Sfaturi importante despre funcționarea surselor de tensiune Mean Well

by donpedro

Conex_EA0117_MW_Fig-3Puterea sursei și tipul de consumator
Primul criteriu pe care îl folosim este puterea pe care sursa o poate oferi, în funcție de consumatorul pe care îl avem. Această caracteristică este importantă nu numai pentru că ne ajută să alimentăm echipamentul dorit (sarcina la care se aplică), dar este și un factor de influență în cazul unor condiții de utilizare, precum temperatura degajată și mediul în care se aplică. Este importat de știut că puterea scade în momentul în care temperaturile se ridică, așadar este important să cunoaștem mediul în care sursa de tensiune va fi instalată și să asigurăm spațiu de ventilație ca să nu activăm protecția termică (dacă există). Dacă vă decideți să înlocuiți o sursă care cedează din cauza temperaturii, altă soluție este să alegeți un model care rezistă în condiții mai dure de temperatură.
O altă situație specială o reprezintă alimentarea motoarelor cu inerție sau sarcini inductive (ex.: pompă electrică sau bormașină, respectiv, o bobină). În acest caz, va trebui să vă luați o rezervă de putere de minim 25% și să vă asigurați în prea­labil că sursa atinge vârfurile ce permit aceste alimentări (nu orice sursă în comutație poate porni un motor). Sarcinile de acest tip “trag” un curent foarte puternic la pornire.

Aplicații pentru surse de tensiune
Categoriile sunt împărțite în mod amănunțit și veți descoperi multe tipuri de surse de tensiune care au aplicații în domenii speciale precum cele medi­cale sau militare, surse cu funcție de încărcare acumulatori sau funcții UPS, pentru iluminat LED, pentru uz industrial (monofazice/trifazice), pentru automatizări, securitate, uz casnic etc. Sursele Mean Well sunt echipate cu numeroase protecții, atât la intrare cât și la ieșire, cum ar fi: Supra-tensiune, Supra-sarcină, Scurt-circuit, Supra-temperatură. Atenție la faptul că nu toate sursele Mean Well includ lista completă de protecții atât pe intrare cât și pe ieșire. Acest motiv este datorat atât design-ului tehnic cât și tipului de aplicații pentru care sunt construite.
Ca exemplu, pentru alimentarea corpurilor de iluminat cu LED, se poate folosi orice sursă în comutație deoarece va funcționa, în cele mai multe cazuri, în același regim (există excepții, în funcție de particularitățile tehnice ale consumatorilor si ale proiectării sursei) dar nu pot garanta o funcționare corespunzătoare pe moment sau pe termen lung datorită diferențelor de specificații tehnice, protecțiilor interne și certificărilor de folosire.
În 99% din cazuri, veți găsi o sursă Mean Well corespunzătoare proiectului dvs, acestea având certificări și specificații tehnice care le recomandă pentru orice aplicație din domeniile enumerate mai sus.

Caracteristici speciale
O parte din sursele Mean Well sunt proiectate pentru condiții speciale de utilizare. Toate sursele sunt supuse unor condiții de stres ridicat, accelerat, în diferite circumstanțe, ca să se determine durata de viață și calitatea componentelor (ex: Condensatori de lungă durată, rezistenți la 105°C) acesta fiind un test de rutină pentru toate sursele de tensiune Mean Well. Mai jos se pot regăsi o parte din caracteristicile speciale care pot apărea doar în cazul anumitor modele de surse:
• Rezistență la vibrații (test 5G) și altitudini de până la 5000m care sunt utile în cazul transportului feroviar sau aviatic.
• Gradul de protecție IP (30/40/65/67/68/etc.) împotriva apei sau a prafului.
• Aplicarea unui dimmer care poate fi sub formă de rezistență sau un semnal PWM, în cele mai multe cazuri; pentru acest lucru, vă sfătuim să apelați la fișa tehnică a sursei ca să vedeți ce soluții sunt disponibile.
• Interfața de management prin care se poate controla într-un mod eficient regimul de funcționare a sursei, în funcție de consumatori. (aceste modele sunt doar pentru puteri mari și sunt compatibile cu diferite protocoale de management pentru care trebuie să verificați fișa tehnică; ex. protocoale control: PMbus, CAMbus, KNX sau DALI).
• PFC activ (corecția factorului de putere) este raportul dintre puterea nominală și puterea reactivă, acesta având ca scop distribuirea energiei cu eficiență maximă.
• Certificări UL, CSA, TUV, CE care oferă informații despre tipul de mediu sau aplicația pentru care este potrivită sursa de tensiune (ex.: UL 508 reprezintă certificare pentru uz industrial).

Acestea sunt doar câteva exemple, care vă pot oferi o părere despre funcționalitățile pe care vi le pot oferi sursele Mean Well.

Vă încurajăm să întrebați despre orice caracteristici speciale aveți nevoie ca să putem determina, împreună, ce sursă este potrivită pentru dvs.
Pentru o listă completă de produse Mean Well, accesați site-ul www.conexelectronic.ro, distribuitor autorizat în România pentru sursele de tensiune Mean Well.

 

Pentru mai multe informații și oferte de preț, contactați:


Conex Electronic   |   www.conexelectronic.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu