Analizor de auto-descărcare Keysight BT2152A

by donpedro

Figura 1: Testarea curentului de auto-descărcare pe un eșantion de baterii de 10Ah. O celulă (curba galbenă) a avut un rezistor de 46kΩ conectat în paralel pentru a simula o baterie cu un curent mare de auto-descărcare.

Curentul de autodescărcare se închide în interiorul bateriei şi în timp de câteva săptămâni se manifestă prin scăderea tensiunii la borne în gol. Keysight are o metodă industrială revoluționară de reducere a timpului necesar pentru a discerne dacă bateriile sunt bune sau defecte. Se elimină astfel săptămânile sau lunile de stocare a bateriilor, timp necesar pentru a le identifica pe cele defecte.

Pentru a evita livrarea de baterii defecte, producătorii păstrează un stoc mare şi scump de baterii în timpul procesului de fabricaţie și consumă spațiu de depozitare la fel de scump. Această problemă este mai gravă pentru bateriile de capacitate mai mare la care se înregistrează în prezent o mare parte a creșterii pieței. Aceste baterii cu capacitate mai mare au valoare mai mare, au timpi de sedimentare mai lungi decât bateriile mai mici și prezintă un risc mai mare în timp ce stau în stoc.

www.keysight.com/en/pc-2808110/self-discharge-measurement-solutions?nid=-32068.0&cc=US&lc=eng

Pentru a evalua fenomenul trebuie măsurat direct curentul de auto-descărcare al bateriei. Acest lucru va spune dacă bateria este bună sau rea în timp mult mai scurt decât timpul de așteptare ca tensiunea în gol a bateriei să se micşoreze. Un analizor potențiostatic de înaltă performanță poate menține tensiunea bateriei constantă și stabilă. Cu toate acestea, bateria va continua auto-descărcarea.

În modelul din figura 1, curentul de auto-descărcare continuă să curgă prin rezistența paralelă, care acționează pentru a reduce tensiunea efectivă a bateriei. Dar, deoarece tensiunea bateriei este menținută constantă de către analizor, acesta trebuie să furnizeze bateriei un curent egal cu curentul de auto-descărcare. Analizorul măsoară cu precizie acest curent. Diferența dintre bateria bună și cea defectă este evidentă în 20-30 de minute. Fiind capabil să discearnă între baterii bune și rele foarte rapid, echipamentul este extrem de valoros pentru producători. Testul complet a durat timp de 6 ore pentru a vedea la ce valori s-ar stabiliza măsurătorile curentului de auto-descărcare. Curentul de auto-descărcare al bateriei bune a atins o valoare finală de ~50μA la ~4.5 ore. Curentul de auto-descărcare a celulei proaste a ajuns la o valoare finală de ~150μA la aproximativ 3 ore.
Echipamentul se conectează la calculator şi are interfaţa grafică prezentată mai sus, fără alte cerinţe suplimentare de programare.

COMTEST SRL   |   www.comtest.ro   |   office@comtest.ro

Agilent_EA0311_Sigla_Comtest

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu