Pepperl+Fuchs PCV: Sistemul de poziționare inovativ care utilizează coduri Data Matrix

by donpedro

Redundanță mare, fiabilitate extremă.
Întrucât sistemele incrementale necesită numai grile simple de linii sau goluri de

dimensiuni egale pentru a detecta poziții, utilizarea unui cod cu informații de poziționare absolută este esențială la sistemele de poziționare mai complexe. Codurile de informații constituie baza fiecarui sistem de poziționare absolută și astfel performanța sistemului este direct legată de procedurile utilizate. În acest context, dezvoltatorii de la Pepperl+Fuchs au decis utilizarea unuia dintre codurile cele mai eficiente pentru noul sistem de poziționare PCV (Positioning Coded Vision), codul Data Matrix.
Codul Data Matrix este un cod ușor de citit optoelectronic, care spre deosebire de codul de bare, stochează informații în două dimensiuni în loc de una.

Banda cu coduri Data Matrix

Sistemul de poziționare Data Matrix folosește o bandă pe care codurile individuale de formă pătrată sunt imprimate în şiruri suprapuse. O tehnologie de vârf citește codurile. O cameră 2D, un sistem de iluminare cu LED-uri și o unitate inteligentă şi eficientă de procesare a semnalului sunt toate adăpostite în capul de citire PCV. Capul citește codurile bidimensionale, le decodifică și transmite poziția exactă pe axele X și Y unităţii de control de nivel superior. Banda cu coduri și capul de citire PCV se combină pentru a forma un sistem de poziționare optic de înaltă rezoluție potrivit pentru toate aplicațiile în care este necesară precizia poziționării în cazul unui traseu lung. Acesta poate conține orice număr de curbe, pante și rampe, care nu creează niciun fel de probleme.

Este garantat un grad ridicat de robustețe mecanică și fiabilitate deoarece capul de citire cu camera funcţionează fără contact cu banda și nu conține părți în mișcare – lipsa diodelor laser asigură o durată lungă de viață.

Detectarea precisă a deplasării poate acoperi o distanţă de până la 10 km

Sistemul PCV livrează date remarcabil de performante și este extrem de rezistent la murdărie și deteriorare. O lungime a codului de 10.000 de metri este disponibilă la o rezoluție de ± 0,1 mm (opțional 1 mm sau 10 mm). Pot fi ușor de realizat pante de până la 30% și sunt posibile viteze maxime de deplasare de 12,5 m/s. Lungimea impresionantă a codului este de asemenea adecvată pentru aplicații deosebit de mari și în același timp oferă suficiente rezerve pentru extensii sau sisteme cu multe ramuri diferite și căi transportoare paralele. O aplicație tipică pentru sistemul de poziționare este instalarea în transportoare monorail, care se poate extinde de la zonele de depozitare, prin diferite hale de producție și pe întregul site al fabricii. Banda cu coduri laminată auto-adezivă, rezistentă la substanțe chimi­ce, este fabricată dintr-un film de poliester non-siliconic și stocată în role cu lungimi de până la 100 de metri.
Sistemele de poziționare oferă mai multe caracteristici speciale, bazate pe proprietățile superioare ale codului Data Matrix și mai multe avantaje în faţa sistemelor de coduri de bare. În timp ce liniile paralele și golurile de dimensiuni diferite pe un cod de bare sunt aplicate pe o suprafață, informația reală este codificată mono-dimensional. Codul Data Matrix folosește ambele grade de libertate în direcția X și Y și este deci un cod bidimensional.
Codul Data Matrix este caracterizat de o densitate mai mare de date în raport cu codul de bare, ca atare cerințele de spațiu pentru aceleași informații sunt mult mai mici. Acest avantaj face ca benzile cu cod să fie cei mai înguşti purtători de informații disponibili pe piață.

Bidimensional, cu grad ridicat de redundanță

Pentru localizarea rapidă a codurilor Data Matrix și scanarea cu precizie a matricei de referință, o margine neagră continuă este poziționată în partea stângă și în partea de

jos, iar modelul alternativ care reprezintă frecvența rețelei celulelor de date este poziționat în partea dreaptă și partea de sus. Octeții de date cuprind 5 octeți utilizabili și 7 octeti de corecţie a erorilor și sunt alocaţi unei matrice de 10 ×10 în interiorul matricei complete de 12 × 12. Modelul codului este de asemenea de o importanță deosebită. Pepperl+ Fuchs folosește codul ECC200 (algoritmul de verificare a erorilor și de corecție), care este în prezent cea mai sigură variantă Data Matrix lizibilă.
Codul Data Matrix oferă un procedeu eficient de corecţie a erorilor și de aceea apare într-o măsură tot mai mare necesitatea înlocuirii codului de bare, nu numai în aplicații industriale, deoarece codul de bare de obicei, permite doar o detectare a erorilor pentru fiecare digit verificat. Sistemul PCV citește întotdeauna cel puțin șase coduri Data Matrix deodată, trei pe direcția X și două pe direcția Y, rezultând un grad foarte ridicat de redundanță și integritate a datelor. Chiar și cu un grad de contaminare sau de deteriorare mare, nu sunt de așteptat eșecuri bruște în citire pentru că doar unul dintre cele trei coduri pe direcția X trebuie să fie ușor de citit. Sistemul PCV este o investiție valoroasă în mediile industriale unde praful, murdăria și condițiile de funcționare dure sunt la ordinea zilei. La utilizarea ECC200 pot fi acoperite sau imposibil de citit până la 25% dintre coduri. La montarea șinelor de alimentare cu ajutorul clemelor, banda cod poate fi întreruptă în porţiuni de până la 20 mm lăţime, indiferent de poziție.

Sistem integrat de avertizare din timp

Sistemul PCV este primul sistem de poziționare de pe piață care poate oferi opțiunea de a detecta contaminarea de pe obiectivul camerei și banda cu coduri. Indiferent de dispozitiv, ISO/IEC 15415 definește opt parametri de calitate (calitatea totală, contrast, modu­lare, distrugere model fix, calitate a decodării, neuniformitate axială, neuniformitate a grilei și corectarea erorilor neutilizate) care sunt evaluaţi în mod corespunzător în capul de citire. Sistemul de avertizare din timp emite un mesaj de eroare în avans în protocol și/sau acționează comutarea ieșirii PNP pentru a solicita operatorului de sistem luarea măsurilor adecvate înainte de producerea unui eșec de citire real.
Alte efecte benefice pentru sistemul de poziționare (în caz de cons­trângeri de spațiu, de exemplu) cu lăţimea benzii de cod de doar 25 mm și raze posibile de curbură de 0,1 m sunt de asemenea atribuite gradului ridicat de densitate a datelor precum și lățimii mici a codului și a fereastrei de citire. Informațiile despre înălțimea pantelor și rampelor pot fi uşor evaluate deoarece o bandă cod cuprinde întotdeauna două rânduri de coduri poziționate unul deasupra celuilalt, ca standard. Banda cod poate fi lipită în mod continuu chiar şi peste rosturile de-a lungul sistemelor de transport suspendate.

Markeri de eveniment: comutare în timp real

Aceşti markeri permit sistemului de poziționare Data Matrix producerea a până la 1.000 de semnale de control diferite. Când capul senzorului trece peste unul dintre markeri, se declanşează un semnal de comutare în timp real. Markerii de eveniment sunt benzi de cod scurte care sunt plasate pe banda cod normală. Markerii sunt utilizati pentru a porni procese definite la poziții fixe (de exem­plu rabatarea unei oglinzi a sistemului optic în curbe și apoi des­chiderea înapoi în poziția inițială).
Capul de citire PCV este simplu de comandat și parametrizat. Dispozi­tivul de 70 × 70 × 50 mm este prevăzut cu două butoane și șapte LED-uri indicatoare care oferă utilizatorului informații continue despre starea de pregătire operațională și starea sistemului. Un dispozitiv de aliniere integral este disponibil pentru a vă ajuta să aliniați coordonatele Y și Z în raport cu banda cod. Cu o adâncime de câmp de ± 15 mm, distanța de citire este de 80 mm. O interfață RS485 este deja integrată în carcasa senzorului, nefiind necesară o cutie suplimentară pentru conectarea bus-ului.

Parametrizarea folosind un PC sau carduri cod

Un instrument de configurare convenabil este disponibil pentru parametrizare prin intermediul unui PC. Configurarea alternativă utilizând cardurile cod este de asemenea posibilă. În acest caz, capul de citire este comutat în modul de parametrizare la apăsarea unui buton și cardurile cod relevante pentru rezoluţie, sursa de declanșare, rata de transfer, intervalul de adrese, de exemplu, toate trebuie să ţină cont de distanța corectă faţă de lentilă. Personalul de operare poate găsi codurile cel mai des solicitate în manualul de operare sau poate tipări codurile din instrumentul de configurare și păstra pentru uzul ulterior. Parametrii pot fi reconfiguraţi rapid în timpul service-ului sau ori de câte ori este necesar, fără a fi nevoie să se utilizeze un laptop. O tensiune de 10 … 30Vcc este necesară pentru a alimenta capul de citire, iar intervalul temperaturilor de funcționare se intinde de la -20°C la 60°C.

info@ro.pepperl-fuchs.com
www.pepperl-fuchs.com

Pepperl+Fuchs SRL
Str. Coriolan Brediceanu nr. 10, City Business Center, Clădirea A, Mezanin, Birou nr. 3, Timişoara

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu