Dispozitive pentru protecții la supratensiuni și supracurenți:

5 SEPTEMBRIE 2018

Soluții TDK

Doriți să aflați mai multe despre produsele TDK și aplicațiile acestora? Publicațiile despre produsele TDK sunt disponibile în următoarele versiuni:

Data Book. Cartea de date este cea mai cuprinzătoare documentație de produs care acoperă specificațiile tehnice ale produselor respective (fișe tehnice) și o parte generală. Produsele sunt specificate în fișele de date prin tabele, prezentări generale, desene dimensionale și caracteristici. Partea generală descrie tehnologiile și include, de asemenea, note privind aplicațiile, calitatea, mediul și prelucrarea, precum și termenii și definițiile. Un simbol și un index de subiect ajută la accesarea conținutului din Cartea de date.
Product Profile. Profilul produsului oferă o imagine de ansamblu a fiecărui portofoliu și descrie componentele cu parametrii cheie și datele tehnice. Codurile de comandă sunt incluse pentru toate produsele. Prezentarea generală ajută la găsirea componentei necesare. În plus față de specificație, profilul produsului include, de asemenea, note privind calitatea și mediul.
Product Brief. Prezentarea pe scurt a produsului oferă informații foarte condensate, dintr-o privire, despre produse și despre posibilele aplicații.
Application Guides. În funcție de focalizarea aplicației, Ghidul de aplicație conține toate produsele relevante dintr-un domeniu cu datele lor cheie, precum și denumirile de tip sau codurile de comandă. Prin urmare, oferă o imagine de ansamblu ideală a produselor potrivite pentru aplicația respectivă și ajută utilizatorul să găsească rapid informații mai detaliate.
Accesați: https://en.tdk.eu/tdk-en/180382/tech-library/publications/protection-devices
Selectați un antet din link-urile rapide din dreapta pentru a vedea o listă cu toate publicațiile din subiectul relevant. Puteți să descărcați fișiere PDF sau să comandați versiuni imprimate prin simbolul coșului de cumpărături.

1. Supresoare ceramice de tensiuni tranzitorii
CTVS® – Ceramic Transient Voltage Suppressors
TDK Corporation prezintă în cartea de date pentru EPCOS Ceramic Transient Voltage Suppressors (CTVS) componentele de protecție împotriva supratensiunilor. Conține gama extinsă de produse de varistoare multistrat (MLV), filtre ESD/EMI, componente CeraDiode®, precum și supresoare de tensiune tranzitorie / RFI cu terminale din seria SHCV. Produsele principale includ noua serie MLV-E auto, care este calificată pentru AEC-Q200 și este potrivită pentru temperaturi de funcționare de până la +150°C. Aceste componente de protecție au avantaje semnificative față de diodele TVS în mod special la temperaturi ridicate, deoarece nu impune nicio limitare de putere disipată.
Componentele seriei E sunt disponibile ca varistoare discrete sau matrice. De asemenea, este pre­zen­tată seria de protecții la supratensiune a MLV pentru protecția împotriva supratensiunilor tranzi­torii severe și a supracurenților, cum ar fi impulsuri de 8/20 μs având curenți de vârf de până la 6000A și impulsuri de 10/700 μs până la 45A. Se prezintă toate detaliile tehnice pentru noua serie CeraDiodes, proiec­tate special pentru pro­tecția ESD a surselor de lumină LED.

Informații detaliate:
Data Book, Edition 07.14, 332 pag, English
Cod de comandare: EPC:62023-7600
http://www.epcos.com/publications

Ceramic Transient Voltage Suppressors
Circuite de protecție pentru sistemele CAN și FlexRay de mare viteză. În prezent, CAN și FlexRay sunt sistemele principale de magistrală de mare viteză implementate în rețelele din autovehicule. CAN-ul de mare viteză oferă rate de date de până la 1 Mbit/s, FlexRay de până la 10 Mbit/s. Utilizarea puternică a liniilor de date le face susceptibile la emisii tranzitorii și zgomot.
Protecție ESD. Pentru toate nodurile sistemelor de magistrală se recomandă un nivel de protecție > 15kV, în special pentru cele conectate la interfețe externe. Evenimentele ESD (Electrostatic Discharge) din surse externe sunt adesea imprevizibile și pot depăși cu ușurință nivelul minim de protecție ESD al componentelor semiconductoare utilizate în sistemele de magistrală. Protecția ESD eficientă cu nive­luri de protecție >15kV (IEC 61000-4-2) poate fi asigurată atât cu circuite MLV, cât și cu varistoare (două varistoare cu o bază comună într-o componentă).
Filtrare combinată EMI și protecție ESD pentru sistemele de magistrală de mare viteză
Varistoarele multistrat (MLV) asigură atât protecție ESD cât și imunitate EMI pentru sistemele de magistrală
Exemple de aplicații și prezentarea produsului

Informații generale:
Product Brief, Edition 12.11, 6 pages, English, (pdf, 848 kB)
Cod de comandare: EPC:63005-7600

2. Termistori PTC
PTC Thermistors
Termistori PTC ceramici sunt utilizați în loc de siguranțe convenționale pentru a proteja dispozitive electrice cum ar fi motoare, transformatoare etc. sau circuite electronice împotriva supracurentului. Aplicațiile tipice sunt sursele cu comutare SMPS/UPS, surse pentru iluminare cu LED-uri și contor electric. Acestea răspund la curenții inadecvat de mari și, de asemenea, dacă este depășită o limită de tempe­ratură prestabilită. TDK oferă termistori PTC pe disc cu terminale până la o gamă de tensiune de operare de 1000V și versiuni SMD de până la 230V.
Protecție la suprasarcină, limitatoare de curent pe intrare la pornire, protecție la suprasarcină pentru aplicații de telecomunicații, termistori PTC de comutare, termistori PTC de pornire a motorului, senzori de protecție a motorului, senzori de nivel, senzori de temperatură limită precum și elemente de încălzire
Note detaliate despre aplicație
Diverse forme constructive: cu terminale, discuri metalizate și acoperire de protecție, cilindrice, SMD, încapsulate, ansambluri de senzori în motoare, senzori de nivel
Informații tehnice, termeni și definiții tehnice

Informații detaliate:
Data Book, Edition 01.16, 281 pag, English
Cod de comandare: EPC:25028-7600

Informații generale:
Product Profile, Edition 06.16, 28 pag, English, (pdf, 1,083 kB)
Cod de comandare: EPC25030-7600

3. Varistoare Monolitice
SIOV Metal Oxide Varistors
Discuri cu terminale, ThermoFuse (seriile ETFV și T), blocuri, ștrapuri (benzi) și SMD (tipurile CU).
Noua serie SNF (discuri cu terminale) pentru gama mare temperaturi de funcționare de la -40°C la +125°C. Se oferă: Note detaliate despre aplicație, Exemple de calcul, Informații despre caracteristici tehnice, termeni și definiții tehnice.

Informații detaliate:
Data Book, Edition 01.18, 405 pag, English
Cod de comandare: EPC:62026-7600

SIOV Metal Oxide Varistors: NT Series of ThermoFuse Varistors
Seria NT pentru aparate de uz casnic, surse de ali­mentare, invertoare fotovoltaice, dispozitive de acționare, aplicații de iluminat, sisteme de comunicații și date, precum și contoare inteligente.
Caracteristici: Dimensiuni compacte, Design de mare fiabilitate, Siguranța inclusă previne reconec­tarea pentru o securitate ridicată, Conformitate UL 1449, Disponibil și cu al treilea terminal pentru indicarea de stare, Capabilitate ridicată de preluare de curent (Imax 10kA, In până la 5 kA)

Informații:
Product Brief, Edition 05.18, 6 pag, English (pdf, 397 kB)
Cod de comandare: EPC:62029-7600

SIOV Metal Oxide Varistors: Strap Varistors
Varistoarele cu oxizi de metal SIOV® de tip ștrap sunt proiectate pentru a fi utilizate în dispozitivele de protecție împotriva supratensiunilor (SPD – Surge Protective Devices) care protejează rețelele electrice la intrarea în clădiri, sistemele fotovoltaice și turbinele eoliene. Gama largă de produse este certificată și clasificată de către UL. Varistoarele de tip ștrap (bandă) sunt disponibile ca plachete rotunde sau pătrate cu înveliș epoxidic sau silicat.
Pentru fixarea prin șurub sau lipire, varistoarele au terminale cârlige îndoite sau drepte.
Caracteristici: Domeniul larg de tensiune de ope­rare de la 75 VRMS până la 750 VRMS, Curenți maximi Imax (8/20 μs) până la 75kA, Conform UL 1449 – ediția a 4-a, Conceput conform cerințelor IEC 61643-11, Rezistență ridicată la umiditate. Modelarea prin programul Spice e disponibilă pentru selecția componentelor și simularea circuitelor.
Aplicații: Invertoare fotovoltaice, Surse de alimentare AC/DC, Unități de acționare cu frecvență variabilă, Bus de înaltă tensiune DC pentru servere, Module de protecție SPD montate pe șină DIN, Protecție împotriva supratensiunii din rețeaua AC, Protecție la alimentarea iluminării LED.

Informații:
Product Brief, Edition 02.18, 4 pag, English (pdf, 335 kB)
Cod de comandare: EPC:62028-7600

SIOV Metal Oxide Varistors: SMD Varistors, CU Types for Surge Current Protection

Informații generale:
Product Brief, Edition 10.17, 4 pag, English (pdf, 397 kB)
Cod de comandare: EPC:62027-7600

Energy Varistors
Pentru protecția sistemelor de distribuție a energiei electrice
Datele cheie ale varistoarelor de energie pentru protecția la supratensiune în sistemele de distribuție a utilităților.
Varistoarele SIOV din oxid metalic din seria E sunt proiectate pentru a fi utilizate ca elemente active în descărcătoarele de supratensiune, fără întreruperi, pentru protecția sistemelor de distribuție a energiei electrice de medie tensiune și de înaltă tensiune la apariția supratensiunilor. Această serie este potrivită pentru o gamă largă de modele de descărcătoare de supratensiune cum ar fi descărcătoare de porțelan sau cu înveliș din polimeri având un izolator de tip cavitate, precum și pentru descărcătoare turnate din polimeri. Gama largă de diametre suportă cerințele de clasă diferite conform IEC și ANSI.
Construcție: Guler pasivizat din sticlă, Terminale din aluminiu pentru contact sub presiune.
Caracteristici: Diametrul discului de la 32 la 99 mm, Înălțimea discului până la 44 mm, înseriabile pentru nivele de tensiune mai mare, Bazat pe IEC 60099-4 și ANSI/IEEE C62.11, Blocuri de descărcătoare pentru montare în zona de distribuție electrică, Blocuri de descărcătoare pentru stație electrică.

Informații generale:
Product Brief, Edition 07.18, 6 pages, English (pdf, 849 kB)
Cod de comandare: EPC:62030-7600

ThermoFuse Varistors
Seria T pentru aparate de uz casnic și aplicații industriale.
Seria T de varistoare ThermoFuse™ este o compo­nentă încapsulată, constând dintr-un varistor de disc în serie cu o siguranță termică. În cazul supraîncălzirii varistorului, siguranța termică se activează și deconectează circuitul de alimentare, prevenind astfel apariția incendiilor, în cel mai rău caz. Acest lucru crește fiabilitatea și siguranța protejând echipamentul. Atât carcasa, cât și acoperirea varistorului sunt realizate din material ignifug. Varistorul ThermoFuse are trei fire terminale. Două sunt conectate la liniile active, în timp ce al treilea terminal este utilizat pentru semnalizarea de stare. Seria T cuprinde în prezent tipuri care prezintă varistoare de disc cu diametre de 14 mm și 20 mm și sunt pro­iectate pentru tensiuni maxime de funcționare între 130 și 1000 VRMS. Noile varistoare ThermoFuse pot rezista la curenți de supratensiune de până la 10.000A (8/20 μs) și pot absorbi până la 410 J (2 ms).
Aplicații majore pentru varistoarele ThermoFuse: Aparate de uz casnic, Surse de alimentare, Invertoare în sisteme de energie solară, Aplicații de iluminat, Sisteme de comunicații și date, Suprimarea tensiunilor tranzitorii (TVSS).

Informații generale:
Product Brief, Edition 09.14, 4 pag, English (pdf, 281 kB)
Cod de comandare: EPC:62024-7600

4. Limitatoare de curent la pornire
NTC Inrush Current Limiters
Termistorii NTC ICL (Inrush Current Limiters) sunt necesari în dispozitivele și sistemele, care în momentul pornirii absorb sau produc curenți foarte mari, ce pot duce la declanșarea siguranțelor sau la distrugerea componentelor. Exemplele includ surse de alimentare cu condensatoare de capacitate mare în legătura DC (pe intrare), convertoare de frecvență și motoare de mare putere.

Limitarea curentului pe intrare în sursele de alimentare și invertoare
Pornirea ușoară a motoarelor
Noua serie P27 cu o distanță între terminale de 7.5 mm ce completează gama mare
Aceste componente au o grosime a discului ≤ 7 mm și sunt proiectate pentru curenți maximi de până la 30A, în funcție de tip.

Informații detaliate:
Data Book, Edition 11.15, 94 pag, English
Cod de comandare: EPC:62025-7600

PTC Inrush Current Limiters
Termistorii PTC ICL folosiți pentru a limita curenții de intrare sunt capabili să ofere o protecție mai sigură, în special la condițiile de temperatură și putere solicitante. Curenții mari se întâlnesc atunci când aparatele electrice precum sistemele de acționare, invertoarele sau sursele de alimentare sunt pornite. Deoarece curenții excesivi de pornire pot deteriora sau distruge componentele sensibile (cum ar fi redresarea într-o sursă de alimentare) sau pot arde o siguranță, sunt necesare măsuri de protecție. Ca un avantaj suplimentar, PTC ICL oferă protecție în cazul scurt-circuitelor.
Aplicații tipice: Acționări cu viteză variabilă pentru – unități industriale (500W până la 50kW) – aparate de uz casnic cum ar fi mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate de aer condiționat, frigidere, pompe de circulație, Surse de alimentare SMPS – în centre de date, stații de bază în telecomunicații, mașini de sudat, Încărcătoare de bord pentru vehicule electrice EV sau PHEV, Încărcarea și descărcarea condensatoarelor de legătură DC în vehiculele hibride și electrice.
Prin modificarea rezistenței un termistor PTC protejează automat
Termistori PTC în carcasă, domeniul de curent 280Vac până la 560Vac
Termistori PTC ca discuri cu terminale, domeniu de curent 260Vac până la 560Vac
Noua serie B592 ** pentru domeniul auto conform AEC-Q200

Informații generale:
Product Brief, Edition 02.16, 6 pag, English (pdf, 1,066 kB)
Cod de comandare: EPC:25029-7600

5. Dispozitive pentru protecții în încărcătoare pentru vehicule electrice
Protection Devices for On-Board Chargers
Bateriile vehiculelor electrice și hibride pot fi încărcate fie la punctele publice de încărcare, fie utilizând dispozitive de încărcare la domiciliu (cutie de perete). În acest scop, vehiculele electrice și hibride sunt echipate cu un încărcător de bord (OBC). Sistemul electronic de control al OBC controlează și monitorizează procesul de încărcare a bateriei. În timpul încărcării pot apărea supratensiuni, care pot deteriora sau distruge componente electronice ale sistemului OBC. Sunt utilizate varistoare sau o combinație de varistoare și descărcătoare de supratensiune (circuit cu 2 × varistor și 1 × descărcător de supratensiune) pentru a proteja OBC împotriva acestor supratensiuni.
În afară de varistoare și descărcătoare de supratensiuni concepute pentru a asigura protecția împotriva supratensiunilor, încărcătoarele de la bord utilizează și alte dispozitive de protecție. Termistorii PTC ICL, de exemplu, sunt utilizați pentru a limita curenții de pornire. Spre deosebire de rezistoarele fixe, care sunt, de asemenea, utilizate pe scară largă, termistorii PTC se caracterizează prin faptul că sunt inevitabil siguri în eventualitatea unei defecțiuni. În cazul unor suprasarcini constante, de ex. un scurtcircuit, termistorii PTC devin foarte rezistenți fără a fi afectați.
Limitatoarele de cu­rent pentru limi­tarea curentului NTC ICL reprezintă o altă solu­ție sigură pentru limi­tarea curenților de pornire. Ele posedă o rezis­tență ridicată la temperaturi scăzute (de exemplu, 25°C), care limitează curenții. La puteri mai mari, NTC ICL este, de obicei, legat în paralel la un releu sau un triac după ce vârfurile curentului de intrare s-au degradat. NTC ICL trebuie să fie selectat astfel încât să poată purta curent continuu în cazul în care releul este scurtcircuitat.
Protecția la supratensiune și supracurent pentru încărcătoarele de la bordul vehiculelor electrice și hibride electrice
Privire de ansamblu asupra dispozitivelor de protecție EPCOS, cum ar fi varistoarele, descărcătoarele de supratensiune și termistorii PTC și NTC ca limitatoare de curent de pornire
Date tehnice și desene dimensionale
Descrierea generală și exemple de circuite

Documentație tehnică:
https://en.tdk.eu/download/993858/9c123ec2919096c84ebe667ac4ae5d60/protection-devices-onboard-charger-pb.pdf
https://en.tdk.eu/tdk-en/180382/tech-library/publications/protection-devices

TDK este un producător vast de componente electronice, lider în lume în tehnologia magnetică. TDK are un portofoliu larg de componente pasive, cum ar fi condensatoare ceramice, electrolitice și din aluminiu, ferite și inductoare, produse de înaltă frecvență și componente piezoelectrice și de protecție, precum și senzori și sisteme de senzori și surse de alimentare. Aceste produse sunt comercializate sub mărcile de produse TDK, EPCOS, InvenSense, Micronas, Tronics și TDK-Lambda. Alte grupuri principale de produse ale TDK includ produse de aplicație magnetică, dispozitive energetice și dispozitive de memorie flash. TDK se concentrează pe piețele exigente din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor, electronică pentru domeniile auto, industriale și de consum.

Constantin Savu
Director General
Ecas Electro

ECAS Electro | www.ecas.ro

Detalii tehnice: Ing. Emil Floroiu |    emil@floroiu.ro
Detalii tehnice și comerciale: birou.vanzari@ecas.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

  • Folosim datele dumneavoastră cu caracter personal NUMAI pentru a răspunde comentariilor/solicitărilor dumneavoastră.
  • Pentru a primi raspunsuri adecvate solicitărilor dumneavoastră, este posibil să transferăm adresa de email și numele dumneavoastră către autorul articolului.
  • Pentru mai multe informații privind politica noastră de confidențialitate și de prelucrare a datelor cu caracter personal, accesați link-ul Politica de prelucrare a datelor (GDPR) si Cookie-uri.
  • Dacă aveți întrebări sau nelămuriri cu privire la modul în care noi prelucrăm datele dumneavoastră cu caracter personal, puteți contacta responsabilul nostru cu protecția datelor la adresa de email: gdpr@esp2000.ro
  • Abonați-vă la newsletter-ul revistei noastre