Detectare precisă și rapidă

by donpedro

Camerele pentru imagistică termică sunt dispozitive electronice portabile cu un ecran vizual integrat, proiectat pentru detectarea energiei căldurii. Componenta cheie a camerelor termice este un senzor de căldură atașat unui tip special de lentile, care este apoi adaptat pentru a lucra împreună cu tehnologii standard de capturare a imaginii. Acest lucru permite inginerilor să identifice rapid regiuni de temperatură excesivă sau surse de energie de pierdere de căldură, precum componente ce se supraîncălzesc sau pierderi de izolație termică în inspecția clădirilor.
Lumina vizibilă reprezintă numai o mică parte a spectrului electromagnetic și singura parte care poate fi cu adevărat văzută. Când este țintit către un obiect sau o zonă, senzorul unei camere de detecție termică permite utilizatorului să vadă și spectrul invizibil infraroșu, care există la lungimi de undă între lumina vizibilă și microunde.

Acesta este adesea interpretat ca hartă de culoare în camerele IR moderne, dar totuși, în unele aplicații se preferă încă imagini alb-negru, datorită încărcării vi­zuale reduse și capturării îmbu­nătățite a detaliilor fine.
Pe un ecran termografic color, componentele sau regiunile mai calde sunt arătate cu roșu, portocaliu și galben, în vreme ce părțile mai reci vor fi arătate tipic ca violet și albastru (verde indică uzual zone în care temperatura este cea a camerei). Deoarece ele măsoară radiația infraroșie și nu reprezintă lumină vizibilă, camerele termice sunt, de asemenea, utile pentru identificarea surselor de căldură în medii foarte întunecoase sau obscure.

Camerele de imagistică termică sunt distribuite sub forma unor dispozitive ergonomice, prietenoase cu utilizatorul, ce oferă capabilități pe o gamă largă de sensibilitate termică. Acest lucru face din camerele termice un companion valoros în echipamente pentru situații de urgență, echipamente medicale, pentru echipele de ingineri și muncitori din zona de mentenanță dintr-o varietate largă de industrii – precum și o opțiune din ce în ce mai accesibilă pentru pasionați.

Caracteristici importante
Aurocon COMPEC vrea să simplifice cât de mult posibil alegerea camerelor pentru imagistică termică. Pentru a vă ajuta să achiziționați produsul potrivit pentru sarcina dorită, prezentăm mai jos caracteristicile importante pentru alegerea camerei termice potrivite.

REZOLUȚIE
Rezoluția senzorilor de imagistică termică determină calitatea imaginii ce va fi prezentată. O rezoluție mai mare va determina claritatea și precizia punctelor ce formează imaginea. Rezoluțiile mai mari permit măsurarea obiectelor mai mici de la distanțe mai mari, iar numai acest fapt poate influența decizia de achiziționare pe baza mediului operațional așteptat de utilizator. Rezoluția detectorului nu trebuie confundată cu rezoluția ecranului.

DOMENIUL DE TEMPERATURĂ
De luat în considerare este și domeniul de temperatură al unui instrument. Nu toate aplicațiile vor necesita domenii de măsurare extinse pentru a acoperi și nivelele de căldură foarte ridicate.

SENSIBILITATE
Sensibilitatea este al treilea atribut de luat în considerare. El reprezintă cea mai mică diferență de temperatură pe care o poate distinge senzorul infra­roșu. Dispozitivele cu sensibilități termice mai ridicate pot detecta dife- rențe de temperatură mai mici pentru a furniza o imagine cu o mai mare exac­titate. Valoarea este exprimată în miliKelvin (mK), iar cu cât numărul de mK al unei camere este mai mic, cu atât camera va detecta o plajă mai largă de diferențe de temperatură și va afișa mai multe culori pe ecran.

STOCARE DATE
Numeroase instrumente stochează datele măsurate în memorie și pe carduri de memorie, permițând stocare offline, urmată de analiză și raportare. Unele echipamente adaugă, de asemenea, extra-funcționalitate, precum conectivitate Wi-Fi, pentru a permite conectare directă la alte dispozitive. Aici, datele măsurate și imaginile vizuale pot fi exportate direct pe telefoane inteligente, tablete sau laptop-uri, pentru analiză și raportare mobilă rapidă, plus acces la informație pentru a o partaja prin email sau pe alte canale.

Utilizarea camerelor termice

Camere de imagistică termică pentru Apple & Android
Există o mulțime de aplicații foto ‘termice’ și ‘infraroșii’ disponibile pentru telefoane cu Apple iOS și Android. Totuși, foarte multe dintre acestea sunt doar simulări. Pentru o experiență reală de imagistică termică pe un telefon inteligent, este necesară achiziționarea unei camere termice suplimentare, care poate fi atașată dispozitivului și utilizată împreună cu o aplicație dedicată pentru hardware. Un exemplu de astfel de dispozitive de calitate sunt cele marca Flir.

Cameră de imagistică termică FLIR ONE® Pro LT, -20 → 120°C, 80 × 60pixeli

Nr. stoc RS: 175-7363
Cod producător: 435-0013-03

Camera în infraroșu FLIR ONE® Pro LT oferă posibilitatea de a identifica rapid problemele și asigură verificarea reparației co­recte. Beneficiind de rezoluția îmbunătățită a procesării FLIR VividIR™, perspectiva adăugată a FLIR MSX® și convenabilitatea conectorului reglabil FLIR OneFit™, FLIR ONE Pro LT utilizează imagistica termică conform nece­sității dvs. Fie că sunteți profe­sioniști, fie că vă concentrați pe proiecte DIY, camera FLIR ONE Pro LT are caracteristici puternice la un preț accesibil.

Caracteristici tehnice:
Rezoluție pentru imagistică termică de 4800 pixeli cu o rezoluție nativă de 80 × 60
Măsurare temperaturi între -20°C și 120°C
Sensibilitate termică de până la 100 mK
Rezoluție termică îmbunătățită VividIR™ (pentru sensibilitate îmbunătățită și calitate a imaginii)
Tehnologia FLIR MSX® ce combină date termice și vizuale pentru detalii îmbunătățite și perspectivă adăugată
Conectorul FLIR OneFit™ permite atașarea dispozitivului la telefonul mobil
Aplicație software îmbunătățită ce include aceeași funcționalitate ca FLIR
Aplicații tipice: inspecția panourilor electrice, probleme cu instalațiile HVAC.

Seria FLIR ONE® Pro include:
FLIR ONE Pro LT – iOS (435-0012-03) – Nr. stoc RS: 175-7362;
FLIR ONE Pro LT – Android USB-C (435-0013-03) – Nr. stoc RS: 175-7363;
FLIR ONE Pro LT – Android Micro-USB (435-0015-03) – Nr. stoc RS: 175-7364

Imagistică termică pentru clădiri
Instrumentele proiectate pentru utilizare în clădiri sunt tipic utilizate pentru a detecta probleme de structură a construcției și pentru probleme ce pot fi ascunse vederii sau din spatele pereților. Aplicațiile includ verificarea izolării, detectarea umezelii sau scurgerilor, testarea încălzirii prin pardoseală și a centralelor.

Cameră de imagistică termică RS PRO RS700, -20 → +150°C, 80 × 80pixeli

Nr. stoc RS: 136-5667

Camera pentru imagistică termică RS Pro este o cameră termică ușor de utilizat. Ea este ideală pentru lucru și inspecție în aplicații electrice și de construcții, putând detecta scurgeri în țevi și oferind date despre eficiența energetică a clădirii. Combinând toate funcțiile importante ale măsurării termice, la un preț accesibil, camera prezintă și detecție automată a punctelor calde/reci.
Camera digitală integrată permite înregistrare de sunet și video, transfer de date prin USB pentru video Live și Wifi pentru date către dispozitive mobile. RS700 este sigură, precisă, silențioasă și robustă pentru a permite utilizare zilnică. Imaginile termice sunt esențiale pentru identificarea conexiunilor corodate, a defectelor în echipamente electrice, motoarelor supra­încălzite și a pericolelor de incendiu.
Camera este dotată cu adaptor, baterie, card Micro SD 8GB, cablu USB, cablu USB OTG, CD pentru software și o geantă de transport.

Caracteristici tehnice:
Display: 2.8″ LCD, 240 × 320 pixeli
Rezoluție IR: 80 × 80 pixeli
Frecvență imagini: 50 Hz
Timp de operare baterii: aproximativ 4 ore
Lumină LED integrată
Protecție lentile integrată

Camere termice de securitate și pentru vedere nocturnă
Aproape toate companiile apelează într-o formă sau alta la soluții de securitate. În timp, a devenit o practică standard ca echipamentele de supraveghere să implice și imagistică termică, pentru a obține cele mai bune rezultate în termeni de protecție și identificare. Camerele IR pentru imagistică termică și unitățile standard pentru vedere nocturnă pot fi utilizate pentru creșterea vizibilității în lumină redusă sau în condiții de vizibilitate proastă. Ele sunt la ora actuală două unități distincte, care se bazează pe tehnologii diferite.
Numeroase camere pentru vedere nocturnă sunt echipate cu o funcție suplimentară de iluminare IR, cu scopul de a oferi o lungime de undă mai mare a semnalelor electromagnetice amplificabile, pentru a ajuta senzorii în condiții de întuneric. Aceasta este invizibilă cu ochiul liber, dar poate fi cu ușurință detectată de către oricine utilizează echipament de vedere nocturnă; este ideal în utilizări militare și de supraveghere.

Cameră de imagistică termică FLIR C3, cu WiFi, -10 → +150°C, 640 × 480pixeli

Nr. stoc RS: 180-8514
Cod producător: C3+MR40

Camera termică FLIR C3 este proiectată pentru a asigura aplicații de inspecție a clădirilor, de mentenanță, reparații a sistemelor HVAC sau electrice. Această cameră subțire încape cu ușurință în buzunarul utilizatorului, fiind astfel un dispozitiv de imagistică termică complet portabil. Ecranul său tactil este prietenos cu utilizatorul, permițând acces rapid și sigur la identificarea problemelor ascunse, precum și la partajarea imaginilor prin Wi-Fi. Camera este extrem de rezistentă prin construcție la utilizarea în medii dure.

Caracteristici tehnice:
Rezoluție IR 80 × 60 pixeli
Cameră digitală 640 × 480 pixeli
Ecran color 3″, 320 × 240 pixeli
Mod imagine: termică, vizuală, MSX®, Picture-in-Picture
Temperatură de operare –10°C … 50°C
Alarmă cu LED și vibrații avertizează utilizatorii asupra prezenței tensiunii în zone zgomotoase
Modurile versatile de tip high/low detectează tensiunea în echipamentele industriale și instalațiile de joasă tensiune
Dispozitivul de iluminare puternic cu LED este mereu gata de a ilumina locurile întunecoase

Camere de imagistică termică pentru detectarea incendiilor
Imagistica termică nu numai că îi ajută pe pompieri să localizeze supraviețuitorii în condiții de vizibilitate redusă, în condiții de ceață, praf, cenușă și alți contaminanți – aceasta poate ajuta, de asemenea, la detectarea punctelor fierbinți, potențiale puncte de aprindere, sau prezența unor puncte de ardere, în locuri neașteptate.

Cameră de imagistică termică Testo 865, -20 → +280°C, 160 × 120pixeli

Nr. stoc RS: 125-2265
Cod producător: 0560 8650

Testo 865 este o cameră pentru imagistică termică, ce oferă eficiență ridicată. Testo 865 este precis, rapid, sigur în funcționare și robust, permițând utilizare zilnică și oferind funcții utile pentru imagini termice foarte bune.

Caracteristici tehnice:
Calitate superioară a imaginii
Cele 19,200 de puncte de măsurare a temperaturii asigură termografie de precizie
Detectare diferențe de temperatură de 0.12°C
Detectare automată a punctelor fierbinți și reci
Rezoluție IR de 160 × 120 pixeli cu tehnologie Super Rezoluție Testode 320 × 240 pixeli
Software profesional pentru evaluarea imaginii pe PC
IFOV Warner definește distanța de la obiect / dimensiunea punctului de măsurare și dimensiunea punctului afișat, evitând erorile de măsurare
Ușor și compact
Utilizarea dispozitivelor mobile ca display secundar pentru a transfera imagini imediat
Transferarea imaginilor salvate direct în aplicație App cu modul de control de la distanță
Unelte foarte utile pentru analiza rapidă a imaginilor la fața locului
Creare rapidă de rapoarte

 

Autor: Bogdan Grămescu

COMPEC-lOGOAurocon Compec
www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu