Este super-luminos chiar și pentru voi?

by donpedro

SOS_EA0916_Fig-1Probabil chiar și un proiectant mai puțin experimentat știe că un ecran color TFT este de obicei mai atractiv și mai ales mai ușor de citit dacă are o luminozitate relativ mai mare (iluminare din spate). Acesta e un fapt bine cunoscut, dar, în ciuda acestui fapt, doar afișoarele standard recente au o luminozitate de numai aprox. 200cd/m2. Aceasta a fost pe deplin suficientă pentru utilizarea în interior, dar atunci când se utilizează într-o lumină ambientală puternică sau chiar la lumina soarelui, lizibilitatea a scăzut rapid. Noile LED-uri albe mai eficiente au permis realizarea iluminării din spate într-un mod substanțial mai puternic, păstrând în același timp un consum redus de energie, de aceea în zilele noastre afișoarele TFT dispun de obicei de o luminozitate de aprox. 300-400Cd/m2.

Astfel de afișoare au deja în mod subiectiv o iluminare plăcută și contrast (în interior). Și în aer liber – să spunem că sunt utilizabile.
Dar, de ce este necesară o lumină de fundal mai puternică pentru utilizarea în exterior?

Răspunsul este relativ simplu. Contrastul afișajului este, pe înțelesul tuturor, raportul dintre luminozitatea unei suprafețe albe (pixeli albi) și luminozitatea unei suprafețe negre. Problema este că o suprafață neagră nu este niciodată complet neagră, ceea ce în practică înseamnă că apare o mică porțiune de scurgeri de iluminare prin fond (picătură de contrast într-un mediu întunecat). În același timp, suprafața neagră reflectă, de asemenea, unele porțiuni de lumină care vin din exterior (picătură de contrast într-un mediu puternic de lumină).

SOS_EA0916_Fig-2Atunci ne dăm seama că în aer liber intensitatea luminii poate fi în ordine de mărime mai mare decât în interior, mai ales pe o lumină directă a soarelui, astfel încât, chiar și în cazul în care o suprafață neagră ar reflecta doar 2% din lumina sosită, luminozitatea rezultată a pixelilor negri va crește în mod semnificativ.
În cele din urmă, raportul de luminozitate va scădea în mod substanțial, constituind motivul principal al unui contrast slab al afișoarelor TFT la o lumină ambientală puternică.
O soluție a acestei probleme poate fi o utilizare a afișoarelor cu luminozitate ridicată. Afișoarele “super luminoase” TFT dispun de obicei de o lumi­nozitate de 600-1000Cd/m2 (sau chiar mai mult). Firma Winstar oferă afișoare TFT foarte lumi­noase cu dimensiuni de 3,5 / 4,3 / 5,7 și 7,0“ cu o rezoluție de la 320×240 la SOS_EA0916_Fig-31024×600 pixeli. Practic, toate dimensiunile sunt disponibile fără panou tactil, precum și cu panou tactil (rezistiv sau capacitiv). Toate sunt cu game de temperaturi de operare îmbunătățite (-20 … + 70°C), fiind disponibil, de asemenea, tipul de 4,3“ care, pe lângă carac­teristicile de înaltă luminozitate, are și gama de unghiuri de vizualizare sporită (afișor O-film TFT).

Se cuvine menționat că în cazul în care căutați cea mai mare luminozitate a unui afișaj și puteți omite panoul tactil, puteți obține o luminozitate cu 25-35% mai mare în comparație cu același afișaj cu panou tactil.

SOS_EA0916_Fig-4

 

 

 

 

 

 

Avantaje / Caracteristici:

• LCD-uri TFT de calitate de la un producător de încredere
• Luminozitate ridicată – ușor de citit la lumină ambientală puternică
• Versiuni cu / fără un panou tactil
• Disponibile în dimensiuni de 3.5“/ 4.3“/ 5.7“/ 7.0“ și 10.1“

 

Dacă sunteţi interesaţi de produsele Winstar, vă rugăm să ne contactaţi la +40 31 221 0209, info@soselectronic.ro.

SOS electronic   |   www.soselectronic.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu