Automatizarea proceselor de producție ca mijloc împotriva unei pandemii

by donpedro

Ultimele câteva luni au însemnat o perioadă pentru care nimeni nu a fost pregătit pe deplin. Epidemia și criza economică rezultată arată cât de dependentă este industria de resursele sale umane. În acest articol vom analiza automatizarea, ca o metodă de reducere a riscului implicat cu forța de muncă umană.

Consecința care vine în minte, mai întâi ca urmare a situației mondiale actuale, este susceptibilitatea umană la boli și răspândirea lor în continuare. Așa cum se poate observa în multe companii producătoare, care se confruntă acum cu această epidemie, un lucrător infectat poate avea un efect de domino infectând mai mult și impunând uneori carantină întreprinderilor întregi.

Fiind un organism viu, omul este, de asemenea, susceptibil la oboseală. Un factor ce poate fi înțeles, în particular, – ca simplă oboseală rezultată din orele de lucru, dar și în general – incluzând, de exemplu, oboseala și pierderea preciziei mâinilor ca o consecință a monotoniei, a ciclului natural al zilei și a evenimentelor aleatorii – precum simpla insomnie a angajatului. Consecința acestui factor este, de asemenea, o reducere a timpului pentru care o persoană poate lucra eficient zilnic, săptămânal și lunar. În plus, pentru un ecart de timp mult mai mare, ar trebui să se țină seama de îmbătrânirea oamenilor și de modificările rezultate în funcționarea organismelor lor, precum și de capacitatea de regenerare.

Elementul care leagă toate problemele discutate mai sus și, prin urmare, o consecință a factorului uman în sensul său cel mai larg, este imprevizibilitatea. Munca omului este legată intrinsec de natura sa – și acesta este un factor care nu poate fi complet eliminat, totuși riscurile asociate cu aceasta pot fi reduse la minimum.

Cea mai importantă metodă de realizare a acestui obiectiv este automatizarea, definită ca înlocuirea și susținerea activităților umane cu ajutorul mașinilor. Este utilizată în principal în acele etape de producție în care factorul uman are cea mai mare semnificație și impact potențial negativ asupra rezultatelor obținute.

Privind industria de fabricare a produselor electronice, putem vedea acest proces în aproape toate etapele. Imprimantele de lipit îmbunătățite continuu (cum ar fi YAMAHA YSP20), echipamentele pick & place (cum ar fi YAMAHA YSM20) și cuptoarele reflow (cum ar fi HELLER 1707 MK5) sunt standard în această industrie de mulți ani și astăzi este greu să găsești o companie în care marea majoritate a producției nu ar fi automatizată. În ultimii ani, procesul merge dincolo de linia SMT și există un mare interes pentru soluțiile care automatizează, de exemplu, tehnologia de montare prin găuri de trecere THT. O soluție de top din această piață, utilizată în acest scop, este robotul de lipit REECO – un exemplu unde putem analiza modul în care riscul provenit de la factorul uman este minimizat prin automatizarea unei etape de producție specifice.

În ceea ce privește problemele ridicate anterior și problemele foarte relevante ale protecției epidemiologice, este important să plecăm de la faptul evident că un robot nu se poate îmbolnăvi sau nu poate fi purtător de boală. Robotul nu obosește, nu are nevoie de pauze și munca sa este uniformă pe tot parcursul zilei, săptămânii și lunii. Deși este evident, consecințele sunt de anvergură și nu întotdeauna pe deplin apreciate.

Factorul cheie aici este repetabilitatea. O ființă umană este capabilă să îndeplinească aceleași sarcini ca un robot – dar munca sa nu va fi niciodată la fel de previzibilă, iar procesul nu va fi uniform.

Această comparație este bine ilustrată de seria de dueluri care au avut loc la diverse evenimente – printre altele Campionatul Polonez de lipit – RSC – disputant între Campionii de lipit din Polonia și din alte țări și Robotul de lipit REECO. După cum arată statisticile rezultatelor, omul poate concura cu robotul și poate păstra aceeași viteză sau chiar mai mare pentru a realiza 256 de conexiuni și, de cele mai multe ori, chiar la aceeași calitate de execuție – dar, el sau ea, este capabil să o facă doar pentru aproximativ 5 minute – 10 minute. Un robot, întreținut corespunzător, este capabil să o facă tot timpul.

Acest lucru arată că aspectul cheie al automatizării este repetabilitatea – păstrând aceeași viteză, precizie și calitate, indiferent cât de mult sau la ce oră din zi sau din noapte se efectuează aceeași sarcină plictisitoare. Acest aspect se traduce prin capacități de planificare – managementul producției este mai simplu și mult mai eficient, de exemplu în cadrul managementului componentelor, dacă suntem capabili să determinăm cu precizie – până la o singură piesă – câte produse sau activități vor fi efectuate până la sfârșitul unei zile sau a unei luni. În producția bazată pe forța de muncă umană acest lucru este imposibil.

Robotul de lipit REECO este un dispozitiv care poate funcționa în conformitate cu alte echipamente – indiferent dacă este vorba despre un ansamblu de înșurubat REECO, robot de dozare sau etichetare sau alți roboți din linia de producție.

Desigur, fiecare proces de producție, chiar și unul bazat pe roboți industriali, necesită participarea oamenilor – operatori și tehnicieni de service, ceea ce înseamnă că factorul uman nu este niciodată complet eliminat, dar riscul asociat acestuia scade odată cu creșterea nivelurilor de automatizare.

RENEX Group oferă sfaturi privind robotizarea și automatizarea în țările din Europa Centrală și de Est, în special în această perioadă dificilă de criză, ca parte a misiunii sale de a sprijini creșterea partenerilor săi de afaceri. Invităm toate părțile interesate să contacteze consilieri tehnici și comerciali RENEX. Aflați mai multe la https://www.renex.pl/ro/start/.

Contact:

Andrei Bratanov – National Sales Manager
Strada Văliug, nr. 32, Sector 1
13986 București, ROMÂNIA

T: +40 799 774 330
E:
Andrei.Bratanov@renex.ro

RENEX

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu