Computerele-pe-Modul (COM) asigură siguranța funcțională și securitatea

by donpedro

congatec – furnizor de top în domeniul tehnologiilor embedded și edge computing – și-a anunțat parteneriatul strategic cu SYSGO, furnizorul numărul unu în Europa de sisteme de operare în timp real pentru aplicații de siguranță și securitate cibernetică. Scopul este acela de a oferi piețelor de sisteme critice – precum automatizarea industrială, domeniul medical, energia inteligentă, transportul feroviar, vehiculele comerciale și autonome sau utilajele de construcții – platforme de soluții la cheie bazate pe Arm și x86, special proiectate pentru a răspunde cerințelor de siguranță funcțională și securitate cibernetică. Primele implementări, care pot fi certificate în proiecte specifice până la ASIL B sau SIL 2, vor fi puse la dispoziție pe computere-pe-modul bazate pe x86 și Arm Cortex. Un caz tipic de utilizare este elementul de siguranță în afara contextului (SEooC – Safety Element out of Context), așa cum este definit în ISO 26262.

Gândită pentru a simplifica și scurta procesul de dezvoltare a sistemelor critice pentru siguranță și securitate, oferta completă de servicii furnizată în cadrul noului acord de parteneriat include un suport de certificare cuprinzător pentru diferitele standarde de siguranță analogice cu standardul ICE 61508 pentru siguranța funcțională a sistemelor electronice. Suportul pentru platformele bazate pe SYSGO PikeOS RTOS și hipervizor variază de la domeniul feroviar (EN 50129 / EN 50657), vehicule comerciale și agricole (ISO 26262), avionică civilă (DO 254), precum și PLC-uri în domeniul automatizării și controlului proceselor (IEC 61508), până la aplicații medicale (IEC 62304). Clienții beneficiază, de asemenea, de certificarea de securitate PikeOS EAL3+ în conformitate cu standardele CC (Common Criteria).

O rădăcină de încredere puternică este esențială pentru siguranța și securitatea aplicațiilor în mediile care fac parte din infrastructuri critice – aka KRITIS – așa cum este specificat de Biroul Federal German de Protecție Civilă și Asistență în caz de dezastre (BBK) și de Biroul Federal pentru Securitatea Informației (BSI). Dispozitivele de siguranță funcțională în infrastructuri critice situate în medii dificile se găsesc cu precădere în sectorul transporturilor și al traficului, precum și în domenii legate de alimentarea cu energie și apă.

Inginerii care dezvoltă dispozitive de siguranță funcțională conforme cu IEC 61508 au nevoie de platforme de calcul embedded și edge computing care sunt pregătite pentru certificare – inclusiv drivere, BSP-uri și documentație completă pentru certificatul respectiv. În acest scop, noile platforme de soluții congatec vor încorpora un nucleu de calcul compatibil cu siguranța funcțională, bazat pe RTOS PikeOS și hipervizor cu Linux de la SYSGO, plus BSP-uri certificabile. Primele platforme, bazate pe procesoare Intel și NXP, vor viza echipamentele de mobilitate pentru piețele feroviare și de vehicule comerciale, inclusiv logistica transporturilor. Vor fi acceptate toate protocoalele de comunicație standard comune utilizate în aplicațiile de siguranță funcțională, cum ar fi Ethernet și interfețele seriale. Platformele de soluții la cheie vor fi însoțite, de asemenea, de documentele relevante privind cerințele, care acoperă toate nivelurile ierarhice, structurate pe ID-uri de cerințe, inclusiv trasabilitatea, astfel încât să simplifice reutilizarea în certificările și documentația proprie a clienților. Acest lucru reduce considerabil complexitatea procesului pentru client. De asemenea, producătorii de echipamente originale beneficiază de contacte competente, în cazul în care au întrebări privind implementarea software-ului relevant pentru securitate, în timp ce clienții vor avea la dispoziție un expert la care să se adreseze cu întrebări privind implementarea software-ului relevant pentru siguranță.

congatec

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu