Noul sistem modular deschide calea pentru soluții moderne de instalare

by donpedro

Sistem modular format din module IO active și pasive și alte componente de sistem. (© Murrelektronik)

Segmentul de piață al utilajelor mobile se află încă la început în ceea ce privește “tehnologia de instalare rațională”. Deși cablurile și cutiile de borne reprezintă tehnologia dominantă, în ultimii ani, tot mai multe tehnologii electronice au fost introduse în utilaje – iar acest lucru a avut un efect secundar din punct de vedere al efortului de cablare pentru constructorii de utilaje. Astfel, producătorii au în prezent mai multe opțiuni în gama lor de produse pentru a acoperi mai bine cerințele pieței. Toate acestea ne-au făcut să constatăm că soluția oferită de setul de cabluri și cutia de borne își atinge din ce în ce mai mult limitele.

Modulul fieldbus CANopen xtremeDB creează condițiile pentru trecerea de la mănunchiul de cabluri la o soluție de instalare descentralizată, robustă și conectabilă. (© Murrelektronik)

În funcție de tipul de mașină, unii producători susțin că, din cauza greutății, setul de cabluri nu poate fi instalat decât prin implicarea mai multor persoane și, în unele cazuri, este nevoie de o macara de interior. O altă situație critică apare atunci când se conectează multe cabluri individuale deoarece este dificil să se asigure că fiecare cablu individual este strâns și etanș. În cazul în care cedează chiar și o singură garnitură de etanșare, umiditatea sau un agent de lucru poate pătrunde în carcasa controlerului, senzorului sau actuatorului, provocând defectarea completă a mașinii.

Asamblare simplă, rapidă și fără erori

Cu scopul de a rezolva sau de a elimina aspectele problematice sau punctele slabe menționate anterior, grupul Murrelektronik a înființat în martie 2020 firma Data Panel GmbH. Portofoliul său include soluții de instalare electrotehnice de înaltă calitate, decentralizate, sub forma unui sistem modular și conectabil, adaptat optim, pentru utilaje mobile. Acest sistem modular, format din module fieldbus, distribuitoare pasive și cabluri prefabricate, oferă o soluție simplă la cerințele specifice aplicațiilor și poate fi realizat economic și în loturi mai mici.

Modulele CANopen fieldbus complet încapsulate – care fac parte din familia de produse xtremeDB – oferă opt sloturi pentru intrări sau ieșiri. Tipurile de semnal (digital, analogic, rațiometric, de frecvență și de codare) pot fi configurate individual pentru intrări. Comenzile DO (4A/10A), PWM/PWM(I) și PVG pe partea de ieșire completează gama de semnale oferite.

Grație tehnologiei de conectare compatibile DT end-to-end, modulul, a cărui carcasă este confecționată din material plastic ranforsat, poate fi utilizat în mașinile în care proiectantul poate folosi cabluri ecranate preconfecționate sau, alternativ, poate folosi cabluri simple pentru conectare.

Utilizarea distribuitoarelor pasive asigură trecerea de la cablarea paralelă a mănunchiului de cabluri sau a cutiei de borne la tehnologia fieldbus conectată și oferă, de asemenea, posibilitatea de a aduce în teren intrările și ieșirile “on-board” de la unitatea de comandă, în mod simplu și rentabil. Spre deosebire de mănunchiul de cabluri, sistemul plug-in permite extinderi sau adaptări ulterioare ale electronicii mașinii fără probleme.

Liniile de conectare sunt turnate la înaltă presiune, fiind astfel rezistente la la agenți de curățare industriali. (© Murrelektronik)

Prin intermediul întregii familii de produse xtremeDB, configurarea și punerea în funcțiune a mașinilor poate fi efectuată fără cunoștințe de specialitate, folosind cablurile de conectare prefabricate și testate ale Murrelektronik, bazate pe tehnologia DT plug-in. Atunci când sunt utilizate aceste cabluri de conectare, modulele active și pasive îndeplinesc cerințele IP68, IP66K și IP69K. Alternativ, cablul poate fi asamblat cu conectori DT sau compatibili. Sistemul modular de componente prefabricate și testate și gama extinsă de accesorii asigură un grad ridicat de independență la cablarea senzorilor și a actuatoarelor. Un alt avantaj oferit de xtremeDB este independența față de producătorii de cabluri. Datorită manipulării facile a componentelor noului sistem modular de instalare, construc­torii de echipamente nu au nevoie de resursele umane adiționale.

În cutia cu borne, schimbarea tehnologiei are ca rezultat o economie semnificativă de spațiu, deoarece, pe lângă unitatea mobilă de control, se înlocuiesc și modulele suplimentare de intrare și ieșire și nivelul de borne cu potențial. Acest lucru înseamnă că semnalele nu mai sunt cablate individual și laborios “în cutie”, ci sunt instalate simplu și eficient în mod descentralizat în mașină – cutia de borne putând fi astfel mai mică sau, în cazul ideal, chiar eliminată complet. Garniturile de cabluri și, prin urmare, posibilele puncte slabe sunt eliminate. Timpul de instalare este astfel redus la minimum.

În cazul intervențiilor de service, cablurile pentru conectare pot fi înlocuite rapid și ușor la fața locului sau reparate cu ajutorul unor fișe cu funcție de autoconectare.

Murrelektronik GmbH
Tel.: +43 1 7064525-0 | Fax: +43 1 7064525-300
mail@murrelektronik.at
https://www.murrelektronik.ro

Aurocon_EA0714_Murr_Logo

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu