Cât se poate de târziu, dar cât de devreme este nevoie

by donpedro

Un factor semnificativ în obținerea rentabilității la mașini și sisteme este abilitatea de utilizare optimă a performanțelor componentelor pentru o perioadă maximă de operare. Motivul pentru care Murrelektronik acordă o asemenea importanță componentelor sale pentru alimentarea cu energie este că acestea pot fi înlocuite la momentul oportun, “cât se poate de târziu, dar cât de devreme este nevoie”.

Emparro ACCUcontrol

Cine folosește o componentă până la “capăt”, riscă defecțiuni neplanificate ale mașinii. Această persoană poate fi sigură că a utilizat la maximum componenta. Resursele implicate, consumatoare de timp și bani pentru repornirea producției, nu sunt plăcute. O abordare defensivă presupune înlocuirea componentelor instalației într-un stadiu incipient – într-un moment în care componentele încă funcționează destul de bine. Asemenea proceduri, bine organizate, vor duce la evitarea irosirii resurselor.
Conceptul de întreținere predictivă își propune să găsească o “cale de mijloc” între cele două variante distincte. Acesta încearcă să extindă durata de viață cât mai mult posibil, fără să cauzeze opriri neplanificate ale mașinii – și este, în ultimă instanță, calea cea mai eficientă din punct de vedere economic de utilizare a componentelor.
Un exemplu practic este sursa de alimentare în comutație Emparro67 Hybrid pentru utilizarea în aplicații industriale (clasa de protecție IP67).
Dispozitivul oferă o gamă largă de date de diagnosticare ce pot fi citite într-o manieră simplă printr-o interfață IO-Link. Acest dispozitiv monitorizează curentul și tensiunea, suprasarcina, temperatura, scurtcircuitele, precum și numărul de porniri efectuate. În acest fel, dispozitivul face o prognoză a duratei sale de viață rămase.
Sursa de alimentare în comutație Emparro 3~ 40A monitorizează, de asemenea, date precum tempe­ratura, numărul de porniri efectuate, utilizarea și durata de viață a componentelor. La depășirea unei limite valorice, dispozitivul emite o avertizare printr-un contact de semnalizare. Astfel, înlocuirea poate fi planificată pentru următorul interval de service.

Mico Pro

O altă soluție interesantă este modulul Emparro ACCUcontrol UPS (uninterrupted power supply), care asigură neîntreruperea alimentării cu energie (devenind ca atare un dispozitiv de întreținere predictivă). Acesta este integrat în instalații și echipamente deosebit de sensibile și menține în funcțiune mașinile și procesele, atunci când apar întreruperi ale alimentării cu energie electrică.

Modulul monitorizează funcționarea precum și nivelul de încărcare al bateriilor reîncărcabile, coordonând, de asemenea, un proces de reîncărcare structurat, ori de câte ori nivelul de încărcare scade sub o limită definită.

Acest proces de încărcare este guvernat de tem­peratură, pentru a atinge durata de viață maximă a bateriei. Și asta nu e tot: Informațiile pot fi citite prin intermediul unui contact de semnalizare sau printr-un port USB.
Dacă pentru componentele enumerate mai sus, funcția de diagnosticare preventivă servește în principal pentru autocontrolul acestora, în cazul sistemului de monitorizare inteligentă a curentului – Mico Pro – atenția este îndreptată acum asupra consumatorilor din cadrul unei instalații de mașini și echipamente. Mico Pro monitorizează canalele individuale și indică prin aprinderea unui LED (precum și printr-un semnal la o ieșire) dacă se solicită mai mult de 90 de procente din sarcina stabilită pentru canalul respectiv. Acest lucru face posibilă inter­venția în procese, înainte de apariția unei opriri cauzate de declanșarea unei siguranțe.
Domeniile clasice de utilizare sunt “procesele lente, graduale”, de exemplu, deoarece necesarul de curent pentru motoare sau supape crește în timpul funcționării.

Pentru produsele sale, Murrelektronik acordă o mare importanță întreținerii predictive, deoarece aceasta susține tendința de fiabilitate de 100% a procesului. Defecțiunile sistemului se vor reduce sau vor fi remediate rapid. În multe cazuri, sumele de bani investite în măsurile de întreținere predictivă se amortizează chiar de la evitarea primei opriri.
Companiile care adoptă din timp o astfel de abordare își sporesc competitivitatea și pot transmite aceste avantaje clienților lor. Inovațiile de acest tip se potrivesc foarte bine și companiilor în care întreruperea proceselor cauzează costuri mari sau, în cel mai rău caz, alte riscuri și mai periculoase.

Tendința printre companiile de inginerie mecanică de a se ocupa atât de vânzarea directă de mașini și echipamente, cât și de asigurarea disponibilității acestora prin modele de finanțare personalizate va amplifica atenția pentru acest subiect.

Murrelektronik GmbH
Tel.: +43 1 7064525-0 | Fax: +43 1 7064525-300
info@murrelektronik.at
www.murrelektronik.ro

Aurocon_EA0714_Murr_Logo

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu