Soluţii? Cuvinte goale? Cuvinte tehnice?

by donpedro

YROTATE-IT-RX111

Soluţie, inteligenţă, internetul lucrurilor, valoare adăugată, timp până la lansarea pe piaţă, gata de producţie, API simplificat, costul posesiei, parteneriat, colaborare … dvs. decideţi!

Lucrăm într-o industrie care se bazează pe “cuvinte tehnice”. Acestea sunt toate prea ușor folosite, dar nu întotdeauna uşor de explicat. Daca sunteţi suficient de norocos pentru a vizita Electronica în acest an, atunci vă provoc să porniţi un test – în timpul vizitării expoziției, de fiecare dată când vedeţi unul dintre aceste cuvinte tehnice folosite, întrebaţi-i pe reprezentanţii firmei în cauză: “Ce vreţi să spuneţi de fapt?” și “Cum justifica utilizarea de către dvs. a acestor cuvinte?”. În afară de unele tăceri incomode, s-ar putea găsi niște răspunsuri surprinzătoare!
Este ușor de numit ceva “inteligent”, și în ultimii ani, companiile s-au simțit aproape obligate să-şi numească produsele aşa. Adică, n-ar ajuta mesajul dvs. de marketing dacă a-ţi numi produsul “prost”, nu-i așa ?! Deci avem reţele de alimentare inteligente, casă inteligentă, televizoare inteligente, de fapt inteligent este totul.
Inteligent presupune inteligență, caracteristici bogate și conectivitate, oricare ar fi realitatea. Și ce este cu adevărat internetul lucrurilor? Oamenii vorbesc des­pre acest lucru ca și cum ar fi vorba despre viitor. Dar e aici, azi – avem deja o multitudine de dispozitive în casă, care sunt conectate la internet – faptul că televizorul și suportul AV au nevoie de propriul internet este deja o dovadă suficientă! Acestea fiind spuse, nu există nicio îndoială că există o multitudine de noi concepte purtate de valul de conexiune la internet și este corect să fim gata pentru a aborda oportunitățile care sunt prezentate. Este pur și simplu greșit să se folosească internetul lucrurilor (IoT) ca un cuvânt tehnic, ca și cum toată lumea înțelege imediat ceea ce vreţi să spuneţi sau cum anume produsele sunt relevante. O explicație este absolut necesară.
La Renesas vedem o adevărată provocare pentru clienţii noştri în ceea ce priveşte internetul lucrurilor (IoT). După cum a fost deja menţionat, există o explozie de oportunităţi create de Internet – se esti­mează că până în 2020, în lume vor fi 60 de miliarde de dispozitive conectate la IoT. Pentru a stabili şi menţine o afacere profitabilă, dvs. trebuie să găsiţi constant căi de a vă diferenţia oferta de produse şi de a reinventa ceea ce le oferiţi clienţilor (vedeţi figura 1).

Figura 1: Profitul IOT vs zona de mărfuri.

Într-o lume aflată într-o rapidă mişcare, nu există ceva precum statul pe loc … fie continui să diferenţiezi produsele, fie cazi rapid în zona de mărfuri şi poţi concura numai în ceea ce priveşte preţul. Un preţ competitiv este desigur esenţial întotdeauna, dar dacă preţul este singurul element de diferenţiere, atunci este o problemă.
Ce înseamnă acest lucru pentru clienţi şi pentru echipele lor de dezvoltare? Ei se află sub o presiune şi mai mare de a realiza noi proiecte şi de a-şi diferenţia produsele pe o piaţă foarte aglomerată. De exemplu, unul dintre partenerii clienţilor noştri are o întârziere de mai mult de 2 ani la munca de dezvoltare programată pentru echipa lor de proiectare aflată sub presiune. Pur şi simplu ei au prea mult de lucru, iar lucrurile devin şi mai dure, deoarece departamentul de marketing solicită mai multe caracteristici noi, cuplate cu costuri de dezvoltare mai mici. Așa cum ne-am strădui să facem față provocării, una dintre zonele în care investim este în a oferi o gamă largă de soluţii convenabile. “Cuvinte tehnice!” V-am auzit! Şi aţi putea avea dreptate. “Soluţii” este un alt exemplu de cuvânt tehnic supra-utilizat şi nu prea explicat, de vreme ce este foarte popular printre vânzătorii de semiconductoare. Problema este că prea des clienţii primesc exemple de programe negarantate şi nedovedite, trebuind apoi să petreacă mulţi ani pentru a dovedi funcţionarea corectă, apoi pentru a le depana şi certifica. Sau se poate întâmpla şi mai rău, o serie de fişiere de bibliotecă slab documentate, dificil de înţeles şi imposibil de validat, certificat şi menţinut. Unde este “Valoarea adăugată” în asta? Aceasta este întrebarea cheie …
“Valoarea adăugată” este centrală într-un număr de programe de la Renesas, direct în ciclul de viaţă al produsului. Vă propun să studiem câteva exemple în detaliu.

1. “Something for nothing”

Programul nostru RX-MAX oferă clienţilor şansa de a asigura produse software de valoare ridicată, de la parteneri lideri industriali precum IAR, Micrium, Segger, Express Logic şi multe altele. Software-ul disponibil poate acoperi o plajă de la un sistem de operare în timp real certificat, la un pachet de comunicaţii convenabil. Software-ul este oferit complet gratuit, pentru proiecte calificate (se aplică termeni şi condiţii) ca investiţie de Renesas şi partenerii noştri pentru simplificarea şi reducerea costurilor de dezvoltare ale produselor. Mai multă informaţie puteţi găsi pe website-ul nostru (căutaţi pe Google Renesas RX-MAX). Navigaţi prin website-ul nostru şi veţi găsi numeroase oportunităţi de a primi plăci de dezvoltare şi kit-uri de start gratuite.

2. Solve-IT!

La evenimentul Electronica din acest an lansăm o linie de până la 15 kit-uri de “soluţii” sub numele de “Solve-IT”. Ne străduim să oferim mai mult decât produse … une­ori o soluţie completă de produs, cu software inclus.
Acest lucru reprezintă una dintre marile provocări pentru proiectanţii neexperimentaţi care au nevoie de o lansare rapidă a produselor lor pe piață. Uneori acest lucru înseamnă a permite evaluarea rapidă a diferitelor produse software de la terțe părți concurente, iar alteori înseamnă întreg drumul de parcurs şi integrarea de programe sursă complete gratuite.

Figura 2: Proiect de referinţă pentru control motoare.

Un exemplu foarte bun este noul nostru kit de control motoare RX-111 (ROTATE-IT-RX111) care oferă o soluţie “la cutie” capabilă de a conduce orice motor sincron trifazat cu magnet permanent (numit de asemenea motor AC fără perii).
Kit-ul prezentat în figura 2 oferă:
• Auto-reglarea coeficienţilor proporţional integral (PI): Kp, Ki
• Identificarea parametrilor intrinseci ai motorului: Rs, Ls, Λm
• vizualizarea în timp real a fazelor motorului, curentului şi răspunsului la semnal de tip treaptă
Kit-urile includ o interfaţă grafică cu utilizatorul (GUI) intuitivă, furnizând inginerilor un prototip de referinţă de invertor gata de utilizat care le permite să comande propriile motoare cu numai câteva click-uri. Ele sunt de asemenea caracterizate de un algoritm de control vectorial fără senzori, utilizabil pentru controlul precis al vitezei şi cuplului. Acest algoritm utilizează monitori­zarea fluxului pentru detectarea vitezelor de rotaţie mai mari decât viteza nominală a motorului.
Fiecare kit conţine o placă invertor, un motor AC cu magnet permanent 24VDC, un CD-ROM cu software, interfaţa grafică la PC, schema plăcii, lista de materiale, fişierele Gerber, manualul de utilizare, ghid de start rapid şi schema nivelului de putere.

3. Reducerea timpului până la lansarea pe piaţă.

De câte ori aţi descoperit la un moment dat că o parte din lista de componente necesare unui nou proiect sunt pe o lungă listă de aşteptare şi că dvs. trebuie să aşteptaţi săptămâni sau poate chiar luni pentru a începe din timp evaluarea sau dezvoltarea?
Programul nostru Star Product vă garantează că atunci când alegeţi cele mai cunoscute dispozitive ale noastre, veţi descoperi că sunt disponibile ex-stock la distribuitorii noştri de frunte. Acelaşi lucru se aplică şi uneltelor de dezvoltare, dar şi mostrelor. Renesas asigură acest lucru prin cantităţi de pre-producţie astfel încât să puteţi începe imediat un nou proiect, reducând radical timpul până la lansarea pe piaţă.

4. Costul de proprietate.

Prea adesea deciziile sunt luate numai pe costul unei componente fără a fi luat în considerare întregul tablou (vedeţi figura 3). Desigur că preţul componentelor este important şi puteţi fi sigur că la un lider mondial, precum Renesas, acesta va fi competitiv.

Figura 3: Costul de proprietate.

Dar trebuie luat în considerare mai mult de atât atunci când se ia decizia unei achiziţii. Să presupunem că selectaţi un microcontroler pentru o maşină de spălat. Poate că preţul unui dispozitiv este de €4, în vreme ce preţul aparatului electrocasnic este de €400. Să presupunem că produceţi 100,000 de maşini de spălat în fiecare lună. O economie de 10% din preţul unui microcontroler ar aduce o economie totală de €40,000 în fiecare lună. Sună ispititor să acceptaţi economia, nu-i aşa? Dar cu ce preţ? Dacă nu vă puteţi baza pe calitatea produsului şi descoperiţi de exemplu o problemă, acest lucru poate conduce la o oprire a producţiei pentru, să zicem, două săptămâni pentru remedierea problemei. Costul?
Vânzări pierdute de €20,000,000! Iar dacă ţineţi seama de reputaţia companiei, pierderile pe termen lung pot fi semnificative – pierderea repu­taţiei pe piaţă conduce la o cerere mai redusă (şi de aici preţuri şi profit mai mic). Comercianţii nu vor dori să aibă pe stoc produsul dvs. deoarece nu se pot baza pe livrări sigure. Pierderile pot fi inestimabile.

5. Călătoria MCU

Acum câţiva ani a existat o reclamă de televiziune faimoasă a NSPCA (Societatea Naţională de Protecţie a Animalelor). Poanta era “un câine este pentru o viaţă, nu pentru Crăciun”. Ei încercau să influenţeze familiile să nu mai cumpere căţeluşi drept cadouri de Crăciun pentru copii, iar câteva luni mai târziu să conştientizeze realitatea dură a proprietarului de animale – ele trebuie plimbate, hrănite, trebuie avută în vedere existenţa lor la plecarea în vacanţă … şi multe alte lucruri! În acest sens şi Renesas a lansat programul său Călătoria MCU, atenţionând că decizia de achiziţie iniţială este numai începutul unei călătorii pe timpul căreia aveţi nevoie de suport, nu numai pentru a fina­liza primul proiect, dar şi pentru a migra către alte dispozitive ale familiei atunci când se schimbă ce­rin­ţele, sau către ge­neraţii complet noi de dispozitive dacă conti­nuaţi utilizarea produsului dvs. pentru mai mulţi ani. Iar timpul când cerinţele se schimbă vine ine­vitabil, iar produsul nu mai răspunde celor mai noi tehnologii.
În acel moment aveţi ne­voie de informaţie clară şi sin­ceră asupra duratei de existenţă pe piaţă a produsului.
Noi furnizăm aceste infor­maţii printr-un verificator online al stării produsului.
Să ne întoarcem din nou la subiectul soluţiilor şi al cuvin­telor tehnice.
În Europa apare pentru prima dată la Electronica în acest an un nou venit. Cunoscut ca Smart (sic!) Analogue, acest produs unic combină analogicul cu digitalul într-o singură capsulă. Secţiunea analogică este destinată pentru condiţionarea semnalelor de la senzori, în vreme ce partea digitală gestionează configurarea şi reglarea, precum şi funcţionalitatea aplicaţiei.

Figura 4: Mediu de proiectare convenabil pentru Smart Analogue.

Împreună cu o unealtă de configurare GUI simpli­ficată (vedeţi figura 4), Smart Analogue reali­zează un punct de intrare convenabil pentru noii veniţi în pro­iectarea circuitelor analogice, dar şi furnizând o va­loare adăugată excepţională pentru proiectanţii mai experi­mentaţi prin, de exemplu, posibilitatea de re-reglare a AFE pe durata ciclului de viaţă al produsului după cum variază caracteristica senzorului odată cu vârsta. Această soluţie inteligentă (Smart Solution) simplifică proiectarea şi măreşte viteza de lansare pe piaţă a produsului.
Smart Analogue cuprinde foarte mult într-o capsulă foarte mică – 36 pini FBGA (4mm × 4mm) / 32 pini VQFN (5mm × 5mm). Dispozitivul este construit în jurul unui microcontroler cu adevărat de joasă putere RL78, împreună cu o memorie flash de 32KB flash, o memorie de date de 4KB şi 8KB RAM. Circuitul analogic include un convertor A/D delta-sigma pe 24 de biţi cu amplificator de instrumentaţie, convertor A/D SAR pe 10-biţi, amplificator configurabil pe 3 canale şi senzor de temperatură cu polarizarea senzorului. Dispozitivul este disponibil pe o gamă industrială de temperaturi de până la 125 °C. Acum cât de inteligent vi se pare acest dispozitiv?!
Veniţi pentru a vă convinge de simplitatea proiectării cu Smart Analogue vă invităm la standul 243, hala A6 la Electronica. Aici veţi găsi produsul, combinat cu o interfaţă de intrare/ieşire gata de utilizat în kit-ul nostru de soluţie senzorială.
Am început acest articol cu o provocare – dacă mergeţi în acest an la Târgul Electronica, de câte ori vedeţi că este folosit un cuvânt tehnic, provocaţi o discuţie. Verificaţi dacă este vreo substanţă sau vreun înţeles în jurul său. Sunteţi bineveniţi să încercaţi acest lucru şi la Renesas. Suntem siguri că veţi descoperi, în conformitate cu tradiţiile noastre, că noi facem ce spu­nem şi spunem ce facem. Tema noastră la Electronica din acest an este “Conectarea cu ziua de mâine” după cum noi permitem clienţilor să se conecteze cu soluţii ce răspund provocărilor viitorului şi îi pregătesc pentru IoT. Prea multe cuvinte tehnice?!

Renesas
www.renesas.com

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu