Proiect de start FTDI: NerO oferă compatibilitate Arduino UNO R3 şi alte îmbunătăţiri, păstrând însă lucrurile importante

by donpedro

FTDIPR64_HRESFTDI Chip a căutat întotdeauna căi imaginative de a rezolva problemele inginereşti ale electronicii de azi. Acum experimentează modalitatea prin care să aducă noi soluţii pe piaţă cu ajutorul celui mai recent produs al său, NerO, ce a fost lansat pe KickStarter. Obiectivul NerO este de a rezolva neajunsurile fundamentale ale mult utilizatului Arduino UNO R3 şi, prin utilizarea unei platforme, să se asigure de implicarea comunităţii de ingineri încă de la început.
Numeroase proiecte actuale de sisteme embedded vor necesita o cantitate substanţială de curent pentru a alimenta toate elementele constitutive – după cum rularea unui display TFT ar putea fi nevoie să comande un motor, să ilumineze LED-uri, să menţină o legătură de date WLAN etc. Acest lucru poate adăuga cu uşurinţă până la 400mA sau 500mA (în unele cazuri poate fi vorba de aproape 1A). Cu o placă UNO standard (precum şi cu numeroasele clone acum disponibile) stabilizatorul de tensiune LDO va avea tendinţa de a disipa o cantitate considerabilă de căldură când gestionează asemenea curenţi (temperatura unităţii fiind împinsă la peste 90°C până la 100°C). Această operaţiune ineficientă, înseamnă că energia consumată este crescută, după cum există energie irosită. Acest lucru poate de asemenea conduce la probleme de siguranţă în funcţionare.
Mulţumită stabilizatorului în comutaţie eficient energetic ce a fost încorporat în NerO, el este capabil de a furniza 1A cu o temperatură semnificativ mai mică de 100°C la sarcină maximă. Această placă compatibilă Arduino UNO R3 acoperă o plajă a tensiunii de intrare de la 7V la 20V (cu o plajă recomandată de la 9V la 12V). Ea este furnizată cu certificare FCC şi CE, astfel încât este asigurată integritatea operaţională. Plasată într-o zonă de preţ atractivă (sub 20 USD), placa NerO are un microcontroler ATmega328 16MHz cu bootloader Optiboot. FTDI FT231XS are grijă de conectivitatea USB oferind o comunicaţie mai sigură şi renumitele drivere şi suport. Placa dispune de un conector micro-USB, spre deosebire de conectorul tip B utilizat de UNO. Aceasta înseamnă că placa este mai aliniată cu cerinţele proiectelor comerciale de volum mai mare, precum şi cele ale pasionaţilor. Precum şi UNO, NerO are 14 pini de interfaţare digitală plus 6 intrări analogice. Deoarece LED-urile de stare şi de putere sunt localizate la marginea PCB-ului, acestea rămân vizibile chiar şi atunci când sunt ataşate shield-urile. Unitatea dispune de un comutator on/off ce permite alimentarea sau oprirea acesteia după necesităţi.

După lansare, schema NerO şi designul PCB vor fi disponibile ca hardware open source sub termenii OSHW.

 

FTDI Chip
www.ftdichip.com

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu