Display-uri croite pe aplicația ta!

by donpedro

Fiind o interfață între om și mașină, importanța display-ului a crescut brusc datorită dezvoltării rapide și susținute a microelectronicii. Astăzi, orice date înregistrate în viața de zi cu zi sunt vizualizate: afișarea performanțelor personale, cereri în zona de consum, informații în sectorul medical, POS, împreună cu valori de măsurare, verificare și optimizare în sectorul industrial și auto, precum și afișarea unor elemente de stare simple pentru case inteligente și dispozitive de măsurare. Elementele de mai sus au extins definitiv și considerabil domeniul de aplicație al display-urilor.
Fiecare aplicație necesită un display diferit. Un display pentru termostat montat pe peretele unei camere poate fi văzut din diferite unghiuri, în vreme ce display-ul de la bordul unei mașini poate fi văzut de șofer și nu de pasager. Unele display-uri au o lumină de fond mai puternică, altele nu au deloc și operează în mod pur reflectiv. Lista de exemple cu diferite proprietăți ale unor display-uri particulare poate continua la nesfârșit.

Display-uri pasive și active
În zona tehnologiilor de prezentare, în ultimele decenii s-au făcut pași importanți. Un rol special în acest sens l-au avut display-urile pasive, deoarece întotdeauna ele au fost un model de individualism datorită controlului lor simplu, instalării simple și diversității tehnologice. Display-urile LCD pasive particularizate au fost și încă sunt o alegere populară pentru numeroase aplicații, de la calculatoare de buzunar și dispozitive de măsurare simple, precum apometre și gazometre, până la ceasuri inteligente, display-uri de temperatură, aparate electrocasnice și instrumente de măsurare industriale. Prin contrast cu display-urile active TFT, costurile cu uneltele și comanda minimă pentru o soluție particularizată sunt mult mai mici pentru display-uri pasive LCD și sunt mai ușor de implementat pentru proiecte și companii mai mici. Uneltele necesare pentru un TFT complet particularizat pot costa aproximativ 200,000 de dolari, ceea ce adesea depășește bugetul alocat. Pe de altă parte, un display pasiv poate fi pregătit ca modul de afișare reflectiv pentru aproxi­mativ 2,000 de dolari și, în funcție de tehnologia și complexitatea sa, un modul de display pasiv poate ajunge între 2,000 și 5,000 de dolari.
Un alt argument în favoarea unui display LCD specific clientului este disponibilitatea pe termen lung. În vreme ce disponibilitatea pentru module standard în sectorul TFT este limitată între trei și cinci ani, un LCD particularizat poate rămâne teoretic în producție atâta vreme cât dorește proprietarul uneltelor de fabricație să producă display-ul. De aceea nu sunt o problemă proiectele care pot să dureze cinci, zece sau cincisprezece ani.

Aplicații ce necesită contrast și domeniu mare de temperatură
LCD-ul pasiv nu este totuși în fruntea listei atunci când se planifică vizualizarea unei aplicații. Acest lucru este în esență dat de importanța pe care societatea și marketing-ul o atribuie unui telefon inteligent sau unei tablete: display-ul trebuie să fie luminos și să arate valorile în culori vii și în același timp trebuie să fie posibilă comutația și mărirea unor zone diferite de pe ecranul tactil. Dar un LCD pasiv poate oferi, de asemenea, avantaje și nu constă doar dintr-un display simplu cu 7 segmente, bine cunoscut în calculatoarele de buzunar și care s-a dezvoltat în celula STN galben/verde a jocurilor Nintendo din anii 1990.
Lumea ecranelor monocrome se bazează pe o plajă largă de posibilități tehnologice. Tehnologia de aliniere verticală de exemplu, permite un fond super-negru și un raport de contrast impresionant de 1000:1, care oferă imagini proaspete și clare, precum și spațiu pentru opțiuni de design indivi­duale. Tehnologia aceasta este ideală pentru aplicații care necesită domenii mari de temperatură și o cali­tate excelentă a vizualizării din diferite unghiuri.
Utilizând o celulă bazată pe ASTN, tehnologiile de vizualizare din sectorul auto sau al dispozitivelor de măsurare pot fi dezvoltate pentru domenii de temperatură de la -30 la +80°C, ceea ce ar fi foarte greu de obținut cu un display TFT. Aceste tehnologii permit atât module pe segmente, cât și grafice.
Dacă pentru o aplicație este necesară tehnologie TN, STN sau FSTN, display-ul poate fi particularizat corespun­zător, iar vizualizarea poate fi utilizată pentru a crea o ofertă de vânzare unică pentru a ieși în evidență pe piață.

Proiectarea unui display particularizat
Implementarea unui display particularizat pasiv este relativ simplă și poate fi explicată în numai câțiva pași: vizualizarea este primul lucru de luat în considerare – cum trebuie să arate display-ul, ce dimensiune trebuie să aibă și ce domeniu de temperatură trebuie să acopere? Suplimentar, este dorită iluminare de fond sau un anumit unghi de vizualizare? Trebuie ca display-ul să conțină punte de imagine grafică sau chiar segmente predefinite? Este, de asemenea, important să se definească ce tehnologie este potrivită pentru aplicație.
Pentru a răspunde corect tuturor acestor întrebări, echipa de la Rutronik Embedded Display oferă sfaturi foarte precise și ajută la selectarea furnizorului cel mai potrivit pentru respectiva aplicație. Echipa asigură suport clienților de la prima schiță și modelele aprobate pentru specificațiile cerute, până la producția de masă în coope­rare cu furnizorii.
Odată ce s-a răspuns fiecărei întrebări și, dacă este necesar, a fost pregătit pentru implementare un layout sau schemă, în numai o săptămână de lucru, furnizori renumiți de LCD-uri pasive, precum Yeebo Display, Tianma Micro sau U.R.T., pregătesc desenele detaliate ale display-ului dorit. Acest lucru se reali­zează uzual după stabilirea unui acord cu privire la costurile necesare uneltelor de producție.
Producția mostrelor aprobate se face imediat ce desenul este elaborat, fiind incluse în costurile cu uneltele necesare între cinci și zece display-uri. În funcție de nivelul de complexitate, acestea pot lua de la cinci la opt săptămâni pentru producția unor display-uri reflective și de la zece la paisprezece săptămâni pentru modulele de display. Pe baza display-urilor realizate, furnizorul pregătește specificații detaliate, care sunt verificate și aprobate odată cu mostrele.
Apoi apare momentul pentru producția de serie și, după aproximativ zece până la paisprezece săptămâni, poate începe producția la întreaga capacitate. Departamentul pentru display-uri embedded asigură pregătirea perfectă a Rutronik pentru managementul unui proiect complex. Pe durata fazei de început, comunicația cu furnizorul este purtată în proporție de 100% de către echipa de Marketing de Produs. Lucrând mână în mână cu clientul, ca parte a serviciilor post vânzare oferite, distribuitorul asigură un display de succes croit pe aplicația individuală.

 

 

Autor: Bert Weiss, Suport Tehnic Rezistoare
Rutronik | www.rutronik.com

 

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu