BECKER ROMÂNIA crește eficiența productivității prin automatizarea proceselor de lipire și asamblare cu roboți colaborativi UR10

by donpedro

Compania Becker România, care activează în industria mobilei, produce elemente turnate din furnir de fag. Pentru a crește eficiența proceselor repetitive de lucru fără a afecta calitatea produsului final, Becker România a implemetat doi coboți UR10. Roboții colaborativi gestionează sarcini de lipire, preluare și plasare desfășurate în unitatea sa de producție unde, anual, sunt procesați peste 10.000 de metri cubi de lemn de fag.

Becker România se confrunta cu dificultatea de a găsi persoane calificate pentru procesele de producție din fabrica sa, iar acest aspect a îndreptat compania în direcția automatizării. Compania își dorea o configurare de automatizare colaborativă în care oamenii și soluțiile nou integrate să lucreze împreună pentru a crește eficiența productivității în procesul de asamblare. Becker a căutat, de asemenea, să îmbunătățească mediul de lucru pentru angajații care urmau să preia sarcini mai antrenante și mai creative.

Becker România a ales să automatizeze cu roboți colaborativi de la Universal Robots pentru că aceștia sunt concepuți prin natura lor să lucreze foarte bine alături de oameni fără a avea nevoie de măsuri de protecție suplimentare și totodată pentru că pot fi instalați rapid. Cei doi coboți UR10 integrați în procesul de asamblare a oglinizilor lucrează în tandem. Primul UR10 distribuie adeziv pe rama produsului, urmat de cel de-al doilea UR10 care plasează o altă piesă, un segment de inel, deasupra adezivului de pe sticlă. Programarea coboților a fost ușoară și s-a desfășurat rapid. Din interfața UR, compania a folosit programul predefinit CircleMove cu orientare relativ liberă față de cerc. Roboții colaborativi UR sunt ușor de programat. Nu ai nevoie de cunoștinte avansate de informatică și automatizare. Oricine are cunoștințe tehnice minime poate să realizeze cu succes aplicații cu acești coboți, a spus Remus Țopan, Inginer Tehnic la Becker România. În integrarea cu succes a coboților a jucat un rol important și suportul tehnic oferit de Universal Robots. Pe website-ul Universal Robot găsești toate informațiile de care ai nevoie, chiar și  fisiere de back-up pentru programele dezvoltate, care sunt ușor de salvat prin magic files-urile de pe site, și actualizarea softului. Există o întreagă comunitate în spate, gata să te ajute  cu răspunsurile de care ai nevoie, a mai spus Remus Țopan.

Compania folosește în prezent pentru asamblarea unuia dintre produsele sale operatori umani care lucrează în echipă cu cei doi roboți colaborativi. Operatorii adaugă rama, sticla și golesc caruselul în timpul procesului de asamblare a oglinzilor. Primul robot folosește un pistol de lipit cu care adaugă adeziv în locul dorit. Atunci când este timpul ca adezivul să fie schimbat, unul din operatori este informat  de acest aspect prin intermediul unui program special creat cu ajutorul unei variabile globale și a unei norme de consum. „După calcularea normei de consum, am creat o „variabilă de instalare” globală care rămâne salvată chiar dacă robotul este oprit. Printr-o verificare la începutul fiecărui program, variabila ne spune dacă adezivul din tub a ajuns la final. Când ajunge la 0, programul apelează un subprogram care mută brațul robotului într-o poziție care le permite operatorilor să schimbe cu ușurință adezivul ”, a explicat Remus.

Al doilea UR10 folosește un dispozitiv de prindere cu ventuze ușor și rapid de asamblat și reglat cu care preia al doilea reper dintr-o unitate de alimentare semi-automată și îl plasează peste adeziv. Toate automatizările și senzorii au fost adăugați la cutia de control a robotului, fiind astfel foarte ușor de programat. Pentru detectarea ramei au fost folosiți senzori de proximitate, iar pentru a detecta segmentul inelar din depozit au fost folosiți senzori fotoelectrici. Interconexiunea cu coboții UR10 se face cu ajutorul unui PLC, care controlează și funcționarea caruselului, prin semnale analogice transmise bidirecțional.

Pentru cei de la Becker România valoarea adusă de roboții UR în fabricarea produselor constă în  îmbunătățirea semnificativă a calității asamblării produselor, prin controlul aplicațiilor și repetabilitatea operațiilor. Un alt beneficiu îl reprezintă flexibilitatea coboților care sunt perfecți pentru relocare și preluarea altor sarcini în caz de necesitate, un aspect pe care Becker îl consideră un avantaj competitiv. Având în vedere relocarea coboților, în prezent compania are un robot UR16 în faza de testare pentru perierea suprafețelor.

Roboții colaborativi UR sunt ușor de programat. Nu ai nevoie de cunoștinte avansate de informatică și automatizare pentru a-i putea programa.Oricine care posedă cunoștințe tehnice minime poate să realizeze cu succes aplicații cu acești coboți.  Am realizat fără probleme programarea efectivă a aplicației de preluare și plasare într-o singură zi …”

PROVOCĂRI DE AUTOMATIZARE REZOLVATE:

  • Păstrarea competitivității prin menținerea și scăderea costurilor de fabricație
  • Implementarea tehnologiei de automatizare pentru a sprijini planul de automatizare definit
  • Necesitatea unor efectori finali standard și specifici
  • Reducerea riscurilor potențiale ale proceselor de fabricație periculoase din fabrică

FACTORI CHEIE CARE GENEREAZĂ VALOARE ADĂUGATĂ:

  • Bună repetabilitate a operațiunilor, inclusiv consistența în distribuirea adezivului și plasarea precisă a pieselor
  • Menținerea calității ridicate a componentelor fabricate
  • Implementarea rapidă a coboților UR
  • Lipsa măsurilor de protecție în fabrică
  • Controlul programării roboților colaborativi ușor de utilizat
  • Flexibilitate pentru a satisface toate cerințele clienților
  • ROI: 2-3 ani

SARCINI EFECTUATE DE ROBOȚII COLABORATIVI:

  • Asamblare
  • Lipire
  • Preluare și plasare

Universal Robots

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu