Carcase ermetice seria ZP de la KRADEX

by donpedro

Carcasele universale pentru echipamente electronice şi automatizări se bucură de mai mulţi ani de un mare interes din partea proiectanţilor. Datorită dezvoltării tehnologiei de printare 3D, în ultimul timp o parte din ingineri au început să caute carcase printate la comandă şi, deşi aceasta este o alternativă foarte interesantă, nu poate înlocui complet carcasele prefabricate. De exemplu, printarea 3D nu este potrivită în aplicaţiile care necesită o etanşeitate crescută a carcasei. În aceste cazuri, merită să apelăm la produse gata fabricate, un exemplu excelent în acest sens fiind gama de carcase ZP oferită de firma poloneză KRADEX.

Odată cu creşterea aşteptărilor clienţilor în ceea ce priveşte eficienţa şi fiabilitatea echipamentelor electrice şi electronice, apare şi necesitatea de a asigura rezistenţa acestui tip de instalaţii la condiţii atmosferice dificile. O bună soluţie pentru a obţine un grad ridicat de rezistenţă la apă şi etanşeitate o reprezintă utilizarea carcaselor ermetice, gata fabricate.

Ermeticitatea în practică
Carcasele ZP de la KRADEX au fost proiectate pentru cele mai populare utilizări în care, la ora actuală, este necesară asigurarea ermeticităţii. Sunt fabricate din materiale plastice: ABS sau policarbonat (în funcţie de versiune), au dimensiuni între 105 mm × 105 mm şi 150 mm × 150 mm. Înălţimea acestora în configuraţia standard este de 60 mm. Sunt compuse din mai multe elemente: partea principală a carcasei, capacul cu garnitură şi un set de şuruburi. Partea mai mare a carcasei este întotdeauna de culoare gri deschis, iar capacul poate fi de aceeaşi culoare sau transparent. Capacele sunt disponibile în versiuni cu diferite înălţimi, permiţând astfel adaptarea dimensiunilor totale ale carcasei la soluţii specifice. În plus, partea superioară poate fi prevăzută cu o adâncitură, ideală pentru amplasarea unei etichete, chiar şi a unei tastaturi.
În timpul lucrului la gama ZP, inginerii de la KRADEX s-au străduit să ţină seama de toate comentariile pe care le-au primit de la clienţii cu care vin în permanenţă în contact. De aceea, noile carcase au caracteristici care le facilitează utilizarea în situaţii practice. De exemplu, şuruburile au fost adaptate pentru a nu cădea de pe stâlpii de montare, astfel că înşurubarea carcaselor în locurile greu accesibile este mult mai uşoară. Pe de altă parte, capacul este prevăzut cu o flanşă care facilitează fixarea preliminară a acestuia faţă de bază.

Accesorii
Multe lucruri noi aduc şi accesoriile disponibile, special proiectate pentru carcasele ZP. Un exemplu foarte bun îl reprezintă plăcile de montare fabricate din oţel zincat cu grosimea 2 mm. Acestea sunt adaptate pentru diferite dimensiuni ale carcaselor şi permit montarea preliminară a circuitelor, înainte de fixarea acestora în carcasă. Acest lucru este deosebit de important în cazul echipamentelor alcătuite din mai multe elemente diferite, distincte, mici şi mari, a căror montare într-un spaţiu mic, delimitat de pereţi, ar fi foarte incomodă. În schimb, componentele pot fi montate iniţial pe placă, iar apoi întregul va putea fi aşezat în carcasă, iar placa înşurubată pe aceasta.
Un alt doilea tip de accesorii sunt şinele DIN, care pot fi fixate în interiorul carcasei şi înşurubate pe stâlpii de montare. Astfel, devine foarte uşoară montarea elementelor de automatizări, care necesită montare chiar pe şină DIN.
Totodată, acesta este un mod foarte rapid şi uşor de ridicare a gradului de protecţie al acestor echipamente la nivelul necesar în clădirea respectivă. Merită să atragem atenţia aici asupra rolului capacelor transparente, care permit citirea afişajelor echipamentelor fără a fi nevoie să deschidem carcasa, păstrând astfel ermeticitatea acesteia.

Parametri
Noile carcase au fost proiectate astfel încât să respecte cerinţele gradului de protecţie IP65 în ceea ce priveşte etanşeitatea de praf şi apă, fiind clasificate ca etanşe la praf şi protejate împotriva jeturilor de apă venite din orice direcţie. În plus, sunt rezistente la şocuri mecanice: carcasa cu dimensiunile 150 mm × 150 mm, conform cerinţelor standardului IP06, iar carcasa cu dimensiunile 135 mm × 135 mm – IK07, rezistând aşadar la impactul cu un ciocan cu masa de până la 0.5 kg, care cade liber de la o înălţime de 40 cm. În viitor, vor apărea şi versiuni de carcase din seria ZP cu garnituri turnate.

Mai multe informaţii despre carcasele din seria ZP puteţi găsi pe site-ul Transfer Multisort Elektronik (www.tme.eu), distribuitor autorizat al firmei KRADEX.

Transfer Multisort Elektronik | www.tme.eu

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu