Cu fața spre viitor – Tehnologia ISELED și Alianța ISELED

by donpedro

La electronica 2016 Inova Semiconductors a lansat tehnologia inovatoare ISELED, o abordare revoluționară pentru iluminatul auto din interior. În același timp, a fost anunțată Alianța ISELED. În nucleul tehnologiei se află un LED RGB “digital”, cu un mic controler integrat în capsula LED-ului. Alianța sa angajat să creeze un ecosistem complet în jurul conceptului ISELED, inclusiv partea harware și software-ul corespunzător. Această abordare inovatoare reduce costurile, simplifică controlul și extinde semnificativ funcționalitatea iluminării cu LED în automobil. În timp ce produsele inițiale ISELED au devenit disponibile (inclusiv un controler independent și kituri de dezvoltare), din ce în ce mai mulți furnizori importanți de semiconductoare, producători de LED-uri, furnizori de nivel 1 și de nivel 2 au început să susțină această tehnologie de pionierat.

La electronica 2018, Inova Semiconductors împreună cu noii membri ai alianței – Magna/OLSA, Melexis, Osram Opto Semiconductors și Microchip Technology – au prezentat starea actuală a tehnologiei și au prezentat noile lor soluții pentru îmbunătățirea ecosistemului ISELED. Aceste concepte și idei se extind astăzi mult peste aplicațiile de iluminat interior pe care ISELED le-a propus inițial. Acum, ecosistemul include și iluminare exterioară, plafoniere inteligente și există un potențial enorm pentru aplicații fieldbus pentru iluminat și senzori și chiar un sistem dinamic sofisticat de iluminare pentru panouri LCD.

Tehnologia ISELED
Următoarea generație de aplicații de iluminat în autoturisme va cuprinde sute de LED-uri, tipic sub formă de benzi flexibile de lumină, fiecare bandă cuprinzând numeroase LED-uri RGB independente, care trebuie controlate individual pentru a produce efecte dinamice. Fiecare “LED digital” de pe bandă constă dintr-un cip LED RGB în care este integrat și controlerul ISELED. LED-urile digitale pot fi interconectate. Până la 4.079 dintre acestea pot fi conectate printr-o magistrală diferențială la o viteză de 2 Mbps. Acestea vor fi controlate de un singur controler principal extern. Apare astfel posibilitatea lansării de noi aplicații de control al iluminării, acolo unde o magistrală LIN relativ lentă nu este potrivită. Cu o viteză de transfer de date de 2 Mbiți/s, efectele de lumină la viteza (reală) video pot fi obținute cu sistemul ISELED. Cu o aplicație software dezvoltată de un membru al Alianței, pot fi create efecte de iluminare fascinante, controlate, simplu, de o aplicație de pe un telefon inteligent.

În continuă dezvoltare
La doi ani după prezentarea conceptului și a Alianței ISELED, LED-urile digitale produse inițial de către Dominant Opto sunt acum disponibile și la Osram Opto Semiconductors – ambele îndeplinind toate cerințele de performanță. Un ecosistem în continuă creștere deschide noi aplicații mult peste iluminatul de interior de astăzi.

Așadar, ISELED este pe cale să treacă de la o interfață cip la o aplicație fieldbus. ICN (ISELED Communications Network) va elimina diferențele dintre LIN și CAN. Noile aplicații țintă includ plafoniere, senzori inteligenți sau actuatoare. Primul produs va fi disponibil în trimestrul I al anului 2019 și va fi compatibil în jos cu produsele de astăzi.

Iluminarea inteligentă de fundal este o altă tendință nouă pentru afișajul auto. Aceasta oferă avantaje în ceea ce privește eficiența și aspectul (la contrast, negru real și integrare fără probleme) comparativ cu soluțiile de margine. Tehnologia inovatoare ISELED combinată cu controlul afișajului de înaltă performanță va permite aplicații dinamice de backlight. Conținutul afișajului poate fi trimis prin linkul de comunicare APIX (Automotive Pixel Link) pentru a permite calcularea în timp real a luminii de fundal dinamice din fluxul video. Controlul benzilor adiacente cu LED-uri (funcționale) poate fi manipulat pe aceeași legătură de comunicație. Ca rezultat, fuziunea afișajului și controlul iluminării pot fi implementate într-o unitate centrală și un link de comunicare.

ISELED – un nou field bus
Creșterea pieței pentru aplicațiile de iluminat se datorează dinamizării și animării efectelor de lumină, electrificării și conducerii autonome. Acest lucru va crește numărul de LED-uri pe mașină. Pe de altă parte, subsistemele și grupurile trebuie să fie conectate. LIN este în prezent rețeaua majoră pentru lumina ambientală din autoturisme, dar este o magistrală limitată. Deci, este nevoie ca ISELED să fie utilizabilă ca magistrală de câmp, permițând conectarea mai multor noduri ușoare și oferind o robustețe mai mare similară LIN/CAN. Pe baza acestui context, Melexis susține produsele ISELED cu capabilități IVLN (In Vehicle Light Network). În plus, compania va furniza drivere de LED-uri multi-canal și soluții pentru conexiunea senzor/actuator bazată pe ISELED pentru a susține senzorul și fuziunea de lumină.

Ușor de utilizat
Pe măsură ce evoluția se îndreaptă spre iluminatul autonom, acesta va deveni o parte integrantă a habitaclului autoturismului, preluând sarcini specifice funcționale și de design. Lumina statică anterioară va fi înlocuită de soluții dinamice cu nenumărate opțiuni de design pentru constructorul auto. Pentru a răspunde acestor nevoi, Osram a integrat cipul controlerului ISELED de la Inova Semiconductors împreună cu 3 LED-uri RGB în noul său produs Osire E4633i.

O altă tendință importantă o reprezintă aplicațiile reglabile de iluminare cu lumină albă. Primele soluții pentru reglarea luminii albe în ceea ce privește adaptarea caracteristicilor de radiere (lumină direcționabilă) pot fi găsite în modelele de mașini premium. Osram va împărtăși din experiența sa despre iluminatul general în mașină și se implică în dezvoltarea soluțiilor inteligente și ușor de utilizat precum abordarea ISELED.

Soluții scalabile și timp scurt de lansare de piață
În trecut, iluminatul RGB era destul de complex în procesul de fabricație, iar inovațiile împreună cu conceptul de iluminare existent reprezentau un domeniu provocator. ISELED și Microchip rezolvă această problemă, aducând laolaltă ușurință în procesul de fabricare, scalabilitate și inovare.

În funcție de aplicație, un microcontroler de 8-, 16- sau 32-biți poate oferi cea mai bună și eficientă soluție din punct de vedere energetic. Acest lucru se poate realiza utilizând portofoliul larg de microcontrolere pe care le oferă Microchip. Un alt aspect important îl reprezintă ușurința, costurile reduse și riscul scăzut în dezvoltare pentru o lansare rapidă a produselor pe piață. Instrumentele și plăcile de dezvoltare precum și un configurator de cod MPLAB permit o implementare ușoară de periferice independente de nucleu și o rapidă implementare a tehnologiei ISELED. În plus, clienții beneficiază de funcții înalt integrate, atât la nivel de microcontroler cât și la nivel de sistem.

Module funcționale pentru “democratizarea” luminii digitale
În același timp, ecosistemul ISELED este foarte complet și în continuă creștere, inclusiv comunicația până la un singur LED. Cunoștințele din domeniul opticii combinate cu LED-urile inteligente permit obținerea de soluții de sistem cu resurse optimizate. Magna OLSA a creat termenul “democratizarea luminii digitale” pentru obținerea de soluții performante și cost eficiente, cu resurse minime. ISELED susține această abordare, deoarece poate fi integrată în proiecte optice precum blocuri constructive, fără să fie nevoie de calibrarea LED-urilor pentru a crea diverse scenarii de lumină. Magna/OLSA a construit două prototipuri pentru a demonstra performanțele obținute cu resurse reduse. Un nod senzor construit pe baza a opt LED-uri cu optică “democratizată” asigură detecția gesturilor și gestionează trei stări diferite de lumină (ambientală, pentru afișarea de informații critice sau de funcționare optimă).

ISELED Alliance | https://iseled.com

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu