Robotizarea în producția de electronice – cum se automatizează alte procese, în afară de cele efectuate în liniile SMT

by donpedro

Producția de electronice este una dintre cele mai automatizate industrii. Cererile de eficiență și creștere a miniaturizării au impus de foarte multă vreme ca echipamentele avansate să fie disponibile pe piață pentru toate etapele segmentului său cheie – montare componente SMT. Imprimantele pentru lipire, mașinile pick & place, sistemele de inspecție și cuptoarele reflow sunt soluții tehnologice obișnuite. Cu toate acestea, oferta de echipamente de pe piață, care permite automatizarea altor segmente de proces, adesea nestandardizate și neuniforme – cum ar fi montarea PCB-urilor în carcase – a rămas nedezvoltată până în prezent.

Odată cu progresele în robotică, automatizarea acestor operațiuni devine acum mai ușor disponibilă și mai răspândită. Acest lucru permite eliminarea blocajelor din liniile de producție, sporind astfel eficiența procesului și repetabilitatea. În acest articol, vom arunca o privire asupra soluțiilor selectate care permit automatizarea operațiunilor, altele decât cele efectuate de liniile SMT – roboții REECO.

Roboți REECO

Roboții REECO sunt soluții dezvoltate de RENEX Group – una dintre cele mai longevive și mai vechi companii poloneze din industria electronică. Roboții au fost proiectați ca soluții gata de utilizare, care pot fi introduși în liniile de producție existente. Dispozitivele au fost echipate cu benzi transportoare și comunicații SMEMA, datorită cărora mai mulți roboți pot forma grupuri de cooperare sau pot coopera cu alte dispozitive. Desigur, dispozitivele pot funcționa și în afara liniei.

Roboții REECO sunt disponibili în prezent în trei modele de bază: Robot de lipire, Robot de asamblare cu șurub și Robot de dozare. Alte variante sunt disponibile la cerere.

Robot de lipire

Robotul de lipire REECO vă permite să automatizați montarea componentelor THT (through-hole) pe PCB. Dispozitivul este o alternativă a lipirii în val. Spre deosebire de aceasta, robotul are un consum redus de energie și nu trebuie să utilizeze anumite transportatoare din material scump. De asemenea, procesul nu necesită curățarea fluxului utilizat în procesul de lipire. Acest lucru face ca producția de volum mic și mediu să fie profitabilă prin utilizarea sa.

Designul se bazează pe un cap de lipire cu un alimentator de cositor montat pe un robot YAMAHA SCARA. Acest lucru face posibilă crearea conexiunilor de lipire precise în conformitate cu modelul programat. PLC-ul aplicat controlează toate echipamentele auxiliare, cum ar fi transportorul, ciocanul de lipire, alimentatorul de sârmă de lipit sau stația de curățare a vârfurilor. Sistemul este, de asemenea, echipat cu un panou de comandă HMI, care permite controlul rapid și simplu al transportorului și al temperaturii de lipire sau al schimbării programului.

Robot de asamblare cu șuruburi

Robotul REECO de asamblare cu șuruburi permite automatizarea etapelor de producție care necesită asamblarea componentelor cu șuruburi și piulițe. În domeniul producției de electronice, aceste procese sunt utilizate mai ales la asamblarea segmentelor de carcase și a produselor finite. Robotul este o alternativă la munca umană, care este încă obișnuită în această fază a producției. Foarte des, angajații înșurubează manual câteva, până la câteva zeci de șuruburi folosind o șurubelniță electrică. Automatizarea acestui proces cu roboți permite economii semnificative de timp și productivitate sporită. Elementul pe care se execută lucrarea (produs, incintă) este introdus în câmpul de lucru de pe transportor. Robotul, executând programul, preia șuruburile corespunzătoare din alimentator și le înșurubează în găuri cu forța de presare selectată, datorită căreia se menține repetabilitatea și precizia deplină, în timp ce riscul de eroare umană este minimizat.

Robot dozator

Robotul de dozare REECO permite dozarea automată și precisă a substanțelor cu diferite densități. În domeniul producției de electronice, adezivii și garniturile sunt aplicate cel mai frecvent, dar există și aplicații în care trebuie folosite vopsele, grăsimi și alte substanțe de consistență similară. Ar trebui menționată și o formă specială de dozare – acoperire conformală. Aceasta implică răspândirea unei substanțe de protecție, de obicei pe bază de silicon, pe suprafața unui PCB. Practica arată că aceste procese, în funcție de substanța care trebuie aplicată, sunt încă deseori efectuate manual sau cu dozatoare semi-automate. O soluție alternativă este utilizarea unui robot REECO. Obiectul care trebuie acoperit este adus în zona de lucru, unde capul de aplicare echipat cu duză de dozare cu substanță, este în conformitate cu modelul pre-programat și cu cantități măsurate cu precizie. Acest lucru face procesul independent de abilitățile manuale ale operatorului și permite obținerea acurateței și repetabilității, în care mâna umană nu poate ține pasul. Toate acestea reduc la minimum costurile și problemele de proces asociate cu aplicarea prea puțină sau prea multă de substanță – în special a scurgerilor și a contaminării rezultate. Drept urmare, robotizarea accelerează procesul, minimizează uzura substanțelor aplicate și reasigură utilizatorul că produsele sunt fabricate cu cea mai mare precizie posibilă.

Concluzie

Progresele în robotizare au făcut disponibile soluții pentru automatizarea elementelor procesului de fabricație a produselor electronice în afara ansamblului de montare pe suprafață. Robotizarea face posibilă creșterea preciziei, reducerea pierderilor datorate erorilor umane, precum și independența față de disponibilitatea lucrătorilor. Consecința este creșterea eficienței producției. Dacă sunteți interesat, vă încurajăm să vă familiarizați cu oferta RENEX Group de pe site-ul său și să vizitați RENEX TECHNOLOGY AND TRAINING CENTER, unde echipamentul poate fi văzut și testat în condiții de producție, cu posibilitate de simulare a propriilor componente.

Contact:
Andrei Bratanov
Str. Văliug, nr. 32, Sector 1, 13986 București
T: +40 799 774 330
E: office@renex.ro

Renex
https://www.renex.pl/ro/

Home


S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu