Potențialul automatizării cu roboți colaborativi în industria farmaceutică și chimică

by donpedro

Conform studiului „Barometrul de robotizare al IMM-urilor” realizat în 2020, 38,8% dintre întreprinderile mici și mijlocii de producție din România care intenționează să automatizeze în următorii doi ani planifică să implementeze roboți colaborativi. Companiile care folosesc coboți în fabricile lor sunt mulțumite de versatilitatea și flexibilitatea acestora. Roboții colaborativi sunt utili și în aplicații farmaceutice și chimice. Printre altele, companiile îi folosesc în aplicații precum transportul și ambalarea, mixarea, numărarea, dozarea și controlul calității. Precizia în timpul îndeplinirii sarcinilor, combinată cu capacitatea de a lucra într-un mediu steril, precum și în condiții dificile pentru oameni, fac roboții colaborativi o soluție optimă pentru automatizarea în industriile chimică, farmaceutică și cosmetică.

Flexibilitate, precizie și siguranță

Brațele unui cobot oferă o precizie de ±0,03 mm, garantând o calitate superioară în comparație cu rezultatul muncii umane. Această caracteristică le permite coboților să ambaleze produse chimice, farmaceutice și cosmetice finite sau să le deplaseze automat de-a lungul liniei de producție. În plus, reprogramarea robotului și trecerea la noi procese este rapidă și relativ ușoară, făcând posibilă automatizarea a aproape oricărei sarcini manuale, inclusiv a seriilor scurte.

Un rol semnificativ în operarea coboților îl au dispozitivele de prindere de la capătul brațului robotizat. Dintre diferitele tipuri, o importanță deosebită în industria farmaceutică și chimică o au dispozitivele de prindere cu vacuum care permit manipularea obiectelor de diferite forme, cum ar fi cele realizate din sticlă. Pentru controlul calității foarte utile sunt sistemele de viziune.

Ca parte a programului UR+, Universal Robots cooperează cu furnizorii de componente suplimentare, software și accesorii compatibile cu roboții UR. Datorită acestui ecosistem, utilizatorul poate găsi cu ușurință echipamentele necesare, accelera implementarea și reduce costurile și complexitatea proiectului.

Porționare, ambalare și control al calității

Roboții colaborativi din industria chimică și farmaceutică îndeplinesc o gamă largă de sarcini, inclusiv porționare, ambalare, suport pentru producție, precum și teste de laborator și control al calității. Într-un mediu steril, este important ca roboții să aibă certificarea adecvată pentru a lucra în camere curate și să fie adaptați pentru a lucra cu substanțe chimice potențial dăunătoare pentru oameni.

Echipați cu instrumente și dispozitive de prindere adecvate, roboții colaborativi sunt flexibili și pot sprijini angajații în diferite etape de producție. Programarea coboților este disponibilă într-un limbaj de script sau prin mutarea brațului robotului în punctele desemnate – robotul își va aminti și va repeta secvența.

Avantajele menționate ale roboților colaborativi pot fi transformate în beneficii economice și îmbunătățirea avantajului pe piață pentru companiile din industria chimică și farmaceutică. Datorită coboților, afacerile pot automatiza pe deplin multe procese. În plus, structura ușoară și dimensiunile reduse permit lucrătorilor să colaboreze cu ei într-un spațiu restrâns.

Adaptabilitatea roboților colaborativi – două aplicații cu roboți colaborativi

Aurolab din India – companie care produce kituri folosite pentru tratarea cataractei

Precizia și acuratețea procesului de fabricare a lentilelor (cristalinelor artificiale) sunt foarte importante pentru companie, în special în timpul sarcinilor precum depozitarea sau preluarea și plasarea componentelor necesare producției. Roboții UR5 folosiți de Aurolab asigură siguranța și precizia activităților efectuate. Introducerea roboților colaborativi de către Aurolab a dus la o creștere semnificativă a producției cu 15%, ceea ce a însemnat o creștere a volumului cu peste 2 milioane de lentile (cristaline artificiale) pe an.

MARKA – producător de detergenți din industria chimică

Cerințele companiei pentru roboții colaborativi s-au concentrat pe precizia în procese cum ar fi punerea capacelor la sticle și strângerea acestora cu forță controlată. Datorită formei capacului, poziționarea corectă și precizia necesară au fost asigurate de utilizarea robotului colaborativ UR3. Implementarea cu precizia dorită a fost posibilă datorită software-ului de gestionare și senzorului de cuplu încorporat. Lucrătorul care supraveghează funcționarea roboților nu are nevoie de calificări speciale pentru a opri, reseta sau relua în mod eficient producția, și de asemenea, nu trebuie să rămână nemișcat lângă utilaj. Pentru angajații MARKA, robotul este ușor de utilizat, are o interfață intuitivă și poate efectua în siguranță operațiuni într-un spațiu restrâns.

Universal Robots

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu