Produse și soluții RFID

by donpedro

Avantajele cheie ale utilizării RFID în industrie sunt viteza și siguranța în funcționare. Astăzi, RFID este larg răspândit într-o multitudine de medii și aplicații. Tehnologia există de mulți ani și este dovedită ca robustă și sigură. Atâta vreme cât hardware-ul a fost corect ales pentru a răspunde aplicației, aceasta poate funcționa pentru mulți ani.

Sistemele UHF RFID ajută la identificarea containerelor metalice, mașinilor, uneltelor, trenurilor, componentelor din beton, produselor, cablurilor și a altor bunuri aflate în medii dure industriale. Pe scurt, orice aplicație industrială are nevoie de un sistem care să îi sporească funcționalitatea, să îi crească eficiența, asigurând o bună rentabilitate a investiției.

Ce este de fapt RFID?

RFID este un acronim ce provine de la Radio Frequency IDentification, adică identificare cu frecvență radio. În principiu, sistemul se bazează pe un mic cip electronic cu memorie integrată, iar acest cip este conectat la o mică antenă. Cipul miniatural, împreună cu antena sunt apoi montate pe un substrat din plastic. La trecerea cipului printr-un câmp RF, în antenă se induce un curent mic, ce alimentează cipul. Acesta detectează semnalul RF și cerința de a-și trimite datele. Descrierea anterioară este baza unui Transponder RFID, denumit uzual Tag (Etichetă).

În orice sistem RFID există un număr de elemente cheie de luat în considerare. Sistemul constă dintr-un transponder RFID, o antenă de scanare, un cititor RFID și în cele din urmă legătura dintre cititor și un sistem/PLC.

Transponder-ul

La baza oricărei soluții bune RFID se află transponder-ul RFID. Succesul sau eșecul sistemului depinde de numărul de factori care influențează modul în care transponder-ul reacționează nu numai la semnalul RF pe care îl recepționează, ci și la mediul în care se află localizat și pe ce se află montat. Principalul lucru de amintit este că există un număr mare de transpondere pe piață, iar cheia este de a alege soluția corectă, potrivită aplicației și mediului în care este utilizată.

Antena RFID

Antenele sunt disponibile în toate formele și dimensiunile, trebuind să fie selectată antena care oferă cele mai bune performanțe în mediul în care este instalată și care permite raza de detecție dorită pentru o bună citire a transponderelor.

Cititorul RFID

În orice aplicație RFID, cititorul este potențial cea mai costisitoare parte harware. Transponderele pot fi relativ economice pentru a începe să le utilizați, dar alegerea cititorului RFID cel mai bun poate conduce la realizarea sau nu a unui proiect. Cititoarele RFID sunt disponibile, de asemenea, într-o varietate de forme, dimensiuni și funcționalități, incluzând aici o gamă largă de soluții portabile. Suplimentar, pot fi identificate soluții de cititoare ce au antena integrată, iar în unele aplicații, acesta ar putea fi un factor ce trebuie luat în considerare.

La începutul planificării unui nou sistem RFID ar trebui luate în considerare și potențialele dezvoltări ulterioare, extensii și funcționalități pe termen lung. Selectarea cititorului corect pentru aplicație vă poate oferi o soluție cu deschidere către viitor.

Software-ul

În cadrul oricărei soluții RFID, ,,Numărul serial” sau EPC (codul de produs electronic) trebuie să fie transformat într-un cod ce poate fi citit de către interfața software. Dacă se face o comparație cu citirea unui cod de bare, veți găsi un șir de text similar ce trebuie interfațat cu sistemul fabricii, PLC, bază de date etc. Există un număr de căi diferite prin care se poate realiza acest lucru.

De ce să se utilizeze UHF RFID într-un mediu industrial?

O întrebare cheie la alegerea unei soluții de identificare poate fi: Care este avantajul RFID într-un mediu industrial?

Unul dintre avantajele importante ale utilizării RFID este acela că nu necesită o conexiune în raza vizuală între cititor și transponder, precum în cazul proceselor optice, ce utilizează cod de bare sau QR. Mai mult, conținutul de date al transponder-ului poate fi nu numai citit, ci și schimbat dacă este nevoie. Zonele de aplicații pot diferi foarte mult. Concluzionând, utilizarea RFID este importantă acolo unde se dorește identificarea obiectelor sau ființelor, acolo unde nu este posibilă o operare în raza vizuală și eventual datele pot fi schimbate la nevoie (la nivel de obiect).

Un avantaj cheie în utilizarea industrială a identificării RFID este viteza și siguranța mai mare prin comparație cu soluțiile bazate pe coduri de bare. RFID există de mulți ani și tehnologia este dovedită ca fiind viabilă, robustă și sigură. Sunt cazuri în care o cerință importantă o reprezintă un ciclu de viață operațională de lungă durată. Transponder-ele pasive pot fi instalate în locul dorit și lăsate zeci de ani (atâta vreme cât a fost corect ales hardware-ul necesar).

Tehnologia RFID industrială a fost proiectată având ca un obiectiv important o diminuare a intervențiilor de întreținere necesare, iar acest lucru a condus la un design rezistent pentru cititoare, transpondere și antene de scanare. Sunt sisteme ce pot fi utilizate pentru domenii de temperaturi de operare extreme, de la -50°C și până la 200°C. Numeroase transpondere industriale oferă chiar și rezistență la o plajă largă de substanțe chimice periculoase – supraviețuind multi ani, acolo unde codurile de bare nu ar rezista nicio lună.

Numeroase transpondere de pe piață dispun de o capacitate de memorie mare (excluzând memoria EPC), lucru care permite ca informația să fie stocată direct pe transponder, făcând ca ciclurile de fabricație pentru componente să fie foarte flexibile. Mai mult, după cum a fost menționat și anterior, RFID oferă abilitatea de a fi citit fără ca transponderul să fie în raza vizuală și la mare viteză, cu identificarea mai multor obiecte. Acest lucru depinde de mai mulți factori, dar cu ajutorul unor algoritmi software și a unui bun cititor, pot fi citite mai mult de 150 de etichete pe secundă (de exemplu putându-se identifica obiectele dintr-un palet în timpul transportului).

Practic, în orice aplicație industrială, un sistem RFID poate îmbunătăți funcționalitatea, randamentul și poate amortiza rapid costurile.

Soluții RFID HARTING pentru aplicația voastră

Odată cu ,,Industria Integrată” (Industry 4.0), a început un nou nivel de automatizare. Scopul este acela de a integra toate aspectele procesului industrial precum prelucrare, producție, unelte, sisteme de transport (trenuri sau vehicule). Aplicațiile tipice sunt producția, urmărirea bunurilor, întreținerea.

Sunt disponibile diferite tehnologii RFID cu diferite frecvențe de lucru: LF (125 kHz), HF (13.56 MHz), NFC (în cazul telefoanelor inteligente) și UHF. Cea mai flexibilă tehnică din această plajă, din punct de vedere al distanței de citire, al vitezei de citire și costului, este UHF la frecvențe de 865 – 928 MHz.

După cum a fost menționat, transponderele UHF RFID (etichete pe cip) pot fi operate complet pasiv (fără sursă de alimentare) și nu necesită întreținere, oferind distanțe de detecție de la 1 cm la peste 15 m. Soluțiile oferite de HARTING asigură soluții pentru toate nivelurile de utilizare, umplând golurile dintre lumea fizică și lumea datelor din IT.

Aplicativitatea soluțiilor HARTING:

  • În producție și fabricația de plastic sau turnare zinc
  • În aplicații cu temperaturi de până la 210°C, cu ar fi, de exemplu, în vopsitorii și în cadrul proceselor de autoclavare;
  • Urmărirea produselor rezultate prin ștanțare sau îndoire
  • În producția și urmărirea componentelor din beton gata de utilizat, precum cele pentru tuneluri, poduri sau clădiri moderne
  • Pentru stabilirea pozițiilor trenurilor și tramvaielor în depouri sau pentru motive de semnalizare
  • Identificarea trenurilor sau locomotivelor la punctele de control
  • Pentru optimizarea operațiilor de întreținere, reparație și revizie (MRO)
  • Pentru gestionarea configurațiilor în echipamente complexe și locomotive

Transponder HARTING 128 biți, 7 m, IP64, IP67, IP69K, 144 mm × 29 mm × 0,7 mm

Număr stoc RS: 800-2739 • Cod de producător: 926410703 • Marca: HARTING

Seria Ha-VIS RFID FT 89 de transpondere pentru identificare cu frecvență radio de la Harting este proiectată pentru utilizare cu suprafețe din plastic neconductive, atunci când este nevoie de soluții de identificare fără contact. Aceste etichete RFID pot fi utilizate oriunde pe glob datorită designului de antenă de bandă largă. Seria este potrivită pentru managementul bunurilor și funcții de intralogistică.

  • Funcțional pe suprafețe din plastic neconductive
  • Rezistență la zgârieturi, mâzgălituri și la substanțe chimice
  • Compatibilitate EPC C1 Gen2
  • Clasă de protecție IP 69K la pătrundere
  • Adeziv pentru o montare ușoară

Caracteristici tehnice

Tip dispozitiv Transponder
Dimensiuni 144mm × 29mm × 0.7mm
Domeniul temperaturii de operare -32°C …+90°C
Protocol de comunicație RFID
Domeniu de frecvență 860 … 930 MHz
Protocol EPC Clasă 1 Gen 2 EPC
Memorie utilizator (Cip) 128 Biți
Clasă protecție IP 64 / IP 67 / IP 69K
Rază de detecție (în aer, 2 W ERP): > 4 m


Avantaje

  • Utilizare globală
  • Distanțe de citire mari
  • Filmul de policarbonat asigură rezistență la zgâriere
  • Se poate spăla, rezistând la substanțe chimice
  • Flexibilitate – se pot monta pe diferite forme
  • Imprimare flexibilă (coduri de bare, matrici de date, logo/nume personalizat).

Transponder HARTING, 512 biți, 2.5 m, IP64, IP67, IP69K, 41mm × 11mm × 5mm

Număr stoc RS: 800-2726 • Cod de producător: 20926410201 • Marca: HARTING

Gama de transpondere pentru identificare cu radio frecvență Ha-VIS RFID VT 86 (HT) de la Harting a fost proiectată pentru utilizare în medii dure, atunci când este necesară o soluție de identificare robustă, fără contact. Aceste etichete RFID dispun de memorie extinsă și pot fi montate flexibil.

  • Funcționează pe metal
  • Carcasă robustă, rezistentă chimic
  • Compatibilitate EPC C1 Gen2
  • Clasă de protecție IP 69K la pătrundere
  • Fixare cu adeziv sau suport clips pentru o montare cât mai ușoară
  • Extrem de robust și durabil pentru utilizare în medii dure

Caracteristici tehnice

Tip dispozitiv Transponder
Protocol de comunicație RFID
Dimensiuni 41mm × 11mm × 5mm
Domeniul temperaturii de operare (citire / scriere) -50°C … +85°C
Șoc termic De la 0°C la 210°C
Domeniul de frecvență 860 MHz … 960 MHz
Protocol EPC C1Gen2
Chip Alien Higgs 3
Memorie 512 Biți
Clasă de protecție IP 64 / IP 67 / IP 69K
Rază de citire (pe suprafață metalică, 2 W ERP, 868 MHz) ≥ 2,5 m

 

Soluții RFID pentru cabluri de la HellermannTyton

La rândul său, Hellermann Tyton a fabricat de mulți ani produse de identificare. Pentru a-și completa gama de soluții de identificare a bunurilor, a lansat o serie de accesorii RFID pentru cabluri. Bridele de cabluri sunt special realizate pentru securizare, serializare, urmărire și identificarea produselor în zona managementului resurselor, inspecțiilor de natură electrică, serviciilor de distribuție și închiriere, precum și pentru gestionarea ușoară a rutinelor de întreținere și reperații.

Bride RFID pentru cabluri – T50RFIDCHA.NY3P

Număr stoc RS: 829-6114 • Cod de producător: 111-01639 T50RFIDCHA-PA66-YE (100)Marca: HellermannTyton

Bridele RFID pentru cabluri oferă o soluție inovatoare pentru identificarea clară și rapidă a produsului. Legăturile de cablu din nailon sunt echipate cu un transponder RFID și, prin urmare, combină numeroasele avantaje ale unei legături de cablu obișnuite cu tehnologia RFID. Bridele sunt potrivite în special pentru securizarea, serializarea, urmărirea și identificarea produselor în domeniile gestionării resurselor, inspecției electrice, inventarului, distribuției și serviciilor de închiriere, precum și pentru gestionarea ușoară a rutinelor de întreținere și reparații. Aproape orice industrie poate beneficia de pe urma acestei soluții de identificare.

  • Comunicație de date flexibilă, fără contact
  • Identificare clară a obiectelor
  • Management rapid a datelor prin comparație cu soluția pe hârtie
  • Proces de documentare mai precis – previne eroarea umană
  • Soluție robustă și rezistentă în medii dure, rezistând și la procesul de curățare
  • Frecvență joasă (LF – 125kHz) și frecvență ridicată (HF – 13.56 MHz)
  • Rescriere

Caracteristici tehnice

Tip / Protocol de comunicație Bridă cu etichetă RFID/ RFID
Domeniul temperaturii de operare -40°C … +85°C
Lungime 2000 mm
Lățime 4.6 mm

 

Etichete RFID hexagonale HellermannTyton, 33.4mm × 38.39mm × 8mm

Număr stoc RS: 176-2222 • Cod de producător: 151-01582 RFID HEXTAG-PA66-YE (100) • Marca: HellermannTyton

Etichetele hexagonale HEXTAG realizate din PA66 sunt echipate cu un transponder de înaltă frecvență. Gaura centrală permite montarea simplă în aplicații în care bridele de cablu nu pot fi o soluție.

  • Pot fi fixate utilizând un element de fixare prin gaura centrală
  • Comunicație de date flexibilă, fără contact
  • Identificare clară a obiectelor
  • Robust și rezistent în medii dure rezistând și la procesul de curățare
  • Frecvență ridicată (HF – 13.56 MHz)
  • Rescriere
  • Culoare galbenă pentru detecție vizuală simplă

Caracteristici tehnice

Tip / Protocol de comunicație Hextag / RFID
Domeniul temperaturii de operare -40°C … +85°C
Dimensiuni 33.4mm × 38.39mm × 8mm
Lățime 4.6 mm

 

Sistemele de identificare prin frecvență radio UHF RFID asigură automatizare cu un control precis, procese transparente, timpi reduși de oprire nedorită și, implicit, reducerea costurilor.

În alegerea echipamentelor sau a componentelor este nevoie de atenție, pentru a putea beneficia de cele mai bune performanțe. Pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente informații, vă invităm pe site-ul ro.rsdelivers.com.

Autor: Bogdan Grămescu

Aurocon Compec
COMPEC-lOGO

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu