Soluţii de detecţie pentru industria electronică

31 IANUARIE 2016

Industria electronică reprezintă o adevărată forţă motrice în ceea ce priveşte progresul industrial privit global. Industria electronică trebuie să inoveze permanent cu menţinerea unei rate a erorilor cât mai redusă posibil. Maşinile şi utilajele hi-tech trebuie să fie echipate cu senzori dotaţi cu cele mai recente tehnologii de detecţie pentru a satisface cerinţele de cost şi calitate ale pieţei. Senzorii din portofoliul COMPEC s-au dovedit utili în toate subdomeniile specifice industriei electronice - de la producţia cipurilor la asamblarea complexă şi inspectarea computerelor, smartphone-urilor, tabletelor şi a altor echipamente cu ecran tactil.

Aplicaţii de detecţie şi măsurare în industria electronică.

Sick_EA0116_Fig-2Detecţia fiabilă a plăcilor electronice de cablaj imprimat.
Doi senzori într-o singură carcasă conectaţi direct la o unitate logică de evaluare: aceasta este soluţia pentru o detecţie îmbunătăţită a plăcilor electro­nice de cablaj imprimat prevăzute cu găuri sau interspaţii şi atunci când sunt transportate în zona de asamblare pe o bandă conveioare. Senzorul fotoelectric de proximitate WTB4-3 foloseşte două spoturi luminoase sub formă de linie pentru a îndeplini sarcina detecţiei plăcilor. Folosirea acestui senzor reduce intervalele de timp necesare inter­venţiei pe linia de producţie a operatorilor. În final productivitatea este crescută, plăcile de cablaj imprimat fiind “livrate” zonei de integrare în produsele electronice cu mai puţine defecte mecanice.

Sick_EA0116_Fig-3Detecţia prezenţei la lipirea firelor electrice.
În cazul unui sistem de lipire auto­mată a firelor electrice în zone pre­sta­bilite de pe placa de cablaj imprimat, temperaturile din imediata proximitate a capului de lipire sunt ridicate şi pot afecta eventualele soluţii clasice de detecţie, făcând din senzorii cu fibră optică soluţia ideală de detecţie pentru această aplicaţie. Cu timpul de răspuns de 16 us, senzorul WLL180T împreună cu fibra optică LL3-TH asigură detecţia marginală a plăcilor şi a firelor electrice. Graifărele sistemului mişcă sertarul sistemului de lipire la viteze foarte mari, precizia necesară fiind maximă posibilă pe care o poate oferi o soluţie de detecţie optică.

Sick_EA0116_Fig-4Poziţionarea flexibilă a pistoanelor cilindrilor pneumatici.
Procesele pick-and-place implică procesarea şi manipularea unor componente foarte subţiri. Cu o rezoluţie de 0,05mm şi repetabilitate exce­lentă, senzorul magnetic pentru cilindri pneumatici MPS operează fiabil, este eficient ca şi cost şi oferă flexi­bilitate maximă. Prin simpla ope­rare a unui buton dedicat de învă­ţare, punctele de pornire şi de oprire a măsurării pot fi setate imediat. Timpul de răspuns de 1ms oferă obţinerea unor cicluri de timp de funcţionare semnificative.

Sick_EA0116_Fig-5Poziţionarea benzii de transport.
Encoderul incremental DFS60 ajus­tează poziţionarea unei benzi de transport prin asigurarea sincro­nizării ambelor semnale emise de către acesta. Gama bogată de interfeţe electrice şi mecanice permite integrarea encoderului în funcţie de condiţiile de instalare specifice. Posibilitatea pro­gramării encoderului oferă flexibilitate în a furniza informaţii sistemului de control de care acesta are nevoie pentru buna poziţionare a benzii.

Aplicaţii de securitate industrială în industria electronică.

Sick_EA0116_Fig-6Securitate asigurată cu o cameră dedicată.
Manipularea roboţilor la viteze mari; în trecut era necesară protejarea personalului prin încapsulări de mari dimensiuni pentru a preveni accidentările. Prin intermediul camerei v300 Work Station, securitatea operatorului este menţinută chiar şi în cazul folosirii unor încapsulări nu aşa de mari ca înainte. Acest lucru simplifică în mod semnificativ încărcarea materialelor şi munca de mentenanţă. Folosind doar o cameră şi o bandă reflectorizantă, V300 Work Station Extended oferă opţiuni flexibile în termeni de design şi de stabilire a unor zone de acces securizat.

Sick_EA0116_Fig-7Securitate până la cel mai mic detaliu.
Produsele electronice miniaturale au nevoie de sisteme de detecţie care să fie în egală măsură reduse ca dimensiuni. Cortinele optice de securitate din seria miniTwin are dimensiuni reduse, fiind soluţia perfectă pentru astfel de aplicaţii. Emiţătorul şi receptorul sunt dispuse în aceeaşi carcasă, redu-cându-se astfel numărul de componente, şi sunt dotate cu LED-uri încorporate de aliniere, instalare şi configurare. Conectate cu controllerul de securitate FlexiSoft, barierele oferă o soluţie de securitate industrială completă.

Sick_EA0116_Fig-8Monitorizarea porţilor de acces securizat.
Orice poartă care are rol de protecţie la accidentare poate fi monitorizată prin intermediul comutatoarelor de securitate non-contact RE1 sau RE2. Împreună cu controllerul de securitate Flexi­Soft, aceste comutatoare asigură că maşina nu poate porni atunci când oricare dintre porţi este deschisă şi că o maşină care deja funcţionează se opreşte de fiecare dată când o poartă se deschide. Sunt disponibile diverse designuri şi tipuri de contacte, în funcţie de aplicaţia de securitate care se doreşte a fi utilizată. Toleranţele ridicate pentru dezalinierea porţilor creşte durata de producţie a maşinilor protejate.

Sick_EA0116_Fig-9Securitate industrială pentru oameni şi pentru utilaje.
Pentru anumite tipuri de maşini de asamblare opera­torii trebuie să intervină pentru a introduce diverse piese electronice necesare în procesul de producţie sau să corecteze o eroare sau o problemă. O soluţie de securitate, aşa cum este cortina optică de securitate miniTwin, detectează pătrunderea în zona protejată şi robotul sau greifărul sunt forţate să se oprească sau să încetinească la momentul exact al detecţiei. În mod obişnuit, maşinile individuale sunt conectate între ele, sincronizarea reali­zându-se centralizat.
Controllerul de securitate FlexiSoft poate monitoriza fiecare unealtă în mod independent, permiţând maşinilor adiacente să îşi continue funcţionarea.
Semnalele de securitate de la maşinile individuale pot fi conectate folosind conceptul modular la seriei Flexi şi cascadate sau diagnosticate prin intermediul unei cascade de tip FlexLoop.

Monitorizare şi inspecție.

Sick_EA0116_Fig-4Inspecție, poziţionare şi măsurare.
Atunci când părţi sau componente electronice cu semiconductori sunt livrate în tăvi pentru procesare ulterioară pe role conveioare, eventualele dezalinieri ce pot apărea pot conduce la produse defecte şi în consecinţă la costuri mai ridicate. Ca o soluţie simplă şi singulară, senzorul vision Inspector i40 este mult mai eficient decât soluţiile conven­ţio­nale şi mai complexe în vederea procesării de imagine 2D. Este dispo­nibilă o întreagă familie de produse pentru a inspecta, a poziţiona şi a măsura diverse dimensiuni.

Sick_EA0116_Fig-11Inspecţie finală cu cameră 3D.
Pe durata inspecţiei finale a plă­cilor de cablaj imprimat, camera inte­li­gentă IVC-3D se asigură că până şi cele mai mici piese sunt montate corect pe plăci.
De exemplu, poate fi verificată prezenţa garniturilor şi şuruburile carcaselor pot fi măsurate dacă sunt corect înşurubate.
Erorile sunt indicate în timp real.
Clientul are beneficiul folosirii unei camere inteligente 3D ce funcţionează integrat şi independent, fiind pre-calibrată şi oferind conectivitate Ethernet/IP cu sistemele de control.

Sick_EA0116_Fig-12Inspecţia componentelor şi a straturilor.
Cu ajutorul dimensiunilor sale foarte reduse şi a greutăţii mici, senzorul de distanţă OD Mini deschide noi oportunităţi de aplicaţii.
Montat pe un braţ al unui robot sau al unui portal XY, senzorul măsoară distanţe de până la 250mm la rezoluţii din domeniul micronilor. Senzorul poate detecta componentele electronice lipsă sau poate măsura grosimea substraturilor plăcilor de cablaj imprimat. Un sistem de operare uşor de folosit şi afişajul încorporat sunt dotări care permit integrarea rapidă şi eficientă.

Sick_EA0116_Fig-13Măsurarea planeităţii sau grosimii sticlei.
Multe companii folosesc doi senzori de distanţă de înaltă rezoluţie pentru a măsura grosimea suprafeţelor transparente. Acest principiu pune problema calibrării celor doi senzori pentru a obţine date precise. Senzorul de distanţă OD Precision are nevoie doar de un cap de citire pentru a face faţă acestei provocări. Până la trei capete de detecţie pot fi conectate în mod independent la unitatea de evaluare şi control pentru sarcini adiţionale precum măsurarea planeităţii suprafeţei de sticlă.

Identificare

Sick_EA0116_Fig-14Tehnologie avansată de identificare.
LECTOR620 este folosit pentru identificarea fiabilă a codurilor matriceale 2D marcate direct pe plăcile de cablaj imprimat.
Algoritmii de identificare inteligentă permit citirea chiar şi a codurilor tipărite cu contrast scăzut şi / sau deteriorate.
Funcţia eficientă de auto-configurare asigură instalarea rapidă şi uşoară. Pentru integrarea într-un sistem automatizat, LECTOR oferă posibilitatea folosirii următoarelor tipuri de interfeţe: Ethernet TCP/IP, PROFInet, Ethernet/IP, serială şi CAN.

Sick_EA0116_Fig-15Identificarea obiectelor.
Când vine vorba de identificarea codurilor clasice de bare (1D), cititorul CLV620 oferă viteze foarte bune de citire prin intermediul tehnologiei de reconstrucţie a codurilor Smart620, chiar şi pentru coduri tipărite incorect.
Butoanele integrate, afişajul indicator cu LED-uri şi funcţia de auto-configurare permit integrarea şi configu­rarea imediată. Scannerul oferă interfeţele industriale clasice precum Ethernet, serial sau CAN, interfaţa de extensie disponibilă oferind soluţii pentru nevoile speciale ale clienţilor din industria electronică.

Sick_EA0116_Fig-16Soluţii mobile de identificare.
Cititoarele portabile de coduri de bare îşi arată puterea pe durata încărcării sistemelor de alimentare cu componente electronice.
Algoritmii de recon­strucţie a codurilor reduc intrările manuale, viteza de identificare a acestora fiind de 500 de scanări pe secundă. Feedback-ul “citire conformă” este intuitiv, sub forma vibraţiilor, a unui sunet sau a LED-ului dedicat.
O carcasă rigidă rezistă la eforturi mecanice semnificative. Cititoarele din seria IDM sunt disponibile cu interfeţe Bluetooth sau Wi-Fi şi au interfeţe PS/2, USB sau RS-232.

Sick_EA0116_Fig-17Identificarea sertarelor cu piese electronice.
Tehnologia RFID oferă multiple beneficii în zona urmăririi pieselor electronice prin folosirea diferitelor tipuri de transpondere. Informaţiile despre produse şi comenzile personalizate ale transponderelor pot fi ambele citite şi scrise de către interogatorul cu antenă inclusă RFH620 la frecvenţa 13,56 MHz. În plus, interogatorul oferă şi o gamă largă de funcţii de diagnoză.

COMPEC-lOGOde Mihai Priboianu
Aurocon COMPEC SRL


Distribuitor autorizat SICK: AUROCON COMPEC srl ( www.compec.ro)

Comentarii

Radoslav Paul spune:

Buna ziua,

Va contactez ca reprezentany al SYSTEM TELEDATA Timisoara.
Ma intereseaza asa ceva daca dumneavoastra aveti.
Inspection on TOP side Ø YES
Optical inspection technology Ø 3D/ 2D
Ø Smart color camera system
Field of view minimum 100×100 mm
THT Detection Capabilities Ø Surface inspection (scratch, particle, drop solder)
Ø Top Side:
• Missing component
• Wrong component
• Polarity check
• Lifted component (Component height)
• Pin twisted
Height Measurement coplanarity it’s a bonus
Programing Station Online & Offline
Programming 5,6 PN created by the producer
CAMERA BARCODE 2D Ø Standard 2D barcodes – Data Matrix code
Power requirements Ø 230 V / 50 Hz / 10 A
instalation and training on site Required
Service capabilities In site
warranty minimum 2 years
CE compliance Required
ESD Required
Spare parts Basic kit
Automatic program change Required
Automatic inspection When a PCB/Carrier is detected, the program need to change automatically, and then to start the inspection.
Automatic Data Collection Yes
Machine results OK/NG If an inspection results its NG but the board its ok, we need posibility to classiefed, OK(Classiefied)

Preacceptance
Inspection coverage 100%
FF Detection minim 99%
Quality requirements Max.NFF 4%
In preacceptance we want to see the functionality of: automatic program change
data collection
Classified a PCB
Easy way to identify/to view defects on board.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

  • Folosim datele dumneavoastră cu caracter personal NUMAI pentru a răspunde comentariilor/solicitărilor dumneavoastră.
  • Pentru a primi raspunsuri adecvate solicitărilor dumneavoastră, este posibil să transferăm adresa de email și numele dumneavoastră către autorul articolului.
  • Pentru mai multe informații privind politica noastră de confidențialitate și de prelucrare a datelor cu caracter personal, accesați link-ul Politica de prelucrare a datelor (GDPR) si Cookie-uri.
  • Dacă aveți întrebări sau nelămuriri cu privire la modul în care noi prelucrăm datele dumneavoastră cu caracter personal, puteți contacta responsabilul nostru cu protecția datelor la adresa de email: gdpr@esp2000.ro
  • Abonați-vă la newsletter-ul revistei noastre