Diagnoză facilă

by donpedro

Sistemul Cube-Fieldbus de la Murrelektronik oferă multe posibilități de diagnosticare. Un nou sistem de diagnosticare simplifică acum și mai mult accesul la aceste date. Soluția este ușor de implementat, oferă instrucțiuni clare în caz de defecțiune și permite o disponibilitate ridicată a utilajelor și instalațiilor datorită remedierii rapide a defecțiunilor.

Sistemul Cube de la Murrelektronik este un sistem fieldbus performant, decentralizat, utilizat în multe utilaje și instalații. Are o structură modulară, iar conceptele de instalare pot fi adaptate precis la cerințele concrete ale aplicației datorită numărului mare de module de intrare, module de ieșire și module mixte, precum și datorită unei palete extinse de module funcționale (de exemplu IO-Link, RS 485 etc.). Atât datele de comunicație, cât și tensiunile de alimentare sunt transmise printr-un cablu de sistem, iar la cele patru ramuri ale fiecărui nod bus pot fi conectate până la 32 de module. Principalele avantaje ale sistemului Cube sunt un singur cablu de sistem, racorduri cu borne, module complet turnate, canale multifuncționale, precum și opțiuni multiple de diagnosticare.

Evaluarea și utilizarea datelor de diagnosticare necesită un efort de programare considerabil. Deoarece comenzi diferite necesitau concepte diferite de diagnosticare, deseori trebuiau parcurși aceeași pași pentru fiecare instalație. Așadar, până în prezent, nu s-au putut utiliza complet toate funcțiile de diagnosticare ale diferitelor comenzi. Problema rezultată a fost incapacitatea de identificare rapidă a erorilor, care a generat – în cel mai rău caz – timpi lungi de nefuncționare. Ceea ce a costat timp, bani și nervi.

Dar gata, acum!

Noul gateway de diagnosticare Cube67 vă oferă un instrument practic, care citește și vă pune la dispoziție datele de diagnosticare din sistemul Cube în cel mai simplu și mai rapid mod.

Cu structura sa robustă, complet încapsulată și fiabilă, acest gateway de diagnosticare este adecvat pentru utilizare în medii industriale dure. Se integrează în linie, între nodul fieldbus Cube și cele (maxim) patru ramuri. Gateway-ul de diagnosticare este conectat la nivelul de comunicație printr-o interfață standard Ethernet.

Pe ecran va fi afișată automat ordinea modulelor sub forma unei topologii clare.

Vizualizare completă a topologiei

La pornirea sistemului Cube, gateway-ul de diagnosticare citește topologia completă, precum și întregul proces de comunicație și toate mesajele de diagnosticare. Modulul pregătește vizual aceste date și afișează toate informațiile în același mod, independent de control și fără software suplimentar – în orice browser și indiferent de platformă. Oricine utilizator cu drept de acces la rețeaua de comunicație poate accesa aceste date, de exemplu printr-o interfață HMI, o tabletă sau la un calculator local instalat în stația de control.

Pe ecran va fi afișată automat ordinea modulelor sub forma unei topologii clare și sub formă de tabel. Aici sunt exportate toate datele de proces, de exemplu stările de comutare ale intrărilor și ieșirilor individuale. Mesajele de diagnosticare ale sistemului sunt, de asemenea, afișate atât în topologie, cât și sub formă de tabel clar.

Un avantaj major al instrumentului este memoria (jurnalul) de diagnosticare. Aceasta stochează erori tranzitorii, adică defecțiuni care apar doar temporar, de exemplu atunci când ruperea unui cablu dintr-un lanț de remorcare duce la lipsa contactului în anumite unghiuri de deplasare sau dacă un senzor se „supraîncălzește” mereu într-o anumită perioadă a zilei, datorită razelor soarelui. În cazul unei comenzi, o asemenea „defecțiune trecătoare”, care nu mai apare, nu va mai fi afișată. Această eroare va fi considerată „remediată”. Ceea ce nu este bine, deoarece o astfel de defecțiune este adesea o avertizare pentru o problemă mai serioasă.

Claritate în denumirea modulelor și în mesajele de eroare

Instrumentul furnizează un tabel clar pentru descărcare în format CSV, care conține o evidență a modulelor și componentelor, precum și a intrărilor și ieșirilor pentru soluția de instalare selectată. În acest tabel puteți atribui nume pentru componente și puteți menține desemnările pentru toate erorile posibile în text standard (plain text). Acest tabel va fi importat din nou, pentru a permite instrumentului să acceseze aceste nume și denumirii.

Astfel vizualizarea topologică și tabelul nu mai oferă utilizatorului mesaje de eroare criptice ci informații clare, precum „scurtcircuit în agregatul hidraulic” sau „înteruperea firului la senzorul analogic al slotului doi al unității de transport”. Aceste informații vă ajută găsiți rapid erorile!

Pentru a permite remedierea rapidă a erorilor, puteți importa în sistem instrucțiuni pentru soluții precise prin intermediul fișierului CSV, de exemplu „închideți supapa” sau „înlocuiți cablul”. În cazul ideal, se completează în tabel chiar și numărul de ordine al piesei de schimb, ceea ce va accelera remedierea defecțiunilor.

Datele din jurnalul gateway-ului de diagnosticare Cube67 pot fi salvate pentru a fi expediate sau pentru studii statistice. Acest aspect oferă, de exemplu, posibilitatea de a număra ciclurile de comutare ale intrărilor și ieșirilor și utilizarea acestor informații pentru întreținere structurată la intervale ciclice. Formatul de schimb permite utilizarea datelor și pentru alte sisteme și integrarea directă în diferite aplicații, cum ar fi sisteme ERP sau cloud.

Diverse posibilități de utilizar

Diferite părți implicate în ciclul de viață al mașinilor și sistemelor beneficiază de gateway-ul de diagnoză Cube67:

  • Persoana responsabilă cu punerea în func­țiune și care utilizează gateway-ul de diagnosticare pentru a examina topologia și pentru a detecta din timp punctele slabe, cum ar fi scurtcircuitele sau erorile de topologie (adică diferențele dintre configurația nominală și cea reală). Modulul este foarte util și pentru teste IO.
  • Personalul de service al mașinii sau instalației care, prin integrarea gateway-ului de diagnosticare, este capabil să identifice și să elimine rapid erorile, garantând astfel disponibilitatea totală a mașinii. Integrarea permanentă este, de asemenea, importantă pentru a avea acces de la distanță la mașină sau la sistem și pentru a ghida, de exemplu, electricianul în teren.
  • Operatorul unei mașini sau al unui sistem care încorporează permanent gateway-ul de diagnosticare și poate reacționa din timp la potențialele probleme. În cel mai bun caz, odată ce instrucțiunile de depanare au fost deja integrate în sistem de către acesta, permit instalatorului – în drumul său către echipament – să aducă din depozit piesa de schimb necesară.

Murrelektronik GmbH
Tel.: +43 1 7064525-0 | Fax: +43 1 7064525-300
info@murrelektronik.at
www.murrelektronik.ro

Aurocon_EA0714_Murr_Logo

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu