FTS − senzorul de debit pentru protecţia funcţionării pompelor

by donpedro

Noua familie de senzori pentru fluide T-Easic® FTS oferă monitorizare şi măsurare de debit şi de temperatură încorporate într-un singur dispozitiv. Bazat pe principiul calorimetric de operare, acest tip de senzor este în special destinat protejării pompelor în eventualitatea în care mediul nu este prezent pe instalaţia de  alimentare (apă sau alte fluide). Astfel, deşi T-Easic® FTS este optimizat pentru măsurarea în uleiuri şi apă, multe alte tipuri de lichide pot fi calibrate rapid şi uşor prin intermediul funcţiei de învăţare integrată în senzor.

Aplicabilitate în diverse domenii industriale
T-Easic® FTS rezolvă o multitudine de sarcini în diverse domenii industriale într-o manieră inteligentă:

protecţia şi monitorizarea pompelor prezente în aproximativ orice mediu industrial
monitorizarea şi măsurarea debitului şi temperaturii agenţilor de răcire şi/sau de lubrifiere în maşinile unelte
monitorizarea debitului agenţilor de curăţare şi a detergenţilor în cazul maşinilor de spălat industriale
monitorizarea debitului de ulei în sistemele hidraulice, de exemplu sistemele eoliene
măsurarea performanţelor de ungere în sistemele centralizate de lubrifiere
detecţia simplă a debitului în sistemele igienice de curăţare specifice industriei alimentare şi farmaceutice

Productivitate asigurată prin designul ce nu necesită mentenanţă
T-Easic® FTS nu are componente în miş­care sau care necesită mente­nan­ţă.

Acest avantaj creş­te în mod conside­rabil dispo­nibilita- tea senzorului de debit, garantând astfel productivitate consistentă con­comitent cu timpi de nefuncţio- ­nare cu frecvenţă mult mai redusă.

Soluţie flexibilă şi cu costuri reduse mulţumită unui număr redus de variante
T-Easic® FTS este disponibil în două variante. Deci, în funcţie de scopul destinat, este disponibil un senzor gata aliniat cerinţelor impuse de către aplicaţie şi/sau mediul de funcţionare.

Varianta igienică cu carcasă din inox rezistă condiţiilor dure impuse de aplicaţiile de tip CIP (cleaning-in-place) sau SIP (sterilization-in-place) specifice industriei alimentare şi/sau farmaceutice. Versiunea industrială cu carcasă dură din VISTAL este destul de rezistentă pentru a putea face faţă proceselor de curăţare intensivă. În plus, un afişaj OLED şi butoanele de operare fac posibilă citirea valorilor măsurate direct la faţa locului.

Economie de timp cu interfaţa IO-Link
Datorită faptului că senzorul este dotat cu versiunea 1.1 a interfeţei IO-Link, T-Easic® FTS permite ajustarea rapidă şi prietenoasă cu utilizatorul a setărilor de măsurare şi monitorizare a procesului în orice moment de timp. Nu este necesară cablarea elaborată sau complicată, beneficiu ce conduce la economie de timp şi de bani.

Practic, o soluţie completă
Un senzor, două măsurători: T-Easic® FTS detectează în mod fiabil debitul unei game variate de lichide precum şi temperatura acestora. Acest lucru nu numai că reduce costurile echipamentelor dar permite şi reducerea riscurilor existente în ceea ce priveşte contaminările igienice. Este nevoie de un singur punct de măsurare pentru două mărimi, fapt ce reduce considerabil posibilitatea de contaminare.

Principiul calorimetric de operare
Sonda senzorului este încălzită prin intermediul principiului calorimetric de operare. Mediul fluid ce interacţionează fizic cu senzorul răceşte sonda pe durata operării. Scăderea de temperatură înregistrată este proporţională cu viteza de curgere, acest lucru însemnând că este mai mare pe măsură ce fluidul curge cu viteză mai mare. Senzorul evaluează diferenţa de temperatură şi calculează astfel valoarea debitului.

Caracteristici tehnice
Senzorii T-Easic FTS se impun prin caracteristici tehnice perfecte pentru aplicaţiile pentru care au fost proiectaţi:

design optimizat pentru apă şi ulei; posibilitate de învăţare şi alte tipuri de fluide
clasă de protecţie IP67/IP69
carcasă rezistentă din Vistal cu afişaj OLED rotativ la 180°
versiune de inox, pentru aplicaţii în industria alimentară şi farmaceutică; temperaturi maxime de proces de până la 150°C şi minime de -40°C
versiuni pentru presiuni maxime de 100bar sau 16bar (cu clemă specială de montare)
senzorii sunt pretabili pentru ţevi cu diametre mai mari de 25mm
domeniile de valori ale debitelor ce pot fi măsurate/monitorizate sunt 3cm/s-150cm/s pentru apă şi respectiv 3cm/s-300cm/s pentru ulei
precizie excelentă, de 10%
sondă de măsurare de 8mm diametru, cu lungimi de 60mm, 100mm şi 200mm
2 ieşiri digitale complet programabile, în funcţie de aplicaţie; 1 intrare digitală
conexiune electrică cu conector M12, 4 pini
flexibilitate maximă la montare, neexistând cuplă de montare la proces

Beneficii
un senzor, două măsurări − concept ce reduce costurile şi riscul de contaminare igienică datorită punctului unic de măsurare
economii de costuri la instalare prin adaptoarele de montare dedicate
economie de timp la configurare prin utilizarea imediată pentru fluidele gata învăţate din fabrică
versiune industrială user-friendly cu meniu intuitiv şi afişaj pentru instalări rapide
efort mai redus de cablare datorită utilizării interfeţei IO-Link 1.1 ce permite ajustări convenabile şi are integrate funcţii de clonare a parametrilor de configurare
senzor ce nu necesită mentenanţă pentru productivitate maximă

Aplicaţie principală: protecţia pompelor
Pompele progresive cu cavitate sunt folosite pentru a evacua diverse fluide sau pentru alimentarea unor materii prime în instalaţiile de producţie. Aceste pompe se bazează pe o furnizare constantă cu fluide pentru lubrifiere.
Dacă pompa nu este alimentată cu uleiuri de ungere, componentele interne şi motoarele pot fi distruse, costurile cu reparaţia şi cu lipsa producţiei putând fi considerabile.
Soluţia pentru această problemă ce se poate dovedi costisitoare este monitorizarea circuitului de ungere al pompei şi oprirea acesteia înainte ca aceasta să rămână fără ulei de ungere. Prin folosirea senzorului FTS se poate monitoriza dacă există ulei în instalaţia de ungere, protejând astfel pompa la defectări ce pot fi chiar ireversibile. Senzorul furnizează semnal la ieşire când se atinge o valoare minimă a debitului în instalaţia de ungere şi lubrifiere şi sistemul de control trimite semnal de oprire a pompei către convertizor.

Mihai Priboianu
Aurocon COMPEC SRL
COMPEC-lOGO

Distribuitor autorizat SICK:
AUROCON COMPEC srl   |   www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu