Prăbușirea pieței semiconductorilor – simptome, diagnostic, previziuni

by donpedro

Numeroase instituții media au repetat această informație, așa încât – sigur – am mai auzit undeva că motivul pentru care producătorii auto nu pot aduce unități noi în showroom-uri este criza de pe piața semiconductorilor. Adevărul este că mașina modernă este, literalmente, saturată de electronice, dar este chiar atât de rău încât să ducă la oprirea producției? Este criza semiconductorilor doar în industria auto și nu există un leac sau măcar un vaccin pentru aceasta?

Penuria de semiconductori– este posibil?

Primele semne ale unei penurii pe piața semiconductorilor au fost lipsa de plăci grafice avansate pentru PC-uri. Se presupune că producția lor a fost oprită din cauza lipsei de procesoare grafice. Toată lumea a explicat această situație prin interesul tot mai mare pentru criptomonede (procesoarele încorporate în plăcile grafice îmbunătățesc performanța „săpătorilor”), dar probabil că nu a fost singurul motiv. Producătorii auto au fost următorii care au tras un semnal de alarmă. Și la vremea respectivă, mulți oameni și-au frecat ochii de uimire – cum se face că nu se poate fabrica o mașină, din cauza penuriei de semiconductoare? Această situație a fost o noutate, deși nu pentru toată lumea.

Persoanele mai în vârstă, care au fost implicate în industria electronică timp de zeci de ani, își mai amintesc poate zilele de penurie, când, de exemplu, producția unui kit muzical era oprită din cauza întârzierii livrării LED-urilor. În prezent, înainte de prăbușirea pieței semiconductorilor, o astfel de situație era de neconceput, dar în trecut nu era neobișnuit ca fabrici uriașe să aibă perioade de întrerupere a activității din cauza lipsei a tot felul de componente mici. De exemplu, LED-urile erau elementele principale ale indicatoarelor, ale retroiluminării și au influențat, de asemenea, estetica și funcționalitatea produsului. Cu toate acestea, astfel de situații sunt acum de domeniul trecutului și ne-am obișnuit cu penuria de materii prime pentru producție. Mai ales dacă vorbim despre cele care sunt produse în masă, cu milioanele. Adevărul este că, dacă anumite modele de microcontrolere sau de GPU s-ar epuiza peste noapte, producția de televizoare, tablete, smartphone-uri, mașini, aparate electrocasnice de lux și alte dispozitive de consum ar fi imediat afectată, deoarece acestea sunt componente esențiale ale interfețelor de utilizator actuale.

În lumea de astăzi, cu capacitatea masivă a fabricilor de componente de producție în masă, este greu de înțeles penuria de microcipuri și situația în care oferta nu ține pasul cu cererea, adică nu se fac bani atunci când pot fi obținute profituri uriașe.

Problema semiconductorilor – cauze

Nu credem că este posibil să identificăm singura cauză a penuriei de procesoare de pe piață și, de exemplu, să dăm vina pe o pandemie. Economia modernă are o dimensiune globală, adică situația dintr-o țară are și poate avea un impact asupra situației din alta. Același lucru este valabil și în cazul marilor actori de pe piață sau al furnizorilor de produse rare – problemele lor juridice, politice sau tehnice pot afecta economiile din întreaga lume.

De exemplu, o furtună de zăpadă foarte rară în Texas, în urmă cu câteva luni, a împiedicat mai multe companii americane să producă, nu doar din industria semiconductorilor. Un incendiu la o fabrică japoneză de semiconductori a închis uzina timp de mai bine de o lună. Samsung Electronics Co. a avertizat asupra unui „dezechilibru grav” în industrie, în timp ce Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. a declarat că nu poate ține pasul cu cererea, deși are fabrici cu capacități planificate cu o marjă semnificativă. Embargoul impus de SUA marilor producători chinezi de componente a forțat fabricile din această țară să reducă producția. Vorbim, de exemplu, despre SMIC, un jucător chinez important pe piața semiconductorilor, care este împiedicat de factori geopolitici să profite de oportunitățile pieței.

De asemenea, se pare că producătorii care și-au închis fabricile pentru carantină și-au subestimat oarecum nevoile. În multe fabrici, producția a fost oprită, iar echipajul a intrat în concediu forțat. Cererea redusă a dus la reducerea ofertei și este nevoie de timp și de energie pentru a învârti din nou volanul. Pe de altă parte, munca la distanță a crescut cererea de instrumente de lucru la distanță, cum ar fi laptopuri, camere foto, tablete, modemuri, imprimante etc. Fabricile de componente auto au putut să treacă la fabricarea de componente pentru electronice de consum, pentru care cererea a crescut semnificativ. Prin urmare, nu este deloc surprinzător faptul că, odată cu reluarea producției de automobile, depozitele de componente erau goale.

Se pare că prăbușirea pieței semiconductorilor și penuria de cipuri au apărut în primul rând din cauza unei erori de estimare atunci când a început pandemia de coronavirus în 2020. La acea vreme, multe companii preziceau că oamenii vor începe să reducă consumul atunci când vremurile vor deveni dificile. Între timp, cererea s-a dovedit a fi „rezistentă la viruși”. Oamenii care au fost închiși cu forța în casele lor au început să cumpere dispozitive tehnologice. Aceștia s-au dotat cu calculatoare mai bune și ecrane mai mari pentru a putea lucra de la distanță. Au cumpărat televizoare noi pentru a se uita la filme sau console pentru a juca jocuri video. Copiii trebuiau să fie dotați cu echipamentul necesar pentru învățământul la distanță. Oamenii și-au făcut provizii de aparate de cafea, roboți de bucătărie avansați și alte echipamente pentru a face viața în carantină mai ușor de suportat. Pandemia s-a transformat într-o zi mare și prelungită de vânzări online, pe care jucătorii din comerțul electronic au sprijinit-o în mod activ prin introducerea de oferte speciale.

Penuria de semiconductori în industria auto

Producătorii de vehicule au fost surprinși. Au închis fabricile la începutul pandemiei, când a scăzut cererea, pentru că atunci s-au închis și dealerii. Întreruperea producției a dus, de asemenea, la întreruperea achizițiilor de sisteme cu semiconductoare – esențiale pentru automobilele moderne. La sfârșitul anului trecut, cererea de automobile a început să crească. Oamenii doreau să se deplaseze, dar din cauza amenințării necruțătoare a contaminării, nu doreau să folosească transportul în comun. Producătorii de automobile au redeschis fabricile și au început să comande componente de la producători precum TSMC și Samsung, de exemplu. Din nefericire, a devenit evident că fabricile nu puteau satisface nevoile producătorilor de autovehicule suficient de repede, iar lipsa semiconductorilor pentru automobile a devenit o realitate.

Blocajul a apărut la nivelul liniilor de producție a „plachetelor” de siliciu, necesare pentru fabricarea componentelor semiconductoare. Pandemia a creat o cerere atât de mare de dispozitive electronice de consum, încât fabricile de materii prime pentru semiconductori nu mai pot furniza suficient material, de exemplu, pentru a produce controlere de afișaj LCD pentru calculatoare, televizoare și console de jocuri, precum și produse noi în care companiile încep să utilizeze ecrane și panouri tactile, cum ar fi frigidere, echipamente de încălzire și aer condiționat, echipamente de sunet etc.

Situația dificilă de pe piață nu afectează doar producătorii de automobile. Trebuie remarcat că mulți producători de electronice de consum bine-cunoscuți au amânat lansarea noilor lor produse.

Este greu de spus cât va dura această situație. Pe de o parte, vaccinarea Covid este în curs de desfășurare și se deschid tot mai multe sectoare ale economiei, dar, pe de altă parte, întregul sistem mondial suferă de o penurie severă, nu numai de materii prime sau de componente, ci și de oameni care să lucreze. Pentru a salva industria și economia, țările sunt obligate să folosească rezervele și/sau să investească. Sunt în curs de implementare planuri de reconstrucție de amploare. Acest lucru va duce la creșterea inflației și, implicit, valoarea banilor va scădea.

Când se va stabiliza situația pieței semiconductorilor

Nu putem decât să sperăm că afacerile se vor redresa destul de repede și că producătorii de componente electronice vor compensa penuria de semiconductori. Oficial, se spune că nu ar trebui să mai existe o problemă de aprovizionare în jurul lunilor iulie-august. Dar ce se întâmplă până atunci?

Se pare că panaceul pentru această situație ar putea fi reprezentat de companiile de distribuție care mai au încă stocuri de componente în depozitele lor. TME este una dintre aceste companii.

TME a crescut de la o companie de distribuție locală la o corporație internațională care lucrează cu numeroși producători din întreaga lume, nu numai cu cei mai mari și mai importanți, ci și cu cei care furnizează așa-numitele produse de nișă, specifice pentru o anumită industrie sau aplicație. Produsele din depozitele TME sunt livrate aproape oriunde în lume, iar rețeaua de asistență acoperă țări de pe toate continentele. Ceea ce este important, politica companiei presupune o livrare rapidă, care este posibilă datorită menținerii unor niveluri ridicate de stocuri. În situația actuală a pieței semiconductorilor, avantajul produselor de nișă devine cu atât mai valoros.

Transfer Multisort Elektronik   |   https://www.tme.eu

 

 

 

Sursă text: https://www.tme.eu/ro/news/library-articles/page/43613/Prabuirea-pietei-semiconductorilor-simptome-diagnostic-previziuni/

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu