Securizare inteligentă cu TR10 Lock

by donpedro

Sick_EA0916_Fig-1Echipat fiind cu o bobină bistabilă, TR10 Lock lucrează la un consum energetic redus, indiferent dacă starea acestuia este în poziţia armat sau nearmat. TR10 Lock unifică cele mai bune proprietăţi ale tehnologiilor dovedite în industrie: securitatea oferită de tehnologia non-contact specifică transponderelor RFID cu ieşirile pe semiconductor monitorizate (OSSD-uri) şi cu fiabilitatea blocării mecanice.

Sigur
• nivel de securitate PLe pentru monitorizarea blocării porţilor de acces în zonele periculoase
• disponibilitate de conectare în serie, cu menţinerea aceluiaşi nivel de securitate
• ieşirile cu semiconductor (OSSD) monitorizate detectează erorile
• versiuni unice şi codate, pentru identificare rapidă

Flexibil
• acţionare posibilă la actuator din patru direcţii
• variante cu alimentare pentru blocare sau cu alimentare pentru eliberare contact

Robust
• clase de protecţie IP67 şi IP69K
• forţă de blocare, de 1690N

Sick_EA0916_Fig-2

Uşa este deschisă, ieşirile OSSD sunt pe stare off

Sick_EA0916_Fig-3

Uşa este închisă şi blocată cu o forţă de 1690N, ieşirile OSSD sunt active

Pur şi simplu inteligent – fiabilitate non-contact
Datorită utilizării tehnologiei moderne RFID, funcţionalitatea lui TR10 Lock este pe cât de simplă, pe atât de inteligentă. Mulţumită bobinei bistabile, componenta de securitate nu are consum energetic ridicat şi oferă starea de securitate de care o maşină are nevoie.
TR10 Lock constă dintr-un comutator de securitate acţionat fără contact şi un actuator codat. Dacă actuatorul se mişcă în domeniul de detecţie al comutatorului de securitate când se închide o poartă, spre exemplu, codul unic al actuatorului este citit şi verificat via RFID. Dacă acest cod este valid, bolţul de blocare este extins, componenta de securitate fiind blocată fiabil cu o forţă maximă de 1690N. Când blocarea este făcută cu succes, cele două ieşiri OSSD pe semiconductor se activează şi procesul de protecţie este finalizat. Dar, TR10 Lock nu se opreşte aici.
Componenta de securitate monitorizează de asemenea în mod continuu dacă bolţul de blocare este inserat corect în actuator. Împreună cu ieşirile OSSD auto-monitorizate care detectează fiabil orice erori pot apărea precum scurtcircuitele, TR10 asigură cel mai înalt nivel de securitate PLe (EN ISO 13849) pentru monitorizarea porţilor şi a interblocajelor cu care acestea sunt prevăzute.

Sick_EA0916_Fig-4Conformitate cu standardele de securitate, asigurată
Orice încercare de a manipula sau de a evita componentele de securitate instalate conduce la apariţia de situaţii critice. Pentru a satisface cerinţele în ceea ce priveşte manipularea împotriva protecţiilor, COMPEC vă oferă componenta de blocare de securitate TR10 Lock în diverse variante, cu cod unic sau cu cod universal.
Versiunile cu cod universal acceptă toţi actuatorii codaţi universal în timp ce versiunile cu cod unic acceptă actuatorii presetaţi din fabrică. Astfel, versiunile cu cod unic ale comutatorului de securitate TR10 Lock asigură o măsură universală pentru protejarea împotriva manipulării intenţionate, fiind astfel îndeplinite şi cerinţele impuse de către standardul SR EN ISO 14119.
Tabelul de mai jos evidenţiază că varianta cu cod unic a TR10 Lock (tipul 4 de securitate, nivel crescut de codificare) permite evitarea elaborării de modificări şi adoptării de măsuri suplimentare în ceea ce priveşte protecţia la manipulare.
Sick_EA0916_TabelFlexibil, robust, eficient
TR10 Lock nu este doar o componentă de securitate fiabilă ci aceasta oferă o serie de avantaje suplimentare care îl fac un produs uşor de ales în faza de proiectare a maşinilor industriale.

Grad înalt de flexibilitate la montare
TR10 Lock poate fi uşor integrat în structura maşinii. Mulţumită carcasei plate a acestuia şi posibilităţii de a alege dintre patru direcţii diferite de acţionare, montarea este extrem de flexibilă. Adaptare flexibilă la diverse situaţii de instalare şi punere în funcţiune.
Robusteţe asigurată de clasa de protecţie IP69K
TR10 Lock este proiectat să reziste la condiţii grele de funcţionare, specifice mediilor dure din domeniul industrial. Pe de altă parte, componenta de secu­ritate, prin intermediul carcasei rigide cu clasă de protecţie IP69K şi a altor componente (bolţul de blocaj, conectorul, suportul de montare a actuatorului) realizate din oţel inoxidabil, poate fi folosită în aplicaţii cu cerinţe stringente de igienă, aplicaţii specifice industriei alimentare. Astfel, se asigură funcţionalitate durabilă şi durată mare de viaţă.

Sick_EA0916_Fig-5Sick_EA0916_Fig-8Randament energetic maxim mulţumită bobinei bistabile
Sick_EA0916_Fig-6Sick_EA0916_Fig-7Bolţul de blocare al TR10 Lock este acţionat de către o bobină bistabilă. Curentul sursei de alimentare nu are vârfuri semnificative atunci când pinul de blocare îşi schimbă starea (de la starea armat la starea nearmat şi viceversa).
Astfel, componenta de securitate nu numai că are consum energetic redus, dar generează şi foarte puţină căldură. În funcţie de versiune, funcţionali­tatea componentei de securitate este implementată de sistemul electronic pe principiul alimentare pentru dezarmare şi respectiv alimentare pentru armare.

Conectare în serie fără reducerea nivelului global de securitate
Cu ajutorul splitterelor T, TR10 Lock poate fi conectat în serie rapid, uşor şi independent de unităţile de control. Şi toate acestea fără pierderea stării de securitate (PLe/SIL3), având în vedere că ieşirile OSSD detectează în mod fiabil orice posibile erori. Senzorii pot fi uşor diagnosticaţi prin intermediul LED-urilor special destinate şi vizibile de la distanţă. Sick_EA0916_Fig-9

Ca alternativă, conectarea securizată în serie cu păstrarea aceluiaşi nivel de securitate este posibilă prin intermediul tehnologiei Flexi Loop, mai mulţi senzori putând fi conectaţi în cascadă. În plus, controllerul de securitate Flexi Soft permite diagnoza detaliată (care componentă de securitate să fie comutată şi pe ce criterii). Totodată, există posibilitatea folosirii de cabluri de 3m sau 10m lungime, cu conector special pentru Flexi Loop, cu prindere pe filet M12. În acest caz se pot conecta în serie până la 32 de componente de securitate.

 

Mihai Priboianu
Aurocon COMPEC SRL
COMPEC-lOGO

Distribuitor autorizat SICK:
AUROCON COMPEC srl   |   www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu