Conectori PCB: mici, mai mici, cei mai mici

by donpedro

Seria DuraClikTM de la Molex este special creată pentru aplicații în industria auto. (Sursa: Molex)

În ciuda dimensiunilor ideale ale pasului (pitch − distanța de la centrul unui contact la centrul următorului contact) de 2.54 mm sau de 5.08 mm pentru conectorii fișă utilizați de foarte multă vreme, în prezent sunt necesare distanțe ale pasului chiar mai mici de 0.5 mm. Aceștia au ca scop nu numai conservarea spațiului pe placa de circuit, dar, în general, permit o densitate mai mare de contacte în ansamblu. Potențialul de a se stabili în Europa pași de 0.4 mm și 0.2 mm este limitat. Orientul Îndepărtat este o piață țintă mai relevantă, unde se aplică astfel de dimensiuni pentru telefoane inte­ligente și alte electronice de divertisment.
Cu toate acestea, conectorii moderni de tip fișă nu trebuie doar să fie mai mici; aceștia trebuie să ofere o mai mare stabilitate, performanță și meca­nisme convenabile de conectare. De exemplu, mecanismul de blocare activ oferă o conexiune mecanică sigură în aplicații în care există forțe puter­nice de tracțiune sau vibrații. Spre deosebire de alte sisteme, încuietorile de blocare active cu extensii standard se potrivesc întotdeauna împreună, garantând astfel modularitatea și convertibilitatea 100% în cadrul unui sistem cu conectori fișă.
Carcasa este alcătuită dintr-un material plastic de înaltă temperatură și poate rezista la temperaturi de funcționare de până la 125°C.

Contactele “Poke-home” sunt o soluție ieftină și totuși robustă de conectare prin cablu care nu implică cheltuieli suplimentare pentru izolare sau ansamblu. (Sursa: AVX)

Conexiuni fiabile
Circulația fiabilă a semnalului în orice condiții de funcționare − inclusiv în medii cu vibrații − este esențială mai ales pentru dispozitivele de comandă a motorului din automobile, în mod deosebit pentru componentele critice de siguranță, cum ar fi airbagul și sistemul ABS/ASR. Modelele cu TPA (Terminal Position Assurance − Asigurarea Poziției Terminalului) sunt livrate cu un mecanism de blocare care împiedică deconectarea accidentală a contactelor.

Plate, compacte și ieftine – sistemele de conectare miniaturale de tip Griplet® IDC Amphenol ICC. (Sursa: Amphenol ICC)

Atunci când se face conectarea într-o anumită poziție, mecanismul de asigurare a poziției, care este implementat sub forma unei pârghii, poate fixa pârghia de pe conectorul propriu-zis sau un conector pereche în așa fel încât aceștia să nu poată fi separați unul de celălalt. Totuși, nu este absolut necesară utilizarea pârghiei pentru conectarea celor doi conectori. Este posibil să folosiți pârghia de pe conector doar ca o “rezervă”, caz în care mecanismul de blocare al conectorului se ocupă în mare măsură de asigurarea poziției.

Pentru medii dure
Seria SSL 1.2 de la Amphenol Industrial cu protecție IP68 atunci când este conectată, este ideală, de exemplu, pentru utilizare în medii umede și murdare. Soluțiile pre-asamblate oferă un potențial considerabil pentru economie de spațiu pe placă și în utilizare.
Mulțumită certificării LV214, seria DuraClik™ cu pas de 2.00 mm și seria Minitek Microspace™ de la Amphenol ICC cu pași de 1.27/1.50 mm sunt potrivite pentru aplicații auto și alte aplicații, precum ar fi transport non-auto și echipamente de producție industriale (pentru automatizarea fabricii) care necesită o rezistență ridicată la vibrații. Dimensiunile constructive și rezistența la căldură a familiei DuraClik™ permit reducerea spațiului și contacte fiabile în aplicații cu vibrații înalte. Conectorii Minitek Microspace™ au o reținere primară și secundară a contactului, o polarizare poka-joke (“prevenire a erorilor accidentale”), precum și un “sistem de prevenire a nepotrivirii vizuale”, care elimină riscul conexiunilor necorespunzătoare. De asemenea, beneficiază de o construcție compactă și o amprentă PCB care este la jumătate din dimensiunile conectorilor de pe piață.

“Less is More”
Când vine momentul contabilizării costurilor, motto-ul proiectantului produsului este “Less Is More” – (Mai puțin înseamnă mai mult)! De exemplu, se reduce din ce în ce mai mult grosimea pereților din plastic ai carcasei. Protecția contactelor nu mai este o condiție stringentă, fie datorită instalării plăcilor de circuit în zone inaccesibile, fie încapsulării acestora prin turnare. În plus, plasticul nu are o funcție de blocare sau de reținere. De asemenea, eliminarea de plastic inutil este în concordanță cu gândirea conștientă din punct de vedere ecologic.
Conectorii construiți pe tehnologia patentată STRIPT™ de la AVX – inițial cunoscuți sub denumirea de “dezbrăcați” – reprezintă printre cele mai ieftine soluții din acest segment. Nu necesită spațiu, iar costurile de asamblare cerute pentru izolația din plastic sunt eliminate. Mai mult, tehnologia IDC (Insulation Displacement Connector) permite conexiuni fabricate prin turnare, etanșe la gaze, cu contacte securizate ce pot rezista și la vibrații. Acestea sunt, de asemenea, disponibile cu tehnologie WTB de tip poke-home (soluție simplă și fiabilă de conectare la un PCB prin fire și cutii de joncțiune).

Fără teamă de apă: Conectori cu protecție IP68.

Contactele individuale certificate UL oferă aceleași performanțe precum soluțiile complete pentru conectori.
Conectorii miniaturali din seria Griplet® IDC de la Amphenol ICC reprezintă o soluție ieftină pentru conexiunile prin cablu. Profilul lor plat, compact, cu o înălțime de 3.7 mm și o suprafață de 4.0 mm × 6.1 mm, îi recomandă pentru aplicații cu spațiu limitat, în medii dure. Pot reține fire multiple de 20-32 AWG. Punctele de conectare duale, cu tensionare ușoară, asigură o funcționare stabilă chiar și în condiții extreme de temperatură, impact și vibrații.
Pentru a răspunde la astfel de nevoi, printre altele, producătorii de pe această piață în care prețul este o componentă critică, se bazează atât pe tehnologii cu costuri reduse pentru conectori, cât și pe volume mari, printr-o versatilitate mai mare. Partenerii de distribuție oferă, de asemenea, o asistență pe piață. Atât producătorii, cât și clienții beneficiază de sfaturi, servicii cu valoare adăugată și manipulare logistică. Deoarece distribuitorii sunt, totodată, capabili să servească clienți mai mici decât producătorii înșiși, aceștia pot, de asemenea, să se ocupe de alte segmente de piață pentru componente.

Optimizarea costurilor în timpul producției
Adam Tech face posibilă optimizarea costurilor componentelor chiar și în timp ce procesele de producție sunt în curs de desfășurare. Acest producător este capabil să înlocuiască conectorii fișă deja proiectați, asigurând compatibilitate și menținând în același timp o calitate maximă, la prețuri competitive. În conformitate cu drepturile de brevet, sunt posibile o varietate de reproduceri personalizate – în mod alternativ, conectorii pot fi creați cu compatibilitate la pini. Acest lucru permite eliminarea oricărei neadaptări sau deficiențe ale proiectului de reproducere. Deoarece aceste soluții sunt, de asemenea, cerute din ce în ce mai mult pentru aplicații din industria auto, Adam Tech este în prezent în curs de certificare TS16949.

 

 

Autor: Harun Ilhan, Manager de Vânzări – Cabluri și Conectori
Rutronik | www.rutronik.com

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu