Noua familie de microcontrolere AVR® DA permite control în timp real, conectivitate și aplicații HMI

by donpedro

Întrucât Internetul Lucrurilor (IoT) oferă o conectivitate mai mare pentru aplicațiile industriale și casnice, iar vehiculele conectate au nevoie de funcții operaționale îmbunătățite, sunt necesare microcontrolere de înaltă performanță pentru un control mai bun în timp real, precum și pentru a permite aplicații HMI (Human Machine Interface – interfață om-mașină) mai performante. Microchip Technology a lansat familia de microcontrolere AVR® DA de ultimă generație – prima familie de microcontrolere AVR care integrează funcționalități de siguranță (Functional Safety Ready) cu controler tactil periferic (PTCPeripheral Touch Controller).

Eticheta Microchip Functional Safety Ready (siguranță funcțională) este aplicată dispozitivelor care încorporează cele mai recente caracteristici de siguranță – acceptate de manualele de siguranță, rapoartele FMEDA (Failure Modes, Effects, and Diagnostic Analysis) și, în unele cazuri, software-ul de diagnosticare – pentru a reduce timpul și costul certificării siguranței aplicațiilor finale. Familia de microcontrolere AVR DA integrează o mulțime de funcții de siguranță pentru a asigura o funcționare robustă – caracteristici care asigură o tensiune de alimentare suficientă, cum ar fi ‘power-on reset’, detecție ‘brown-out’ și monitorizarea nivelului de tensiune. Scanarea ciclică a redundanței (CRCcyclic redundancy check) asigură că în memoria flash codul aplicației este valid. Prin asigurarea integrității codului, se poate evita comportamentul neintenționat și potențial nesigur al aplicației.

Noua familie de microcontrolere AVR DA de la Microchip permite viteze ale procesorului de 24 MHz pe întreaga tensiune de alimentare, densitate de memorie de până la 128 KB flash, 16 KB SRAM și 512 octeți de EEPROM, convertor ADC diferențial pe 12-biți, convertor DAC pe 10-biți, comparatoare analogice și detector de trecere prin zero ZDC (zero cross detector).

PTC-ul permite proiectarea interfeței tactile capacitive care oferă suport pentru butoane, culisare, rotire, touchpad-uri, ecrane tactile mai mici, precum și detecție gesturi utilizate într-o gamă largă de produse și vehicule de larg consum și industriale. Familia de microcontrolere AVR DA suportă până la 46 de canale de auto-capacitate (self-capacitance) și 529 de canale de capacitate reciprocă (mutual capacitive) și oferă PTC de ultimă generație cu tehnologii Driven Shield+ și boost care oferă imunitate ridicată la zgomot, toleranță la apă, sensibilitate la atingere și timp de răspuns.

În plus, familia de microcontrolere AVR DA aduce o valoare suplimentară sistemelor embedded de control în timp real. Sistemul de evenimente integrat permite comunicarea inter-periferică fără a implica procesorul. Evenimentele sunt lipsite de latență și nu se pierd niciodată, oferind performanță în timp real și predictibilitate îmbunătățite pentru proiecte fiabile și securizate. Prin reducerea timpului în care procesorul are nevoie să fie activ, consumul total de putere al aplicației este redus.

Instrumente de dezvoltare

Familia de microcontrolere de la Microchip AVR DA oferă o serie de opțiuni pentru suport software și hardware. Suportul software include MPLAB® X Microchip, MPLAB Xpress și Atmel Studio, instrumente de configurare a codului, inclusiv MCC și START și compilatoare, inclusiv GCC, XC8 și IAR Embedded Workbench. O versiune certificată de siguranță funcțională a compilatorului XC8 este disponibilă prin programul Microchip Functional Safety Ready. Suportul hardware este inclus în depanatoare/programatoare, inclusiv MPLAB PICkit™ 4, MPLAB SNAP, Atmel ICE și kitul de evaluare AVR128DA48 Curiosity Nano.

Diagrama bloc a cdispozitivului o găsiți la adresa: https://www.flickr.com/photos/microchiptechnology/49584047206

Microchip Technology

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu