Tăiaţi cablurile! Încărcarea wireless este aici!

by donpedro

Se pare că telefonul meu rămâne mereu fără baterie în momentele cele mai nepotrivite (de parcă ar exista vreodată un moment convenabil). De exemplu, atunci când încerc să urc la bordul unui avion cu ticketul de îmbarcare electronic. Sau în acel moment când motocicleta mea se defectează și rămân abandonat pe marginea drumului cu un telefon mort și fără nicio modalitate de a contacta un prieten. De multe ori, când merg în excursii și folosesc telefonul meu ca sistem de navigație, acesta “moare” într-un moment critic, atunci când am nevoie să știu pe ce ieșire din autostradă să o iau.

de Randy Ryder, Business Development Manager, Freescale Semiconductor

Ideea este că ne bazăm foarte mult pe dispozitivele noastre mobile pentru a ne furniza informații și a ne simplifica viața de zi cu zi, devenind astfel depen­denți de ele. Pentru ca această relație cu dispozitivele noastre mobile să fie eficientă, ele trebuie să rămână alimentate în timp ce le folosim. Cu toate acestea, forțele opuse, precum necesitatea de creștere a densității de facilități, ecrane mai mari și mai multă conectivitate wireless, solicită rezervele de putere ale acestor dispozitive. Înainte de apariția smartphone-urilor, un telefon mobil tipic putea funcționa cu ușurință o zi întreagă, cu o singură încărcare. Având caracteristici bogate, cel mai probabil că smartphone-urile de astăzi nu vor rămâne alimentate nici măcar pentru o jumătate de zi, în condiții de utilizare medie. În timp ce producătorii proiectează acumulatori tot mai mari pentru telefoanele mobile, acest bene­ficiu este efectiv anulat de caracteristici noi și îmbunătățite.
Trebuie găsite noi metode privind durata de viaţă a bateriei.
Puterea transmisă fără fir are potențialul de a ajuta la atenuarea condițiilor de moarte a bateriei, mai ales în situațiile în care contează cel mai mult – în spațiile publice sau în timp ce suntem pe picior de plecare, cum ar fi în mașină. Transmisia puterii fără fir a fost demonstrată pentru prima dată de Nikola Tesla în 1893 prin încercarea de a transfera ener­gie fără fir la lămpile fosforescente de iluminat. Chiar dacă experimentele sale, evident, nu au dus la proliferarea de transmitere a energiei fără fir, bazele pentru transmiterea de putere wireless au fost construite în urmă cu peste 100 de ani. Totuşi, nu a existat o preocupare în acest domeniu până la sfârșitul anilor 2000, atunci când transmisia wireless a puterii a devenit un subiect de discuție important. Companiile au încercat comer­cializarea de produse capabile să încarce fără fir dispozitivele mobile, dar, la început, aceste produse constau din adaptoare voluminoase pentru telefoanele mobile care conțineau un receptor de încărcare fără fir.
Transmițătorul de încărcare wireless trebuia să fie cumpărat separat și lucra numai cu anumite receptoare de încăr­care wireless. Apoi, diverse companii au început comercializarea propriilor produse de încărcare fără fir, dintre care niciunul dintre acestea nu era interope­rabil. În 2008 s-a format prima organi­zație cu scopul de a încerca și dezvolta un standard comun de încărcare fără fir.
Wireless Power Consortium a început să dezvolte un standard numit “Qi”, pronunțat “Chee”. Scopul a fost de a crea un standard unificat pe baza căruia companiile membre să dezvolte produse pentru toate tipurile de piețe, iar prima condiție care trebuia respectată era de interoperabilitate. Lucrurile au evoluat, astfel că, în prezent, în piață există trei standarde concurente, dar și o piață de telefonie mobilă, cu o rată ridicată de adoptare. Nevoia de adaptoare voluminoase a scăzut, în timp ce tot mai multe OEM-uri integrează tehnologia de recepţie în dispozitivele lor mobile. Pe de altă parte, datorită faptului că standardele concurente au creat unele perturbări temporare ale pieței, apariţia un standard unificat ar putea oferi în cele din urmă o cale clară pentru implementarea tehnologiei de transmitere de putere fără fir.
Pentru ca această tehnologie să devină cu adevărat performantă, trebuie ca încărcarea fără fir să fie omniprezentă și disponibilă peste tot. Această nouă fază presupune ca infrastructura publică să adopte stații de încărcare wireless, cu scopul de a beneficia din plin de capabilităţile oferite de această tehnologie. Aeroporturile, restaurantele, cafe­nelele și hotelurile vor oferi stații de încărcare fără fir, toată ziua, pentru clienții lor. Când dispozitivele mobile vor avea deja încorporată tehnologia de încărcare, aceasta va deveni la fel de banală precum conectarea dispozitivului la o sursă de alimentare. Acest lucru va promova ceea ce eu numesc un comportament oportunist de încărcare. Utilizatorii vor avea aplicații pe telefoanele lor care le vor ghida spre cea mai apro­piată stație de încărcare. Indiferent de locul unde ne vom afla, vom putea primi o anumită putere pentru dispozitivul nostru mobil, evitându-se astfel ca moartea bateriei să ne mai afecteze. Fie că ne aflăm într-un restaurant sau așezaţi într-un avion, amplasarea dispozitivului mobil pe un încărcător wireless va deveni o a doua natură.
Freescale ajută această mobilitate să se redefinească prin proiectarea de soluții inovatoare de încărcare wireless pentru cele două piețe, auto și cea a consumatorilor. Prin crearea de soluții flexibile, Freescale oferă proiectanților de produse pentru încărcare fără fir, abilitatea de a crea noi modalități de rezolvare a problemelor cu care se con­fruntă utilizatorii de telefoane mobile. Așa cum WI-FI a devenit de-a lungul timpului o tehnologie omniprezentă, este de așteptat ca tehnologia de transmitere wireless a puterii să urmeze aceeaşi paşi în viitorul apropiat.
www.freescale.ro

Freescale Semiconductor România S.R.L.

București
Tel: 021 3052 400
officero@freescale.com
www.freescale.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu