Soluţii de implementare pentru IoT

by donpedro

Placă de dezvoltare WiFi, Hub IoT, Creator Ci40

Aurocon_EA0317_Imagination-logo• Nr. stoc RS: 125-3306
• Marca: Imagination Technologies
• Cod producător: VL-62913

Aurocon_EA0317_Imagination-Fig-1RS Components (RS), distribuitor global pentru domeniul ingineresc, a anunţat disponibilitatea kiturilor de dezvoltare IoT Creator Ci40 şi Ci20 IoT de la Imagination Technologies. Kiturile Creator includ hardware, software şi infrastructură cloud pentru a construi rapid un sistem wireless IoT. Realizat pe baza unor standarde industriale deschise, framework-ul IoT Creator este suportat de un întreg ecosistem, incluzând software de referinţă şi proiecte disponibile pe creatordev.io.

Hub-ul IoT Creator Ci40 include un microcomputer de înaltă performanţă şi are un consum energetic redus, fiind optimizat pentru dezvoltarea de aplicaţii IoT. Sistemul pe cip (SoC)n cXT200 din subsistem include un procesor cu nucleu dublu rulând la 550MHz, împreună cu un motor de conectivitate Ensigma, care acoperă tehnologiile de comunicaţie wireless super-rapide 802.11ac 2×2-MIMO Wi-Fi, precum şi Bluetooth clasic, Bluetooth inteligent de energie redusă şi 6LoWPAN. Placa Creator Ci40 prezintă de asemenea un conector cu pini pentru I/O şi interfeţe standard, permiţând utilizatorilor să adauge o paletă largă de accesorii existente şi plăci de extensie.

Suplimentar plăcii computer, kitul Ci40 “IoT la cutie” dispune de două plăci de extensie MikroE 6LoWPAN Clicker, alimentate de la baterii, permiţând adăugarea de senzori şi de trei plăci companion Click, fiecare oferind un senzor de temperatură, un senzor de mişcare şi un comutator tip releu.
Pe de altă parte, placa de computer Creator Ci20, este caracterizată de un procesor pentru aplicaţii mobile cu nucleu dublu 1,2GHz JZ4780 de la Ingenic Semiconductor, care rulează la 1,2GHz şi furnizează capabilităţi multimedia excelente. Sistemul pe cip JZ4780 integrează de asemenea un CPU MIPS cu două nuclee de la Imagination, precum şi un motor de procesare grafică PowerVR SGX540, care suportă OpenGL ES 2.0 şi decodare video până la 1080p la 30 de cadre pe secundă. Placa oferă de asemenea 1-Gbyte de RAM, conectivitate Wi-Fi şi Bluetooth şi o gamă întreagă de periferice, incluzând interfeţe GPIO, SPI, I2C, ADC şi UART, permiţând o flexibilitate enormă pentru dezvoltarea de proiecte IoT.

Ci20 suportă o plajă largă de sisteme de operare Android, incluzând KitKat, Lollipop şi Marshmallow, alături de o gamă de distribuţii Linux şi este livrat având instalat Debian.

Revenind la Creator Ci40, acesta este compatibil cu o gamă largă de distribuţii GNU/Linux, incluzând OpenWrt, Debian şi Brillo – noul sistem de operare optimizat pentru IoT de la Google. Această placă este de asemenea compatibilă cu soluţii existente Raspberry Pi şi MikroBus, permiţând progresarea rapidă de la concept la prototip.

Creator Ci40 este disponibil independent, dar şi ca parte a unui kit (RS 125-3307), care include o sursă de alimentare, cabluri şi plăci de extensie.

MIPS CPU
550 MHz dual-core, dual thread interAptiv
2 × 32/32 KB L1 cache
1 × 512 KB L2 cache
Aurocon_EA0317_Imagination-Rev-1Unitate în virgulă mobilă
OpenWRT Linux OS
Extensii I/O
2 interfeţe MikroElektronika Click
1 conector cu 40 pini pentru
Raspberry Pi
Alimentare
Micro-USB sau 9Vdc
Conectivitate
802.11 AC 2 × 2 WiFi
802.15.4 6LoWPAN
Bluetooth (LE & Classic)
1 port Ethernet RJ45
1 × USB
Securitate
Cip TPM
Memorie
2 MB Boot NOR Flash
512 MB NAND Flash
256 MB DDR3 SDRAM
Soclu card SD

Începeţi aventura IoT Cloud cu ajutorul kit-ului Creator Ci40

Extras din – Redstone  www.designspark.com

Aurocon_EA0317_Imagination-Fig-3

Interfeţele Click de la MikroElektronika asigură adăugarea simplă în aplicaţie de senzori sau elemente de acţionare.

Participaţi în siguranţă la revoluţia IoT
În urma succesului Raspberry Pi, au apărut o serie întreagă de computere pe o singură placă. Totuşi, când vine vorba despre proiecte serioase IoT, oferta se îngustează. Este nevoie de un dispozitiv proiectat de la zero, pentru a opera sigur cu un framework software care să ofere siguranţa aplicaţiei dvs. Printre puţinele produse de acest fel se numără kitul Creator Ci40 de la Imagination Technologies.
Pentru a vă ajuta să dezvoltaţi rapid aplicaţii, kitul conţine:

1 placă de dezvoltare Creator Ci40
2 plăci MikroElektronika 6LoWPAN Clicker
3 plăci MikroElektronika Click (Termo, Mişcare şi Releu)
1 cablu microUSB

Software Framework
Locul în care kitul Creator stă cel mai bine este suportul software Open Source pentru aplicaţii IoT. Placa de dezvoltare este furnizată cu OpenWRT Linux. Managementul dispozitivului este oferit sub forma unei implementări numite Awa a standardelor Alianţei LWM2M (Open Mobile Alliance Lightweight Machine to Machine), simplificând comunicarea sigură cu serverele bazate pe cloud.
Specificaţiile IPSO (protocol Internet pentru obiecte inteligente) oferă un model de obiect standard pentru senzori şi actuatori.
Desigur că există o mulţime de documentaţie API ce trebuie parcursă şi care ar lua mai mult de o zi. Cu toate acestea, pentru a urmări rapid procesul de creare a unui obiect există calea directă oferită de Quick Start Guide (https://docs.creatordev.io/ ci40/guides/quick-start-guide) din cadrul suportului online, care prezintă câteva lucrări aplicative interesante, bazate pe plăcile din kit. Aceste lucrări permit ca numai într-o singură zi să fie încercate conceptele legate de IoT sigur.

Aurocon_EA0317_Imagination-App-1Lucrarea aplicativă 1 utilizează comutatorul de pe placă pentru a trimite date de numărare simple (numărul de ori în care butonul a fost apăsat) către consola de dezvoltare bazată pe cloud.
Extensia acestei aplicaţii utilizează un senzor de mişcare PIR în locul comutatorului pentru a arăta cât de simplu este de modificat programul pentru a trimite datele de detecţie a mişcarii.

Aurocon_EA0317_Imagination-App-2Lucrarea aplicativă 2 oferă posibilitatea de a comanda starea unui releu de oriunde în lume unde există acoperire Wi-Fi. Sunt prezentaţi toţi paşii necesari realizării acesti aplicaţii.
După implementare, prin conectarea la serverele Imagination Technologies, este identificat dispozi­tivul dorit. Starea acestuia poate fi văzută, iar apoi, în funcţie de necesitate poate fi schimbată între False şi True. În urma unui click pe “Save” starea este scrisă pe dispozitiv.

O altă unealtă interesantă, ce poate fi încercată pentru acest exemplu este aşa numitul cârlig web (webhooks). Acesta înseamnă că o schimbare ce are log pe o pagină web să fie anunţată utilizatorului. În cazul exemplului, releului i se schimbă starea, acest lucru să fie anunţat pe o pagină de web dorită.

Concluzie
Un produs bine conceput şi testat reprezintă un mod de gândire ce poate fi făcut cunoscut în rândurile dezvoltatorilor IoT. IoT progresează ca tehnologie de încredere, având menirea de a îmbunătăţi viaţa oamenilor. În acest sens, kitul Ci40 este un punct de start foarte bun.

LoPy – placă de dezvoltare BLE Wifi LoRa pentru aplicaţii IoT

Aurocon_EA0317_Pycom-logo• Nr. stoc RS: 125-9532
• Marca: Pycom
• Cod producător: LoPy

LoPy este o placă de dezvoltare WiFi, Bluetooth şi LoRa activată prin Micro Python, proiectată specific pentru aplicaţii IoT. Inima sa o reprezintă sistemul pe cip Espressif ESP32, ce dispune de un microcontroler cu nucleu dublu, WiFi, Bluetooth, LoRa şi o memorie de 512 KB RAM. Toată această putere pe o placă măsurând numai 55 mm × 20 mm × 3,5 mm!
Aurocon_EA0317_PycomFig-1LoPy poate fi utilizată ca poartă Nano LoRa, ca nod sau pentru crearea unei reţele de LoPy cu până la 100 de noduri.
Cunoaşterea Python pe un PC sau Mac, conduce direct la lucrul cu Micro Python şi LoPy, iar curba de învăţare este minimă. Pycom a dezvoltat un API intuitiv pentru a vă ajuta să obţineţi cât mai mult de la placa dvs.
Observaţie: pentru LoPy este necesară o antenă externă, iar utilizarea fără aceasta poate defecta dispozitivul. Este recomandat kitul de antenă Pycom, disponibil la RS cu numărul de stoc RS 125-9535.

Printre caracteristicile LoPy pot fi menţionate:
sistem de cip integrat cu CPU puternic, Bluetooth (Clasic şi BLE) şi WiFi
rază de acţiune WiFi de până la 1 km
procesorul de reţea gestionează conectivitatea WiFi şi pachetul IPv6, eliberând procesorul principal pentru a rula aplicaţia dvs.
transceiver Semtech LoRa SX1272 cu pachet LoRaWAN, cu suport pentru dispozitive clasă A şi C
antenă internă WiFi şi Bluetooth, şi externă LoRa cu conector U.FL
memorie flash 32 Mbit
2 × UART, 2 × SPI, I2C, I2S, card micro-SD, 8 × 12-bit ADC, până la 24 GPIO
WS2812 LED-uri multicolore RGB
comutatoare RF şi de reiniţializare
compatibilitate cu plăcile de dezvoltare standard (RS 102-9147). Pycom oferă o placă de extensie (RS 125-9534) ce beneficiază de un conector micro-USB, buton, LED şi conector baterie
Dimensiune: 55 mm × 20 mm × 3,5 mm
Domeniul temperaturii de operare: -40°C până la 85°C
Necesar alimentare
Intrare: 3,3V până la 5,5V
WiFi: 12mA în mod activ, 5µA în mod de aşteptare
LoRa: 15mA în mod activ, 10µA în mod de aşteptare
Specificaţii LoRa
868 MHz (Europa) la +14 dBm maxim
915 MHz (America de Nord şi de Sud, Australia şi Noua Zeelandă) la +20 dBm maxim
Rază de acţiune nod: până la 40 km
Poartă Nano: până la 22 km
Capacitate poartă Nano: până la 100 noduri
WLAN (WiFi) – Pycom

LoPy pentru aplicaţii LoRa WAN şi multe altele

Extras din Andrew Back – www.designspark.com
Platforma de prototipare multi-radio prietenoasă este înzestrată cu numeroase caracteristici importante. LoPy de la Pycom integrează LoRaWAN, WiFi şi Bluetooth într-un modul compact cu un factor de formă DIP. Şi dacă aceasta nu era suficient, platforma este dezvoltată în jurul cunoscutului sistem pe cip (SoC) Espressif ESP32, ce beneficiază de 512KB RAM şi 4MB flash, RTC, plus o mulţime de GPIO – care includ şi 8 canale ADC pe 12 biţi. Aurocon_EA0317_PycomFig-2Dezvoltarea de aplicaţii se realizează prin MicroPython. Există un număr important de GPIO pentru un dispozitiv care se doreşte a fi util în aplicaţii senzoriale. Platforma include de asemenea 8 intrări analogice, făcând să nu fie necesare convertoare analog/digitale externe. Totuşi, dacă este nevoie de mai multe intrări sau dacă trebuie o rezoluţie de intrare mai mare, I2C şi SPI sunt disponibile pentru interfaţare cu ADC împreună cu alte periferice, precum senzori digitali.
Opt dintre GPIO pot fi de asemenea configurate ca intrări tactile, cu două care pot fi configurate ca ieşiri de convertor digital/analogic şi 18 pini GPIO care au capabilitate de PWM! După cum se descrie ea însăşi, platforma LoPy ţinteşte mai mult decât doar aplicaţiile de senzori şi anume către aplicaţii de control al mişcării şi aplicaţii creative etc., dar şi către o varietate de aplicaţii integrate cu comandă prin wireless. Mulţumită coprocesorului său ULP, LoPy este de asemenea capabilă să moni­torizeze GPIO – inclusiv canalele ADC – în timpul modului de somn adânc (deep-sleep), când consumă mai puţin de 25µA.
Pentru prototipare hardware, modulul poate fi pur şi simplu introdus într-o placă de dezvoltare fără lipire. Totuşi, placa de extensie universală economică adaugă valoare, făcând posibilă alimentarea modulului prin USB sau baterie LiPo – încorporând un circuit de încărcare, dar şi un convertor USB-serial, soclu Micro SD, conectori cu pini şi alte elemente necesare.

LoRaWAN, WiFi & Bluetooth
LoPy a fost declarată singura platformă modulară activabilă prin MicroPython care poate opera şi asigura suport pentru LoRaWAN, WiFi şi Bluetooth (LE şi Clasic!).

O privire asupra I/O

2 × UART, 2 × SPI, I2C, I2S, card micro SD
Canale analogice: 8 ADC pe 12 biţi
Temporizatoare: 4 pe 16 biţi cu PWM şi captură intrare
DMA pe toate perifericele
GPIO: până la 24

 

Autor: Bogdan Grămescu

COMPEC-lOGOAurocon Compec
www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu