Lansare Raspberry Pi Compute Module 3

by donpedro

Aurocon_EA0217_Stire_Fig-1Încă de la prima lansare a CM au fost lansate două generaţii de plăci Raspberry Pi mult mai rapide, astfel încât lansarea noului Compute Module 3 (CM3) vine în mod natural; acesta este bazat pe hardware-ul specific Raspberry Pi 3, asigurând de două ori mai multă memorie RAM şi de 10 ori mai multă performanţă în ceea ce priveşte CPU-ul. Ideea de bază în ceea ce priveşte Compute Module a fost să asigure o cale facilă şi cu cost eficient de a produce soluţii realizate pe platforma hardware şi software proprie Raspberry Pi. Scopul a fost asigurarea unui acces uşor la aceeaşi tehnologie la care au acces marii jucători din industrie. Modulul asigură accesul la pinii procesorului, la interfaţa de mare viteză a memoriei RAM şi la alimentare, permiţind ca o placă simplă să asigure exact ceea ce este nevoie în termeni de interfaţă externă şi factor de formă. Modulul foloseşte factorul de formă specific memoriilor SODIMM DDR2, pentru care socket-urile sunt produse de mai mulţi fabricanţi şi sunt uşor accesibile şi ieftine.
De fapt, lansarea are în vedere două versiuni ale Compute Module 3. Prima versiune este cea standard, fiind dotată cu un procesor BCM2837 tactat la 1.2GHz cu 1GB de RAM, exact ca Pi3 şi, în plus, cu un modul integrat eMMC flash de 4GB. A doua versiune este Compute Module 3 Lite (CM3L) care oferă interfaţă SD în loc de flash integrat, utilizatorul fiind în acest caz liber să cableze propria soluţie de stocare.

Aurocon_EA0217_Stire_Fig-2
Lansarea implică de asemenea şi o versiune actualizată a plăcii gata de utilizat, Compute Module IO Board V3 (CMIO3). Această placă asigură puterea necesară cu care Modulul este prevăzut, abilitatea de a programa memoria flash a modulului (pentru versiunea non-Lite) sau folosirea unui card SD (pentru versiunea Lite), accesul la interfaţa cu procesorul într-o manieră mai prietenoasă (cu conectori header şi flexi, asemănător cu Pi) şi asigură conectorii necesari HDMI şi USB, în final fiind disponibil un sistem integrat ce poate boota Raspbian sau orice sistem de operare disponibil. Această placă asigură un format de pornire pentru cei care doresc să proiecteze cu ajutorul CM3 precum şi un mod rapid de a începe experimentarea cu hardware-ul, construind şi testând sisteme înainte de a începe producţia în serie a produsului ce se doreşte a fi dezvoltat. CMIO3 poate accepta atât CM1 cât şi CM3 sau CM3L.

 

Autor:
Bogdan Grămescu

COMPEC-lOGOAurocon Compec
www.compec.ro

 

Aurocon COMPEC distribuitor autorizat RS Components

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu