Gateway de diagnoză Cube67 – Diagnoză simplificată

by donpedro

Murrelektronik_EA0417_Cube67Sistemul Cuve de la Murrelektronik este un sistem de magistrale de date performant, des­centralizat, care se utilizează în multe mașini și instalații. Este construit modular și conceptele de instalare pot fi adaptate cerințelor concrete ale unei aplicații printr-un număr mare de module de intrare, module de ieșire și module mixte, precum și printr-o paletă largă la modulele funcționale (de ex. IO-Link, RS 485 etc.). Printr-un cablu de sistem se pot transfera atât date de comunicare, cât și tensiuni de alimentare, unde la cele patru fascicule de cabluri ale fiecărui nod al magistralei se pot conecta până la 32 de module. Punctele pozitive decisive ale sistemului Cube sunt conexiunile atașabile, turnarea integrală a modulelor, multifuncționalitatea specifică a canalelor, precum și posibilitățile de diagnoză cuprinzătoare.

Până acum era necesar un efort mare de programare pentru a evalua datele diagnozei și pentru a le face utilizabile. Din cauza sistemelor de comandă diferite, necesare pentru celelalte concepte de diagnoză, această muncă trebuia adesea realizată din nou pentru fiecare instalație. În cazul diverselor sisteme de comandă nu a putut fi utilizat până în prezent intervalul complet de diagnoză. De aici problema rezultată: Erorile nu puteau fi localizate suficient de repede, în cazul cel mai nefavorabil apăreau timpi de întrerupere lungi. Aceasta costa timp, bani și nervi.

Gata cu asta!
Prin noul gateway de diagnoză Cube67 este disponibilă o unealtă practică de diagnoză, care citește și pune la dispoziție datele de diagnoză din sistemul Cube în cel mai simplu și rapid mod.
Prin forma sa constructivă robustă și turnarea integrală verificată, acest gateway de diagnoză este proiectat pentru utilizarea în medii industriale dure. Se integrează în linia dintre nodurile magistralei Cube și cele (până la) patru fascicule de cabluri. Gateway-ul se conectează cu nivelul de comunicare printr-o interfață ethernet standard.

Murrelektronik_EA0417_Michael-Engel

Autor: Michael Engel, Manager de produs Automation Murrelektronik GmbH

Reprezentare completă a topologiei
Atunci când pornește sistemul Cube, gateway-ul de diagnoză citește întreaga topologie și de acum încolo întreaga comunicare de proces, precum și toate mesajele de diagnoză. Modulul procesează aceste date vizual și reprezintă toate informațiile – independent de sistemul de comandă și fără software suplimentar – în mod identic, în orice browser și independent de platformă. Oricine are drepturi de acces la rețeaua de comunicare poate accesa acum aceste date, de ex. pe HMI, cu o tabletă sau pe calculatorul fix din panoul de comandă.
Pe monitor este reprezentată automat dispunerea modulelor ca topologie clară și este afișată suplimentar sub formă de tabel.
Acolo sunt prezentate toate datele de proces, de exemplu stările de comutare ale intrărilor și ieșirilor individuale. Mesajele de diagnoză ale sistemului sunt afișate atât în topologie, cât și sub formă clară de tabel.
Un avantaj mare al uneltei este memoria diagnozei (jurnal). Cuprinde “erori sporadice”; deci erori care apar doar temporar, de ex. dacă în cazul unei întreruperi la un cablu al unui lanț de tractare nu mai există contact la numite unghiuri de deplasare, sau dacă un senzor este “supraîncălzit” întotdeauna, din cauza razelor soarelui, într-un anumit moment al zilei. O “eroare sporadică” nu se mai afișează la un sistem de comandă, dacă aceasta nu mai apare acut. Este aproape “remediată”. Asta este rău, deoarece adesea o astfel de eroare este precursorul unei probleme mai grave.

Denumirile modulelor și mesajele de eroare în text clar
Unealta pune la dispoziție pentru descărcare un tabel clar, în format CSV, care conține o vedere de ansamblu asupra modulelor și componentelor, precum și asupra tuturor intrărilor și ieșirilor soluției de instalare citite. În acest tabel pot fi alocate nume pentru componente și se poate realiza, în text clar, întreținerea denumirilor pentru toate erorile posibile. Tabelul este importat din nou și unealta accesează aceste nume și denumiri.
Astfel, utilizatorului nu i se vor mai afișa – nici în reprezentarea topologiei, nici în lista tabelară – mesaje “criptice” de eroare, ci afirmații clare precum “Scurtcircuit la agregatul hidraulic” sau “Cablu întrerupt la senzorul analog de la punctul de conectare doi al unității transportoare”.

Cu ajutorul acestei informații, erorile sunt ușor de găsit! Pentru a le remedia cu ușurință, prin intermediul fișierului CSV se pot importa în sistem și instrucțiuni de acționare cu propuneri concrete de soluționare, de ex. “Închidere supapă” sau “Înlocuire cablu”. În cazul ideal se afișează în tabel chiar și numărul de articol al piesei care trebuie înlocuită. Astfel, remedierea erorilor se derulează mult mai repede.

Murrelektronik_EA0417_Cube67_Fig-1

“Gateway-ul de diagnoză Cube67 este unealta care vorbește pe limba dumneavoastră!“

Datele de jurnal ale gateway-ului de diagnoză Cube67 pot fi salvate pentru transmitere sau pentru analize statistice. Este oferită astfel de exemplu posibilitatea de a contoriza ciclurile de cuplare ale intrărilor și ieșirilor și de a utiliza aceste informații pentru întreținerea structurată la intervale regulate. Cu ajutorul unui format de transfer, datele pot fi utilizate și pentru alte sisteme și pot fi conectate direct la diferite aplicații, ca de exemplu sisteme ERP sau Cloud.

Diferite posibilități de utilizare
Diferiți participanți la proces din ciclul de viață al mașinilor și instalațiilor pot profita de gateway-ul de diagnoză Cube67, de exemplu:

•    responsabilul cu punerea în funcțiune, care poate ilumina cu ajutorul gateway-ului de diagnoză topologia și poate identifica din timp puncte slabe precum scurtcircuite sau erori de topologie (deci diferențe între configurația de referință și configurația reală). Modulul oferă un ajutor important și pentru Teste IO.

•    personalul de service al companiei care construiește mașini sau instalații, care poate localiza rapid erori prin intermediul unei integrări temporare a gateway-ului de diagnoză și le poate remedia rapid în sensul unei disponibilități ridicate a mașinii. Este de interes și o integrare permanentă, pentru a putea obține acces la mașină sau instalație prin intermediul unui sistem de acces de la distanță și pentru a putea de exemplu oferi indicații de la distanță electricienilor aflați la fața locului.

•    operatorul unei mașini sau instalații, care integrează permanent gateway-ul de diagnoză și poate reacționa din timp la situații problematice care se pot agrava. În cazul optim, acesta a integrat în sistemul său și instrucțiuni de acționare pentru cazuri de eroare, iar montatorul poate să ia piesa de schimb corectă din depozit în drumul său spre mașină.

Murrelektronik GmbH
Tel.: +43 1 7064525-0  |  Fax: +43 1 7064525-300
info@murrelektronik.at
www.murrelektronik.ro

Aurocon_EA0714_Murr_Logo

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu