat că discuțiile de lungă durată despre eficiență și utilizare a centrului de date evoluează și se va pune un accent mai amplu și mai agresiv pe sustenabilitate. Această mișcare recunoaște iminența crizei climatice, relația dintre disponibilitatea resurselor și creșterea costurilor și opiniile politice în schimbare, la nivelul întregii lumi.

„Pe măsură ce ne apropiem de 2022, operatorii și furnizorii de centre de date vor urmări, în mod activ, strategii care pot face o diferență reală în abordarea crizei climatice,” declară Rob Johnson, CEO-ul Vertiv. „La rândul nostru, continuăm să ne concentrăm pe eficiența energetică în portofoliul nostru, precum și pe tehnologiile de energie alternative și regenerabile și pe sursele de energie fără emisii de carbon, pentru a acorda prioritate tehnologiilor de răcire fără apă și pentru a colabora cu liderii din cercetare și cu clienții noștri, totul pentru ca eforturile în ceea ce privește sustenabilitatea să dea rezultate.”

Acțiunile pe care factorii de decizie din centrele de date le întreprind pe aceste fronturi vor avea un impact profund asupra economiei digitale în 2022 și pe mai departe. Urgența acestor provocări se reflectă în tendințele pentru 2022 identificate de experții Vertiv. Aceste trenduri sunt:

  • Centrele de date abordează sustenabilitatea și criza climatică: în ultimii ani, industria centrelor de date s-a îndreptat treptat către practici mai ecologice, însă operatorii se vor alătura acestui efort climatic mai pronunțat în 2022. Pe plan operațional, experții Vertiv prevăd că unele organizații vor adopta strategii de energie sustenabilă, care utilizează o soluție digitală, ce va accepta utilizarea de energie 100% regenerabilă și, în cele din urmă, va opera cu energie sustenabilă 24/7. Astfel de sisteme hibride de energie distribuită pot furniza, atât energie AC, cât și DC, ceea ce oferă opțiuni de îmbunătățire a eficienței și, în cele din urmă, permit centrelor de date să funcționeze fără emisii de carbon. Celulele de combustie, activele regenerabile și sistemele de stocare a energiei de lungă durată, inclusiv sistemele de stocare a energiei bateriei (BESS) și bateriile litiu-ion*, vor juca un rol vital în furnizarea de rezultate sustenabile, rezistente și de încredere. Sistemele termice, care nu utilizează apă sunt foarte căutate și vom vedea că agenții frigorifici cu potențial ridicat de încălzire globală (GWP) vor fi treptat reduși în favoarea agenților frigorifici cu GWP scăzut.

În viitorul apropiat, evenimentele meteorologice extreme, legate de schimbările climatice, vor influența deciziile privind locul și modul în care se vor construi noi centre de date și rețele de telecomunicații. Alți factori precum, fiabilitatea și accesibilitatea rețelei, temperaturile regionale, disponibilitatea apei și a energiei regenerabile și sustenabile generată local și reglementările care raționalizează puterea utilității și limitează cantitatea de energie oferită centrelor de date, joacă, de asemenea, un rol în luarea acestei decizii.

Aceste evenimente meteorologice extreme vor genera sisteme de infrastructură mai robuste în spațiul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC), care vor trebui aliniate cu atenție la obiectivele de sustenabilitate. În 2022, operatorii de centre de date și telecomunicații se vor lupta cu aceste probleme – și cu întrebările de latență mereu prezente – și vor genera nevoia de soluții care să poată răspunde acestor provocări.

*Notă importantă despre bateriile litiu-ion: experții Vertiv se așteaptă ca infrastructura de reciclare a bateriilor cu litiu să se extindă în 2022 și să elimine una dintre puținele bariere rămase în calea adoptării pe scară largă a acestora în centrul de date. 

  • Inteligența artificială devine realitate: pe măsură ce rețelele de astăzi devin mai complexe și mai distribuite, iar cerințele de realitate augmentată și virtuală ale metaversului devin mai proeminente, nevoia de procesare în timp real și de luare a deciziilor devine mai urgentă. Această nevoie în timp real este sensibilă la latențe, iar în cadrul modelului hybrid, din ce în ce mai comun în companii, cloud public și privat, colocare și edge, managementul manual cu normă întreagă este impracticabil, dacă nu chiar imposibil. Inteligența artificială (AI) și învățarea automată vor fi esențiale pentru optimizarea performanței acestor rețele.

Va fi nevoie de timp și de focus pentru a colecta datele potrivite, a construi modelele potrivite și de a pregăti platforma de rețea pentru a lua deciziile corecte. Cu toate acestea, instrumentele de programare sunt acum suficient de simplificate încât oamenii de știință din domeniul datelor sunt capabili să rezolve o problemă prin resursele de procesare, fără a fi nevoie să fie experți în programare sau hardware. Disponibilitatea hardware-ului IA de la furnizori consacrați, opțiunile cloud, un lanț de instrumente simplificat și un accent educațional pe știința datelor au făcut ca IA să fie văzută ca opțiune și de companiile mai mici. Totul se adaugă la adoptarea accelerată a IA în 2022.

Ca în cazul oricărui progres tehnologic, există efecte de undă. Creșterea IA va spori în mod inevitabil procesarea și căldura și, prin extensie, va accelera adoptarea răcirii cu lichid. Pe lângă alte provocări, scăderea barierei de intrare pune o prioritate în alegerea furnizorilor, platformelor și sistemelor potrivite.

  • Centrul de date post-pandemie prinde formă: construcții de noi centre de date de aproximativ 2,9 gigawați sunt în curs de desfășurare la nivel global – în creștere față de 1,6 gigawați în 2020 (Cushman & Wakefield). Aceste centre de date vor fi special construite pentru a răspunde nevoilor unei lumi post-COVID. Mai multă activitate se va concentra în edge, unde VMware previzionează o schimbare dramatică în distribuția volumului de lucru – de la 5% în prezent la 30% în următorii cinci ani. Disponibilitatea va rămâne prioritatea principală, chiar și în edge, dar este nevoie tot mai mare de o latență mai mică pentru a susține clădiri sănătoase, orașe inteligente, resurse energetice distribuite și 5G. Anul 2022 va vedea investiții sporite în zona edge pentru a sprijini această nouă normalitate (munca de la distanță, dependența crescută de comerțul electronic și telemedicină, video streaming) și lansarea continuă a 5G. 
  • Drive Toward Integration: diferiți furnizori de echipamente pentru centre de date au adoptat de ani de zile sisteme integrate, care permit extensii de capacitate modulară, cu rafturi și rack-uri integrate, printre cele mai populare oferte de centre de date de astăzi. În 2022, vom vedea următorul pas spre integrare, deoarece centrele de date lucrează cu furnizorii pentru a integra mai bine sistemele mai mari – toate componentele infrastructurii de alimentare, de exemplu – și pentru a oferi interoperabilitate perfectă.

Beneficiile integrării, ca și concept, sunt binecunoscute – costuri reduse de construcție și implementare, management flexibil al capacității – iar aplicarea aceleiași abordări în sisteme mai mari oferă viteză. Soluțiile de alimentare bazate pe rack sunt acceleratorii timpurii ai impulsului integrării.

Pentru mai multe informații despre tendințele industriei din 2022 și despre portofoliul complet de soluții Vertiv pentru centre de date și rețele de comunicații, vizitați Vertiv.com.

Vertiv

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu