Îmbunătățirea eficienței energetice în mediul industrial

by donpedro

Prețul energiei este incredibil de volatil, în special în industria modernă. Acest lucru se datorează costurilor inconsistente ale combustibililor fosili, costul ridicat al procesării deșeurilor și costul dat de utilizarea unor echipamente vechi. Tehnologiile moderne inovatoare contribuie la remedierea acestei probleme, sporind eficiența operațională pentru mulți producători și organizații. Totuși, acest lucru singur nu este suficient. În cele ce urmează, vă prezentăm pe scurt concluziile trase de Emily Newton, asupra eficienței energetice în mediul industrial.

În ansamblu, eficiența industrială a parcurs un drum lung în ultimii ani. Există însă, atât de multe oportunități neexploatate − și anume legate de practicile durabile și regenerabile. De exemplu, potrivit Administrației SUA pentru informații energetice, sectorul industrial a reprezentat 35% din consumul final de energie și 32% din consumul total de energie al țării în 2019. Ar trebui acționat acum, înainte ca acesta să devină defavorabil întreprinderilor și societății.

Organizațiile care doresc să implementeze măsuri de eficiență energetică industrială, au multe zone de explorat, iar unele aplicații vor oferi un randament mai mare decât altele. Iată câteva sfaturi profitabile pentru îmbunătățirea conservării energiei în industriile moderne.

  1. Creați o echipă de management dedicată

Managementul energiei, protocoalele de eficiență și conservarea generală a energiei sunt toate acțiuni care necesită o atenție constantă în prezența existenței oricărei speranțe de îmbunătățire. De aceea, organizațiile care doresc să sporească eficiența energetică ar trebui să creeze o echipă dedicată pentru gestionarea acestor responsabilități.

O astfel de echipă ar trebui să fie formată din membri ai întregii organizații, care să acopere majoritatea, dacă nu chiar toate departamentele. Aceștia ar trebui să se întâlnească în mod regulat pentru a stabili strategii de conservare a energiei, pentru a măsura și raporta consumul de energie și pentru a pune în aplicare idei noi. De asemenea, această echipă ar trebui să colaboreze cu echipa care efectuează audituri energetice.

  1. Actualizați, îmbunătățiți și înlocuiți echipamentul

În unele cazuri, echipamentele vechi pot părea rentabile, astfel încât organizațiile le pot menține pe linia de producție. De obicei, însă, aceasta este o iluzie. Având componente învechite și un consum ridicat de energie, majoritatea echipamentelor mai vechi nu sunt sustenabile sau prietene cu mediul. Fiecare organizație ar trebui să planifice sau să înceapă un program pentru actualizarea și înlocuirea echipamentului învechit. De fapt, este unul dintre primii și cei mai buni pași pe care ar trebui să îi facă orice companie după ce a decis să adopte practici de optimizare a consumului energetic.

Contrar credinței generale, este posibil să nu fie necesară înlocuirea completă a echipamentelor. Există multe cazuri în care soluțiile existente pot fi actualizate sau îmbunătățite pentru a spori randamentul operațional și a reduce consumul de energie. Schimbarea țevilor în cazul cazanelor industriale, este un exemplu excelent. Prin înlocuirea țevilor corodate sau cu depuneri, durata de viață a unui cazan industrial poate fi îmbunătățită semnificativ. Mai important, îmbunătățește eficiența și ajută la reducerea deșeurilor.

Un alt exemplu ar putea include dotarea echipamentelor consumatoare de energie cu soluții inteligente, cum ar fi prizele care funcționează după un program bine stabilit.

Dispozitiv de măsurare a energiei Efergy Engage

Nr. stoc RS 819-9789 – Marca Efergy − Cod de producător Engage Hub Classic Kit

Dispozitivele Efergy Engage sunt extrem de simplu de configurat, oferind utilizatorului o soluție de monitorizare a energiei de la distanță prin internet. Un mic senzor este atașat cablului de alimentare, iar de la acesta pornește un cablu ce face conexiunea cu hub-ul Efergy Engage.

  1. Treceți la soluții inteligente de iluminat

În majoritatea unităților de producție industriale, luminile rămân aprinse ziua și noaptea, chiar și atunci când nu există muncitori. Acest lucru consumă o cantitate mare de energie, deoarece multe soluții de iluminat sunt mari consumatoare. Doar înlocuirea becurilor obișnuite cu LED-uri și alte soluții mai eficiente din punct de vedere energetic poate îmbunătăți considerabil situația consumului energetic și reduce costurile.

Dar, se poate merge un pas mai departe, prin utilizarea de soluții inteligente de iluminat, care pot fi configurate pentru a fi pornite și oprite conform unui program. Ele pot fi, de asemenea, sincronizate cu sistemele de detectare a mișcării pentru a aprinde luminile în zonele în care sunt prezenți lucrători sau vânzători, iar, apoi, să se stingă atunci când toată lumea pleacă. Tipul de iluminat utilizat la locul de muncă are, de asemenea, un efect direct asupra nivelului de productivitate.

Plafonieră LED 200W, RS PRO, pentru montare pe tavane înalte

Nr. stoc RS 188-3502 – Marca RS PRO

Dispozitivul de iluminare LED cu montare pe tavane aflate la mare înălțime (high bay), RS PRO 200W, 6500K reprezintă o înlocuire eficientă energetic a becurilor cu halogen. Ideal pentru utilizare în depozite sau hale de fabrică, poate fi integrat într-un sistem senzorial pentru implementare de soluții de iluminare automată.

Specificații tehnice

Tip sursă LED
Putere 200W
Tensiune nominală 220-240 Vac
Dimensiuni 400 mm (diametru), profunzime 177 mm

 

Dispozitiv de iluminare pentru cabinete de la PowerLED − CON510 LED 9 W, 24 Vdc, lumină rece, 6000 → 6500K

Nr. stoc RS 786-8979 – Marca PowerLED − Cod de producător CON510

Seria CONNECT de barete liniare subțiri de LED-uri de la PowerLED este potrivită pentru o gamă largă de aplicații de iluminare printre care pot fi menționate și iluminare pentru cabinete, iluminare pentru accentuare. Aceste barete de LED-uri pot fi cu ușurință conectate în configurații multiple utilizând conectorii PowerLED, permițând până la 4 metri de iluminare de la un singur driver.

Specificații tehnice 

Tip / Model Iluminare de cabinet / CON510
Tensiune nominală 24 Vdc
Putere 9W
Culoare / Temperatură culoare Alb rece / 6000→6500K
Eficiență energetică A+
Dimensiuni 523,6 mm × 30 mm × 12,3 mm

 

  1. Efectuați audituri energetice regulate

Trebuie efectuate audituri periodice pentru a asigura și măsura eficiența energetică în instalațiile de producție. Pentru a gestiona un astfel de audit este întotdeauna cel mai bine să angajați o echipă din afara companiei, deoarece o echipă externă va oferi o revizuire imparțială și corectă a eficienței operaționale.

Procesul va cuantifica soluțiile de conservare și gestionare a energiei, oferind o imagine clară a rentabilității investiției. De asemenea, oferă statistici atât de necesare, cum ar fi timpii de vârf de utilizare, unde și cât de multe deșeuri sunt produse și soluții potențiale de îmbunătățire. Informațiile ar trebui să ajungă la echipa de management energetic, astfel încât să poată crea un plan de acțiune adecvat pentru rezolvarea eventualelor probleme sau pentru revizuirea strategiilor existente.

  1. Luați în considerare facilitățile LEED

Leadership in Energy and Environment Design sau LEED este un standard și o certificare recunoscută la nivel internațional pentru clădiri ecologice. Acesta asigură că o instalație a fost proiectată și dezvoltată utilizând practici durabile și ecologice, în special atunci când vine vorba de eficiență și conservare a energiei. Programul stabilește un cadru pentru construirea și modernizarea soluțiilor existente, astfel încât acestea să îndeplinească standardele necesare.

Factorii proiectelor LEED includ planificarea amplasamentului, eficiența utilizării apei, utilizarea energiei, calitatea și siguranța aerului și materialele utilizate. Nu este niciodată prea târziu să găsiți o proprietate sau o instalație nouă care să fie conformă standardului de eficiență energetică sau să începeți să lucrați cu antreprenorii pentru a îmbunătăți vechea proprietate.

Proiector cu alimentare solară RS PRO, 10 W, 1100 lm

Nr. stoc RS 171-8486 – Marca RS PRO

Specificații tehnice

Putere 10 W
Luminozitate 1100 lm
Tensiune 3,7 V
Clasă de protecție IP65
Dimensiuni 108 mm × 210 mm ×140 mm
Senzori Senzor de mișcare și senzor zi/noapte
Unghi iluminare 120°

 

  1. Demararea de proiecte industriale de economisire a energiei 

Pe lângă îmbunătățirile legate de iluminat și de echipamente, există destul de multe proiecte suplimentare care pot fi începute pentru a spori conservarea energiei:

  • Verificarea izolațiilor pentru a îmbunătăți eficiența sistemului de răcire și încălzire
  • Luați în considerare colorarea sau umbrirea ferestrelor și pereților
  • Folosiți presiunea aerului pentru a crea un flux natural de aer în întregul birou sau instalație
  • Optimizați aparatele scăzând temperaturile sau consumul de energie
  • Optimizați operațiile desfășurate la fața locului, pentru a reduce deșeurile legate de lucrători și pentru a permite lucrul la distanță
  • Curățați și întrețineți periodic echipamentele

Dispozitiv de măsurare a energiei, montare pe șină DIN, o singură fază

Nr. stoc RS 182-9941 – Marca Finder − Cod de producător 7E.64.8.230.0010

Dispozitivul multi-funcție pentru măsurarea energiei tip 7E.64.8.230.0010 permite afișarea totală sau parțială a consumului energetic: kWh, kVAh sau kvarh. Pot fi vizualizate pe ecranul LCD cu 7 digiți următoarele valori instantanee: V, A, PF, kW, kVA, kvar, Hz.

Specificații tehnice

Număr de faze 1
Măsurare minimă 0,1 kWh
Ieșire puls da
Număr digiți / înălțime caracter 7 / 4 mm
Deschidere necesară în panou 90,4 mm × 18 mm
Profunzime 62,5 mm
Domeniul temperaturii de operare -25°C … +55°C

 

  1. Evaluați sistemele de aer comprimat

În aproape toate operațiunile de fabricație și nu numai, multe echipamente se bazează pe sisteme de aer comprimat. Compresoarele, în special modelele mai vechi, sunt un instrument extrem de costisitor atunci când vine vorba de pierderi de aer, de randament energetic scăzut. O pierdere/scurgere de aer, poate reduce randamentul unui compresor și poate determina echipamentul aferent să consume mai multă energie, chiar și pentru sarcini simple.

Toate sistemele de compresie a aerului trebuie verificate periodic pentru pierderi și scăderi de performanță. Există multe modalități de a discerne o pierdere de aer, scurgere, printre care se pot evidenția echipamentele de detecție cu ultrasunete, precum și senzorii IoT ce oferă date de monitorizare a fluctuațiilor de performanță.

  1. Folosiți încălzirea rezultată din procese de fabricație

Răcirea este ceva ce trebuie realizat cu ajutorul unui sistem bazat pe energie electrică și aproape că nu se poate obține pe baza procesului deja existent. Pe de altă parte, încălzirea poate proveni din multe surse naturale − în general, aceasta este denumită încălzire de proces.

Producătorii pot instala și utiliza sisteme de recuperare a căldurii, care permit utilizarea căldurii produse în timpul altor sarcini. Neutilizată, această căldură care oricum se generează, s-ar pierde. De exemplu, căldura rezultată de la o forjă poate fi utilizată pentru a încălzi zone din apropiere. Aburul sau apa fierbinte evacuate dintr-o anumită mașină pot fi utilizate în întregime pentru o altă sarcină. Este vorba despre reciclarea materialelor și a surselor disponibile în urma unei operațiuni.

Reducerea consumului de energie în industriile producătoare

Deși multe dintre sfaturile de aici vor ajuta o operațiune să îmbunătățească eficiența și conservarea, totuși consumul total rămâne ridicat în lipsa unor strategii radicale. Cea mai bună modalitate de a reduce consumul este de a veni cu strategii sau procese care utilizează în mod natural mai puțină energie. Acest lucru poate include sau nu înlocuirea hardware-ului ineficient, oprirea alimentării unor sisteme sau a soluțiilor neeficiente, regândirea producției sau reduceri similare.

Un lucru este clar: costurile operaționale și energetice vor continua să crească pentru organizațiile care aleg să nu facă nimic, iar aceste costuri pot deveni în cele din urmă insurmontabile.

Pentru mai multe sfaturi despre reducerea consumului de energie accesați articolul complet dar și alte materiale prezentate de Emily Newton pe https://www.rs-online.com/designspark/how-to-improve-industrial-energy-efficiency.

Autor:
Bogdan Grămescu
COMPEC-lOGOAurocon Compec
https://www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu