Cum se vede piața roboților colaborativi într-o perioadă post-creștere

by donpedro

O serie de previziuni economice avertizează că perioada lungă a ritmului rapid de fabricație industrială, de care ne-am bucurat în Europa Centrală, încetinește. Producătorii din regiune au crescut foarte repede și au fost limitați doar de abilitatea lor de a crește capacitățile de producție – lipsa forței de muncă fiind obstacolul principal întâlnit. Apare întrebarea: dacă economia încetinește, va crește numărul de lucrători disponibili? Roboții colaborativi vor deveni mai puțin importanți?

Discuțiile intense cu privire la deficitul de forță de muncă în fabricație și rolul de succes al robotizării ca soluție a acestei probleme, ar fi putut crea opinii conform cărora principalul beneficiu al roboticii colaborative este substituirea lucrătorilor dispăruți. De îndată ce creșterea va încetini, această situație temporară se va schimba și oamenii vor reveni în fabrici, iar cererea de coboți și automatizări industriale va scădea și ea.

Totuși, această opinie este greșită, bazându-se pe presupunerea incorectă potrivit căreia companiile folosesc soluții robotizate doar pentru a elimina sarcinile manuale din facilitățile lor. Coboții integrează multe alte caracteristici, care îmbunătățesc eficiența companiilor – în orice fază a ciclului economic.

Lipsa forței de muncă continuă …

Este adevărat că, odată cu încetinirea ciclului economic, rata șomajului crește și forța de muncă este mai disponibilă. Dar asta nu înseamnă că oamenii vor solicita automat poziții de lucru în fabricație care presupun sarcini manuale. În prezent, oamenii nu sunt dispuși să accepte poziții necalificate și care presupun o muncă fizică grea, astfel încât nicio criză economică ipotetică nu trebuie să rezolve neapărat probleme cu personalul care preferă locuri de muncă mai atractive.

Mai mult, angajatorii caută mai degrabă forță de muncă calificată, care este cronic indisponibilă. De exemplu, 2 K Trend, un IMM ceh, a fost puternic provocat de absența unor persoane calificate. „Există o lipsă critică de lucrători calificați și care aduc valoare adăugată pe piață, acesta fiind unul dintre principalele motive care limita o dezvoltare dinamică a afacerii noastre”, a declarat Jiří Koláček, CEO al 2K Trend, a.s. De aceea, compania a implementat un cobot UR10 pentru sarcini complete de operare a mașinilor-unelte utilizate pentru producția de piese din plastic.

Flexibilitate și competitivitate

Odată cu încetinirea economiei, scade și cererea consumatorilor, dar nu și concurența din piață. Dimpotrivă, producătorii vor fi împinși mult mai mult spre a-și îmbunătăți excelența și flexibilitatea în producție. În loc de întrebarea „cum să ne extindem producția pentru a gestiona creșterea comenzii”, ei vor trebui să se confrunte cu situații de gestionare a unei variabilități în creștere a cererii consumatorilor și a loturilor mai mici de producție, păstrând în același timp termenii de livrare. Coboții integrați cu un portofoliu în creștere de efectori finali și tehnologie complementară pot oferi flexibilitatea necesară, inclusiv implementarea, configurarea și relocarea pentru sarcini variabile mai rapidă.

Calitate consistentă

Condițiile economice și politice se schimbă foarte repede și imprevizibil, dar există o constantă: clienții cer produse mai calitative la prețuri mai competitive. Firmele producătoare trebuie să crească calitatea oferind costuri identice sau chiar mai mici. Pentru a obține o calitate înaltă consistentă, nu au nevoie decât de automatizarea producției.

Producătorul slovac Magneti Marelli, specializat în proiectarea și producerea de sisteme hi-tech pentru automobile, se afla în căutarea unei modalități de a reduce rata de eroare a liniei sale de producție. Linia era întreținută în principal de angajați care executau sarcini obositoare și monotone, ceea ce a condus la o calitate neconformă a produsului. Datorită integrării coboților UR10, UR5 și UR5e, dotați cu grippere (dispozitive de prindere) inteligente, compania a eliminat problemele legate de calitate și a accelerat linia de producție cu 25%. Coboții lucrează 24 de ore pe zi fără întrerupere și la aceeași calitate înaltă.

Recuperarea rapidă a investiției

Fostele linii de automatizare unice au fost dedicate mediilor de producție în masă și orice schimbare a producției a dus la probleme legate de fezabilitatea tehnică și de randamentul financiar. Spre deosebire de acestea, roboții colaborativi ca instrumente universale polivalente permit răspunsul în mod flexibil la solicitările de producție imediată și, ca atare, sunt mai convenabili în perioadele de cerere instabilă. Recuperarea reală a investiției într-un cobot se realizează în jur de 1 an. Mai mult decât atât, capabilitățile sale de actualizare a software-ului de control permit pregătirea dispozitivului hardware pentru viitoarele sarcini, fără înlocuirea cu un nou model – aspect care îmbunătățește și mai mult recuperarea investiției totale.

Disponibilitate crescută

Și nu în ultimul rând, poate cea mai importantă întrebare a unui producător din zona IMM-urilor: „Unde pot obține o investiție inițială în robotizarea afacerii mele, mai ales în condiții economice instabile?” Mulți dintre distribuitorii noștri pot oferi programe financiare care să permită o mai bună răspândire a costurilor, astfel încât tehnologia să fie disponibilă și pentru IMM-uri. O perioadă de încetinire economică servește, în general, la analiza și optimizarea costurilor, precum și la îmbunătățirea operațiunilor. Cu un ROI mediu de 1 an, robotica colaborativă este dovedită drept tehnologia pregătită pentru orice „vreme” economică.

Universal Robots

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu