Roboții colaborativi și potențialul automatizării în industria electronică

by donpedro

Roboții colaborativi sau, cu alte cuvinte coboții, creează oportunități suplimentare de automatizare în industria electronică prin capacitatea de a lucra într-o zonă de producție restrânsă cot la cot cu o persoană, implementarea rapidă și redistribuirea la noi sarcini, precum și programarea și operarea intuitivă. Ei pot sprijni procese precum asamblarea, lipirea, sudarea, ambalarea, paletizarea și controlul calității, atât în companii mari, cât și în întreprinderi mai mici.

Producătorii din întreaga lume investesc în automatizare. Sondajul „Barometrul de robotizare a IMM-urilor” realizat în România în primăvara anului 2020 și în rândul companiilor din industria electronică a demonstrat că cel mai important factor care motivează IMM-urile să robotizeze este creșterea calității produselor (100%). După aceea, companiile au menționat: creșterea competitivității și creșterea volumului producției (97,8%), reducerea timpului de producție (92,7%) și a costurior de producție pentru a spori eficiența (92,2%), eliminarea erorilor umane (91,4%), standardizarea proceselor (90,5%), flexibilitatea producției (88,8%), creșterea siguranței angajaților (88,5%), adaptarea gamei de produse la cerințele în schimbare (83,7%) și dificultatea în găsirea și menținerea angajaților (80,5%).

Industriile de electronică și high-tech sunt principalii jucători din industria 4.0. Companiile din aceste industrii au nevoie de o automatizare cât mai flexibilă a producției pentru a sprijini agilitatea și inovația.

Capacitatea de a se adapta rapid la cerințele și nevoile imediate ale clienților este una dintre principalele provocări ale producătorilor de electronice. Este necesar să creeze specimene, să certifice produsele și să continue cu producția regulată pentru clienți în cel mai scurt timp posibil. Pentru a atinge un nivel maxim de calitate, toate produsele din industria electronică trebuie, de asemenea, testate 100%. Multe companii lasă această sarcină consumatoare de timp în seama proceselor manuale, ceea ce înseamnă că angajații sunt prinși în sarcinile de rutină, mai puțin productive și fac mai multe greșeli în comparație cu procesele automate. Din ce în ce mai mulți producători de high-tech caută modalități de a-și optimiza nu numai sarcinile de testare, ci și întreaga producție și de a îndeplini mai eficient comenzile volatile ale clienților.

Pentru a satisface aceste nevoi, roboții colaborativi oferă producătorilor și furnizorilor de echipamente electronice echilibrul ideal de repetabilitate și flexibilitate, chiar și în procese care nu au putut fi automatizate până în prezent. Capacitatea de a lucra 24 de ore și repetabilitatea mișcării de 0,03 mm (în cazul Universal Robots) permit companiilor să utilizeze la maximum capacitatea lor de producție și, în același timp, să mențină o calitate constantă. Designul și dimensiunile reduse fac ca roboții colaborativi să fie potriviți și pentru zone de lucru mai înguste.

Aplicații

Coboții permit o automatizare aproape completă a aplicațiilor din industria electronică. Aceștia garantează o calitate înaltă uniformă, precizie, precum și o dozare constantă după multe repetări. În plus, roboții colaborativi măresc precizia procesului și reduc cantitățile de deșeuri. Ei excelează în aplicațiile de asamblare, lipire, sudare, ambalare, paletizare sau control al calității. Implementarea lor are un impact pozitiv asupra vitezei și calității, minimizând în același timp riscul de răniri care pot apărea în urma lucrului cu echipamente grele. În funcție de propriile nevoi, o companie poate folosi coboți echipați cu efectori finali diverși sau sisteme de vizualizare în diferite etape de producție, de exemplu asamblarea unor componente electronice mici, care necesită un grad ridicat de sensibilitate.

Coboți în aplicații din industria electronică

Paradigm Electronics este un producător de difuzoare și subwoofere performante. În încercarea de a satisface cererea de produse care necesită muncă intensă, Paradigm a implementat în aplicațiile de lustruire cobotul UR10 de la Universal Robots. „Acest tip de robot ne-a permis să avem un om și un robot care lucrează în același spațiu de lucru. Acum lucrează într-o operațiune de tip pendul, în care pot interacționa în siguranță, care permite lucrătorului uman să verifice dacă robotul a realizat o cantitate adecvată de muncă înainte ca lustruirea finală să fie predată omului. Este o operațiune interconectată”, spune John Phillips, Senior Manager of Production Services la Paradigm. „Dacă se aplică prea multă forță, suprafața se încălzește și rezultatele merg în direcția opusă a ceea ce ați fi sperat. Așadar, faptul că avem robotul care funcționează cu o forță specifică constituie un avantaj imens”, adaugă Phillips.

O flotă mobilă de la Universal Robots primește în prezent comenzi zilnice de lucru pentru a rezolva sarcini în continuă schimbare de la producătorul de electronice Scott Fetzer Electrical Group (SFEG). Compania a plasat roboții UR5 și UR10 pe platforme cu roți. Flota de roboți mobili este integrată în întregul ciclu de producție, de la tăierea semifabricatului inițial pe presă până la formarea, plierea și, la final, asamblarea componentelor electrice. SFEG planifică să achiziționeze roboți suplimentari, care să ajute la supravegherea preselor cu turelă și a frânelor de presă.

Datorită ușurinței de programare și utilizare, coboții sunt un instrument care, în mâinile unui operator deschis tehnologiei, pot ajuta companiile din orice industrie să se dezvolte mai repede și să concureze mai eficient pe piață.

Universal Robots

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu