deTec – noua gamă de cortine optice pentru securitate industrială

by donpedro

deTec4: cortină optică economică şi fiabilă

Sick_EA0815_Fig-2Cortina optică de securitate deTec4 reprezintă soluţia perfectă pentru protecţia eficientă la puncte periculoase şi la acces în zonele cu potenţial pericol de accidentare. Domeniile industriale tipice în care deTec4 este folosită sunt cele specifice industriei maşinilor-unelte, industriei auto, industriei logistice şi a celei producătoare de ambalaje şi de bunuri de larg consum. Aplicaţiile de securitate industrială vizate sunt cele care presupun protecţia degetelor, a mâinilor şi a părţilor corpului uman ce pot accesa zone sau puncte ce prezintă risc de accidentare şi de vătămare.
Carcasa completă a cortinei optice de securitate deTec4 Core generează un câmp optic continuu de protecţie cu rezoluţie ridicată pe întreaga sa lungime.

deTec4 Core – tehnologie de vârf
•    tipul 4 (IEC 61496), SIL (EN62061), PLe (EN ISO 13849)
•    fără zone inactive ale câmpului de protecție
•    rezoluții de 14mm și de 30mm
•    înălțimi ale câmpului de protecție de la 300mm la 2100mm
•    calibrare automată a lungimii câmpului de protecție pentru lungimi de până la 10m
•    temperatură de operare: -30° … +55°C
•    clase de protecție IP65 și IP67
•    conectori M12 compatibili cu controlere de securitate dedicate

Sick_EA0815_Fig-6Sick_EA0815_Fig-7Acest lucru minimizează dis­tan­ţele de securitate în cazul inte­grării la o maşină industrială deja existentă. Şi, cu înălţimi ale câmpului de protecţie de până la 2100mm, deTec4 reduce şi permisivitatea la acces pe dedesubtul sau pe deasu­pra câmpului de protecţie, în conformitate cu standardele cu­ren­te de securitate.
Un avantaj adi­ţional: distanţele de secu­ritate mai scurte pentru ope­rator faţă de punc­tele periculoase accelerează procesele industriale caracterizate de niveluri ridicate ale productivităţii.
O presă hidraulică este protejată la acces în partea frontală, oferind acces secu­rizat cu o rezoluţie de 30mm (protecţie mână şi picior). Înălţimea cortinelor deTec4 este adecvată şi nu permite accesul nesecurizat pe dedesubt sau pe deasupra. Cortinele optice oferă semnal de oprire a mişcării periculoase la acces. Nivelul de securitate PLe oferă protecţia conformă cu pre­ve­derile standardelor euro­pene de securitate precum şi standardelor ce adresează domeniul preselor hi­dra­ulice. Distanţa de securitate este redusă şi datorită lipsei zo­nelor inactive, câmpul de pro­tec­ţie fiind complet activ pe întreaga înălţime a cortinelor optice de securitate.
Accesul în zona periculoasă a unui conveior este protejată pe o lungime de 10m prin intermediul cortinelor optice de securitate deTec4. Un motostivuitor încarcă zona conveiorului cu produse destinate procesului de fabricaţie. Pe durata accesării câmpului de protecţie de către motostivuitor, câmpul de protecţie se dezactivează, permiţând accesul fără oprirea mişcării periculoase a conveiorului. Cortinele optice au o înălţime de 1800mm, ceea ce oferă protecţie optimă pentru întreaga zonă periculoasă. Funcţia de muting ce constă în folosirea unor senzori inductivi speciali ce detectează apropierea, respectiv depărtarea motostivuitorului permite menţinerea stării de utilizarea sigură în acelaşi timp cu menţinerea productivităţii.

deTec2: securitate şi utilizare simplă

Sick_EA0815_Fig-8Cortina optică de se­cu­ritate deTec2 Core implementează în mod clar conceptele de bază ale principiilor securităţii industriale ale maşinilor şi operatorilor acestora într-un mod transparent atât pentru integrator, cât şi pentru operator. Fiecare familie de produse este proiectată pentru aplicaţii specifice şi condiţii ambientale adecvate.
Potrivit evaluărilor de riscuri, aplicaţiile industriale cu nivel de securitate PLc şi/sau SIL1 includ maşini cu potenţial redus de accidentare sau posibilităţi reduse de acces de către operator. Exemple comune sunt staţiile de asamblare, sistemele de încărcare cu mese rotative şi sertare mobile, echipamente de testare sau chiar maşini de nituire şi de caşerare. Domeniile tipice de aplicare pentru cortinele deTec4 sunt: industria maşinilor-unelte, sistemele de manipulare şi ambalare mărfuri, industria alimentară şi industria ambalajelor.

Design sofisticat pentru instalări rapide

Uşor de montat cu un singur şurub, uşor de aliniat cu suportul FlexFix
Uşor de montat cu un singur şurub, uşor de aliniat cu suportul FlexFix

Cortinele optice de securitate deTec4 Core şi deTec2 Core se diferenţiază prin nevoi minime la instalare şi mentenanţă. Un sistem inovator de suporţi de montare precum şi alinierea rapidă şi diagnoza cu ajutorul indicatorilor optici de stare integraţi sunt caracteristici care ajută la integrarea facilă în sistemele de control ale maşinilor industriale.
Cortinele optice deTec4 şi deTec2 pot fi rotite cu ±15° cu ajutorul suportului de montare FlexFix, acesta contribuind decisiv la rapiditatea cu care se realizează alinierea optică a cortinelor. Contururile semicirculare de pe spatele carcasei cortinei optice permite în mod adiţional poziţionarea suportului de montare în diferite părţi ale carcasei, astfel cortinele putând fi instalate fără zone inactive ale câmpului de protecţie, indiferent de poziţia suporţilor de montare de pe carcasa cortinei.

Carcase rigide pentru medii dure de funcţionare

Sick_EA0815_Fig-13Protejarea zilnică a persoanelor cu menţinerea disponibilităţii maşinilor şi a eficienţei economice nu sunt probleme pentru cortinele optice de securitate solide din seria deTec.
O combinaţie ingenioasă între materiale meta­lice şi componente din material sintetic deter­mină rigiditatea cortinelor optice deTec. Acest lucru înseamnă că aceste cortine optice au carcase dure care rezistă la impact şi asigură securitatea operatorilor în orice situaţie.
Disponibilitatea maximă a cortinelor deTec este garantată pentru aplicaţiile cu medii dure de funcţionare de către clasele de protecţie IP65 şi IP67 oferite. Rezistenţa la temperaturi de -30°C şi respectiv +55°C oferă protecţie consistentă în orice condiţii de operare, chiar şi în cele extreme. Acest lucru face posibilă folosirea acestor cortine optice de securitate şi în zone refrigerate.

 

Mihai Priboianu
Aurocon COMPEC SRL


COMPEC-lOGO

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu