De la prototip și până la produsul final, asigurarea calității prin trasabilitate joacă un loc major în lanțul de aprovizionare cu componente electronice

by donpedro

Cultura de astăzi cere mai multă transparență și informații despre mărcile aflate pe piață. Indiferent dacă este vorba de produse alimentare, de frumusețe, auto sau componente electronice – Clientii vor să afle detalii atât despre istoricul, înregistrarea și proveniența produselor, cât și despre materialele ce le conțin. De asemenea, vor să afle mai multe informații despre companiile care oferă aceste produse – procedurile lor de operare, modul în care își tratează angajații, angajamentul față de sustenabilitate și multe altele. La Digi-Key, împărtășim dorința clienților noștri pentru transparență și oferirea de informații. Și când vine vorba de furnizorii noștri, cerem același tip de informații pe care clienții noștri le așteaptă de la noi.

Trasabilitatea reprezintă informații furnizate de producători, cum ar fi data de fabricație, numerele loturilor sau numerele de serie, astfel încât oricine din întregul lanț de aprovizionare să poată urmări componentele – în cazul în care ceva nu merge bine – pe tot traseul, până la producătorul original al echipamentului (OEM). Mulți l-au comparat cu modelul utilizat în industria alimentară “farm to fork” (de la fermă la consumator). În industria componentelor electronice, trasabilitatea a devenit, rapid, mai importantă ca niciodată.

Importanța trasabilității în lanțul de aprovizionare cu componente electronice nu poate fi subestimată. În primul rând, într-o eră în care concurența este acerbă, iar câștigarea încrederii consumatorilor este vitală, trasabilitatea este esențială pentru protejarea reputației mărcii. Dacă un produs este retras de pe piață sau apare o defecțiune în timpul testării, posibilitatea de a urmări problema înapoi la producător cu precizie și rapiditate poate însemna diferența dintre reafirmarea încrederii clienților sau distrugerea reputației. Pe măsură ce domeniul IoT continuă să ia amploare în cadrul unor zone sensibile precum industria aerospațială, industria auto sau în sectorul medical, necesitatea unei trasabilități mai mari este din ce în ce mai importantă.

Pe lângă consolidarea și menținerea reputației unei mărci, aprovizionarea cu produse al căror traseu poate fi identificat și urmărit oferă companiilor posibilitatea să economisească sume de bani consistente. Pentru orice defect care ar putea apărea la un produs, OEM-ul sau subcontractantul primește rapid un aviz de retragere de pe piață al produsului – astfel încât prin trasabilitate, costurile legale și pierderile de profit pot fi reduse considerabil. Defectele apărute la produsele originale pot fi identificate și remediate mult mai ușor decât în cazul produselor contrafăcute, reducând astfel alocarea de resurse umane, precum și timpul petrecut pentru corectarea unei probleme.

În timp ce discuțiile pe această temă, precum și cererile pentru trasabilitate continuă să crească, angajamentul Digi-Key față de trasabilitate este unul de top la nivel industrial. Toate produsele noastre pe care le distribuim sunt autentice și le cumpărăm direct doar de la cei 1,100 de producători francizați, pentru a ne asigura că toate componentele sunt noi, autentice și pe deplin garantate de furnizorul direct, iar informațiile tehnice exacte și actualizate sunt ușor accesibile. Pentru fiecare dintre cele 9.2 milioane de componente, Digi-Key păstrează, timp de 10 ani, documentația care dovedește trasabilitatea componentei și autenticitatea acesteia. Aceste certificate sunt disponibile la cerere pentru orice client. În plus, toți furnizorii noștri (1,100) sunt supuși unor procese amănunțite atunci când îi introducem în sistemul nostru, pentru a asigura trasabilitatea. Aceștia completează documentația inițială, iar noi determinăm dacă produsul este autentic și dacă toate informațiile tehnice despre produs sunt exacte și actualizate și sunt disponibile rapid. Ca urmare a acestui proces și angajament, suntem capabili să distribuim componentele noastre cu încredere și să-i asigurăm pe clienții noștri că le oferim cel mai înalt standard de trasabilitate.

În această toamnă Digi-Key a făcut un pas înainte, devenind unul dintre puținii distribuitori din întreaga lume certificați CAAP – (Counterfeit Avoidance Accreditation Program) “Programul de acreditare pentru evitarea produselor contrafăcute”. Acest certificare înseamnă că toate controalele noastre pentru depistarea produselor falsificate au fost verificate de o companie externă de audit și asigură că produsele noastre sunt conforme cu standardul “Aerospace Standard AS6496”. De asemenea, pentru a adera la certificarea AS6496 de evitare și minimizare a contrafacerilor Digi-Key a inițiat controale pentru eliminarea produselor, controlul stocurilor, primirea și verificarea retururilor de la clienți. În cazul în care se identifică produse contrafăcute suspecte sau confirmate în lanțul de aprovizionare, Digi-Key dispune de proceduri de izolare a produselor și de raportare a constatărilor, acestea fiind trimise furnizorului, clienților relevanți și autorităților competente.

În plus față de CAAP, Digi-Key se conformează, de asemenea, standardului ISO 9001:2015, care certifică achiziționarea, depozitarea și distribuția componentelor electronice și a produselor informatice la producătorii de echipamente originale și/sau pentru specificațiile clienților; inclusiv asistență tehnică și procese cu valoare adăugată. Cu alte cuvinte, urmărim nu numai transparența componentelor noastre, ci și a practicilor noastre de afaceri și a serviciului pentru clienți.

Digi-Key este mândru că dispune de un număr tot mai mare de SKU-uri (Stock Keeping Unit – Unitate de păstrare a stocurilor) și de furnizori, dar inima noastră bate pentru sprijinirea inginerului proiectant. Una dintre cele mai importante modalități prin care putem face acest lucru este să ne asigurăm că inginerii au acces la componentele de cea mai înaltă calitate de pe piață. Aici, la Digi-Key, suntem încântați de seria întreagă de discuții privind trasabilitatea și de cererea tot mai mare de produse autentice. Suntem nerăbdători să distribuim în continuare către inginerii și producătorii de pe tot globul produse cu trasabilitate 100% – de la prototip la produsul final.

Autor: Ian Wallace

Ian Wallace este director al departamentului EMEA Business Development la Digi-Key Electronics. Digi-Key este unul dintre cei mai mari distribuitori de componente electronice din lume, cu servicii complete, oferind peste 9.2 milioane de produse cu peste 1.9 milioane în stoc și disponibile pentru livrare imediată, de la peste 1,100 de producători de top.

Digi-Key Electronics   |   https://www.digikey.ro

DK_Electronics

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu