Surse de alimentare şi relee de securitate pentru automatizări sigure

1 FEBRUARIE 2018

Sursele de tensiune reprezintă componenta centrală a tabloului. Aurocon COMPEC, în calitate de Pro Partner MURR vă asigură că sistemele dumneavoastră vor fi alimentate cu tensiune electrică constantă, indiferent de fluctuaţiile tensiunii de la reţea.

Gama extinsă de surse de alimentare se bazează pe teh­no­logii de ultimă generaţie oferind siguranţa că veţi folosi cea mai bună sursă pentru cerinţele apli­caţiei dvs. Sursele sunt certificate pentru diverse domenii industriale, având game ale tensiunilor de intrare variate, putând fi astfel folosite în orice aplicaţie. Pe lângă siguranţa pe care o sursă de calitate o oferă unui sistem automatizat, este importantă şi securitatea utilizatorilor şi a sistemului automatizat.
De aceea, Aurocon COMPEC vă propune ultima generaţie a releelor de securitate de la SICK, ReLy. Acestea oferă, pe lângă securitate conform standardelor în vigoare şi ergonomie în folosire, posibilitatea schimbării mult mai uşoare a releelor din tablou.

▶ Sursele Emparro: calitate de top, performanţe energetice crescute
Sursele de tensiune fiabile reprezintă o componentă esenţială pentru asigurarea disponibilităţii maxime a maşinilor şi sistemelor industriale. Astfel, fiabilitatea a fost o prioritate la momentul proiectării şi dezvoltării acestor soluţii trifazate de alimentare. Valoarea foarte ridicată a parametrului statistic MTBF de 1,000,000 ore evidenţiază foarte clar acest lucru. Atingerea acestei valori pentru MTBF este posibilă datorită componentelor de înaltă calitate, a plăcii de circuit imprimat subţiri şi de ultimă tehnologie de fabricaţie precum şi de microprocesoarele de coman­dă folosite. Un filtru integrat protejează sursa de tensiune de pulsurile interfe­rente de până la 6kV.
De aceea, supratensiunile provenite de la reţeaua electrică, interferenţele EMC (precum cele cauzate de către convertoarele de frecvenţă) sau defectările contactelor nu pot cauza niciun defect. Randamentul de 95% este alt motiv pentru care sursele trifazate din seria Emparro au o aşa mare durată de viaţă.
Pierderile de energie sunt foarte reduse, acest lucru contribuind decisiv la diminuarea evidentă a nivelului de stres termic. Valoarea maximă a randamentului este constantă fie că sursa operează la putere maximă sau la valori diminuate ale sarcinii (operare la capacitate redusă). Acesta reprezintă un beneficiu important mai ales când sursele Emparro sunt comparate cu alte surse de alimentare.

Rezervă integrată de putere
Sursele de alimentare trifazate Emparro posedă o caracteristică foarte specială: acestea au integrată o rezervă de putere. Sunt proiectate în aşa fel încât pot fi operate la 20% suprasarcină la temperaturi ambientale de până la maxim 45°C. Modelele de 5A pot alimenta în mod continuu 6A, modelele de 10A pot alimenta 12A, iar cele de 20A pot alimenta în mod continuu 24A.
Acest lucru oferă două beneficii esenţiale. Primul este că dacă trebuie conectate sarcini adiţionale la o maşină sau la un sistem, sursele trifazate Emparro oferă rezerva necesară de putere. Al doilea mare avantaj este că dacă cererea de alimentare a consumatorilor este aproape de valoarea maximă, nu trebuie folosită o altă sursă de putere mai mare. Se poate folosi însă în cazul Emparro rezerva de putere necesară cererii de energie, fiind economisit astfel spaţiu în tabloul electric precum şi fondurile care în caz contrar ar fi trebuit alocate achiziţionării unei surse de tensiune suplimentare.

Sursele trifazate Emparro sunt caracterizate totodată de două funcţii diferite de boost: Power Boost şi Hyper Boost. Funcţia Power Boost asigură alimentarea la o putere cu 50% mai mare pentru 5 secunde. Funcţia Hyper Boost asigură până la 400% mai multă putere pentru până la maxim 20ms.

▶ Emparro67: sursă de alimentare direct lângă consumatori
Sursele de alimentare Empa­rro67 sunt special proiectate pentru aplicaţii ce necesită alimentare cu tensiune electrică în afara tabloului. Acestea oferă rezistenţă la condiţii extreme de mediu şi pot fi instalate direct în câmp, lângă consumatori. Pierderile energetice sunt reduse la minim deoarece tensiunea este convertită de la 230Vac la 24Vdc direct lângă sarcină. Astfel sunt reduse costurile generale şi scad dimensiunile tablourilor electrice şi a panourilor de control.
Instalarea descentralizată presupune:
pierderi reduse de energie
randament crescut, de până la 94.2%
funcţie de corecţie activă a factorului de putere, PFC
temperatură maximă ambientală de funcţionare 85°C
carcasă rigidă, complet turnată, clasă de protecţie IP67
instalare rapidă a contactelor electrice, chiar şi la funcţionarea în sarcină
design compact, carcasă subţire

▶ Sursele Eco-Rail: opţiuni flexibile de montare
Sursele de alimentare din seria Eco-Rail pot fi montate pe o şină standard DIN într-o manieră extrem de flexibilă. Două metode distincte de instalare permit montarea laterală sau frontală, în funcţie de spaţiul de instalare disponibil. Sursele de alimentare din seria Eco-Rail oferă conformitate UL, fiind pretabile pentru folosire globală. Aceste surse sunt cu modele de la 1.3A la 10A.
Principalele caracteristici şi avantaje sunt:
montare flexibilă pe şină DIN
montare opţională pe fantă dedicată
design slim pentru spaţiu redus de instalare
tensiune de ieşire ajustabilă de la 23 la 28Vdc
terminale cu şurub demontabile (clasă de protecţie IP20)
putere maximă la temperatură de până la 40°C
reducerea puterii electrice furnizate la temperaturi de până la 55°C
posibilitatea operării cu conexiune în serie
tensiune de intrare complet ajustabilă
certificare UL pentru utilizare globală
carcasă metalică durabilă

▶ Eco-Power: sursele pe randamentul cărora vă puteţi baza
Aceste surse de la alimentare din seria Eco-Power îndeplinesc toate cerinţele de bază ale surselor şi eficienţa acestora este una pe care specialiştii se pot baza. Acestea sunt caracterizate de un design subţire şi compact.
Răcirea se bazează pe convecţie, putând fi uşor integrate în maşinile industriale compacte. Modelele sunt disponibile la curenţi nominali de la 0.6A la 10A. Caracteristicile tehnice principale enumeră:
carcasă solidă şi perforată pentru o bună disipare a căldurii
tensiune de ieşire ajustabilă de la 21.6Vdc la 26.4Vdc
răcire prin convecţie
putere maximă la temperaturi de până la 40°C
reducere a puterii nominale la temperaturi de 55°C
posibilitate de conexiune în serie a mai multor astfel de surse
design plat şi compact
tensiune de intrare complet ajustabilă
terminale cu şurub (clasă de protecţie IP00) cu protecţie la atingere

▶ Picco: cucerirea spaţiilor reduse din tablourile electrice
Când vine vorba de instalaţiile în spaţii reduse este nevoie de surse de alimentare ultra-compacte. Sursele din seria Picco reprezintă cea mai nimerită alegere pentru acest tip de aplicaţii. Sursele Picco sunt ideale pentru instalaţiile electrice din clădirile rezidenţiale sau panourile de control, plăci electronice de distribuţie sau pentru tablourile electrice ce se integrează în maşinile industriale. Se poate selecta din 4 modele diferite. Fiecare tip este disponibil cu tensiuni de ieşire de 12V şi respectiv 24V. Cu un total de 16 versiuni ale surselor din seria Picco, există o soluţie şi pentru aplicaţia dvs.! Caracteristicile tehnice se referă la:
16 modele: cu terminale cu clemă sau cu şurub
versiuni cu tensiune de ieşire 12Vdc sau 24Vdc
puteri de 10W, 30W, 60W sau 100W
caracteristică U/I cu limitarea puterii la sarcini speciale
conformitate cu standardul PFC (EN61000-3-2)
emisii EMC reduse (EMI-clasa B)

▶ ReLy: releul de securitate care contribuie la securizarea facilă a utilajelor
Foarte folositor pentru cei care doresc să integreze soluţii de securitate industrială în proiectele lor este conceptul de alegere rapidă şi uşoară a modu­lului corect în ceea ce priveşte un releu de securitate. ReLy este disponibil în patru variante, în funcţie de tipul de securitate care se doreşte a fi implementată. Există variante pentru controlul bimanual, pentru comutatoare de securitate dublu-canal, pentru senzori şi bariere inteligente de securitate cu funcţii de resetare sau fără aceste funcţii.

Înlocuire rapidă datorită terminalelor cu cleme
Terminalele non-fixe economisesc timp considerabil şi previn greşelile de cablare când este nevoie de înlocuire cu un singur click pe modulul interschimbabil.
Timpi de ciclu reduşi mulţumită timpului mic de răspuns − cu un timp de răspuns de 10ms, releul de securitate ReLy este unul dintre cele mai rapide relee de securitate de pe piaţă, lucru ce permite un design compact al sistemelor.
Spaţiul de instalare necesar este minim mulţumită lăţimii reduse a carcasei, releul asigurând gama întreagă de aplicabilitate şi de funcţionalitate într-o carcasă compactă.
Toate modulele din seria ReLy sunt proiectate să asigure cel mai înalt nivel de securitate impus de către standardele în vigoare şi anume PLe.
De asemenea, eficienţa utilizării releelor din seria ReLy este crescută, operatorul maşinii putând să observe care este starea de funcţionare a unei maşini prin simpla observare a iluminării LED-urilor dedicate dispuse pe releu.
Instalarea se face rapid prin cablarea simplificată. Cu doar o singură schemă disponibilă de cablare pentru fiecare modul, se poate identifica terminalul potrivit imediat. Cablarea se realizează în partea din faţă a modulului, fiind astfel uşor accesibilă spre deosebire de modelele clasice ale releelor, cu conexiuni în partea de sus sau de jos a modulelor.

Mihai Priboianu
Aurocon COMPEC SRL
COMPEC-lOGO

Distribuitor autorizat Sick și Murr Elektronik:
AUROCON COMPEC srl   |    www.compec.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

  • Folosim datele dumneavoastră cu caracter personal NUMAI pentru a răspunde comentariilor/solicitărilor dumneavoastră.
  • Pentru a primi raspunsuri adecvate solicitărilor dumneavoastră, este posibil să transferăm adresa de email și numele dumneavoastră către autorul articolului.
  • Pentru mai multe informații privind politica noastră de confidențialitate și de prelucrare a datelor cu caracter personal, accesați link-ul Politica de prelucrare a datelor (GDPR) si Cookie-uri.
  • Dacă aveți întrebări sau nelămuriri cu privire la modul în care noi prelucrăm datele dumneavoastră cu caracter personal, puteți contacta responsabilul nostru cu protecția datelor la adresa de email: gdpr@esp2000.ro
  • Abonați-vă la newsletter-ul revistei noastre