Conectori de alimentare DC de la Amass

by donpedro

Există componente electronice, care sunt binecunoscute chiar și de către consumatorii „neiniţiaţi”, fără a mai vorbi de inginerii electronişti sau de tehnicieni. Aceste elemente sunt de uz general şi deja nu le mai acordăm atenţie, cu toate că niciodată nici măcar nu ne-a trecut prin cap să aflăm care este producătorul acestora. Un foarte bun exemplu în acest sens sunt conectorii de curent înalt (mufe şi socluri) XT30, XT60 sau XT90, extrem de bine cunoscute de la diferite tipuri de echipamente. Cine ştie numele fabricantului acestora?

Firma Amass deţine un portofoliu extins de conectori de curent înalt şi accesorii pentru aceştia, aceste elemente fiind destinate utilizării cu diferite tipuri de acumulatori. Acest lucru se datorează faptului că sediul central al acestei firme se află într-un loc în care sunt amplasaţi mulţi producători de acumulatori Li-Ion şi Li-Po. În cei 18 ani de existenţă, fabrica a devenit unul dintre producătorii de conectori de prim rang. Portofoliul actual cuprinde peste 300 de tipuri de conectori: de testare (pentru măsurare sau clipsuri de testare), banană, montaţi pe panou, destinate vehiculelor şi mulţi alţii. Datorită creşterii considerabile a utilizărilor acumulatorilor cu litiu, foarte bine se vând conectorii de tip XT, menţionaţi mai sus, care sunt folosiţi în numeroase echipamente (inclusiv în jucării) şi sunt oferiţi de Amass în diferite variante de fabricaţie. Produsele acesteia sunt exportate în 63 de ţări şi sunt utilizate în echipamente fabricate de firme precum Qinghua, Ponovo, Fluke, Mac Tool şi altele. Pot fi întâlnite, practic, la fiecare pas.

Figura 1: Conector XT30

Conectori pentru acumulatori

În ultimii ani, a crescut cererea de echipamente care necesită încărcare. Acestea necesită pentru alimentare acumulatori cu diferite valori de tensiune, capacitate şi randament de curent. Problemele cresc odată cu intensitatea curentului, pentru că atunci încep să conteze căderea de tensiune pe contacte şi, în acelaşi timp, pierderile de putere. Acest lucru este important nu doar din cauza pierderilor de energie, dar şi deoarece contactul se poate supraîncălzi. Pentru conectorii de acest tip, o mare importanţă o au şi durabilitatea şi stabilitatea conexiunii sursei de alimentare cu sarcina. De aceea, în multe cazuri, conectorii de curent înalt standard nu sunt utili, chiar pot cauza deteriorarea echipamentului. Un exemplu al unei asemenea utilizări sunt dronele multirotor, destinate unor aplicaţii diverse – filmări aeriene, realizarea de fotografii, monitorizare cu ajutorul unor diferiţi senzori.

Figura 2: Conector MR30

Sortimentul de conectori oferit de firma Amass este unul foarte bogat şi permite alegerea produsului potrivit pentru fiecare pachet de acumulatori sau baterie de alimentare. Fapt interesant, chiar şi cei mai mici conectori de tip XT30 (figura 1) sau MR30 (figura 2) pot fi utilizaţi în aplicaţii care necesită curent continuu cu intensitatea de 15A, iar seria „AS” chiar până la 90A! Înalta calitate a materialelor utilizate şi tehnologia stabilă de producţie asigură un produs final care îndeplineşte cele mai înalte cerinţe. Cu excepţia conectorilor „banană”, toţi sunt conectori polarizaţi, cu marcarea clară a simbolurilor „+” şi „-” pe carcasă.

Figura 3: Conector XT60E-M

Pierderi reduse şi o temperatură optimă de lucru

Conectorii Amass sunt fabricaţi cu o atenţie specială. Producătorul atrage atenţia asupra alegerii corespunzătoare a materialelor. Nu doar a materialelor care conduc direct curentul, dar şi carcasei conectorului, pentru ca, în intervalul admisibil al expunerii la temperatura din timpul lipirii, contactele să nu se topească pe carcasă, să nu se deformeze şi să nu se oxideze. Suprafeţele contactelor sunt aurite, ceea ce, în cazul conectorului XT30, permite obţinerea unei rezistenţe de doar 0.70 mΩ, iar în cazul XT90 de doar 0.30 mΩ!

În ofertă, putem găsi numeroase variante de montare a conectorilor. Există socluri şi mufe destinate lipirii pe placă, montării pe cablu sau pe panoul echipamentelor (de exemplu conectorul XT60E-M prezentat în figura 3 şi XT30G-F – în figura 4).

Figura 4: Conector XT30G-F

Figura 6: Conector XT90I

Conectori pentru acumulatori cu litiu

Figura 5: Conector ICX301

Amass acordă o atenţie specială pieţei acumulatorilor, care se află într-o dezvoltare foarte dinamică. Acest domeniu necesită o calitate foarte înaltă, păstrarea parametrilor corespunzători şi, tot mai adesea, o fabricare specializată.

Figura 7: Conector EST80/120A-MF

De exemplu, adeseori conectorii pentru un pachet de acumulatori trebuie să fie prevăzuţi cu contacte de control suplimentare. Aceste soluţii sunt disponibile în oferta Amass. Este vorba, printre altele, de conectori ICX301 şi XT90I (figurile 5 şi 6).

Merită precizat faptul că toate contactele conectorilor Amass sunt aurite. Singura excepţie este AS250.

Mai multe informaţii despre oferta de conectori Amass sunt disponibile la adresa https://www.tme.eu/pl/katalog/p,amass_1260/

Transfer Multisort Elektronik   |   https://www.tme.eu

 

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu