Senzori pentru maşini-unelte – partea a IV-a

by donpedro

Prin intermediul soluţiilor inovatoare de detecţie şi sesizare, COMPEC asigură suportul pentru proiectanţii şi producătorii de maşini-unelte în a introduce pe piaţă utilaje mai eficiente, mai sigure în utilizare, mai rapide şi mai fiabile. Folosind sistemele de securitate industrială de la COMPEC puteţi asigura securitatea utilajelor conform standardelor europene în vigoare. De asemenea, alegerea unor senzori optimi vă permite abordarea producţiei eficiente cu sisteme automate inteligente. Aici COMPEC vă poate asigura suportul în dezvoltarea de soluţii tehnologice superioare.
În articolul trecut am prezentat zona de presaj automat, zona de utilaje de îndoire tablă precum şi zona cu celula de îndoiri automatizate şi toate aplicaţiile adiacente acestor zone de producţie.

Zona 9 – zona de ghilotine

Aplicaţia 1: Protecţie la acces în zona din spatele unei prese

Zona din spatele unei prese de tăiere poate fi monitorizată în mod securizat cu o barieră optică de securitate M2000 A/P sau M4000 A/P, zona putând fi accesată rapid atunci când este nevoie de scoaterea anumitor componente din zona de presare.
Raza optică specială destinată alinierii ajută la instalarea rapidă a barierelor.

Aplicaţia 2: Monitorizarea poziţiei finale a cilindrilor pneumatici

Un senzor magnetic pentru cilindri pneumatici detectează în mod fiabil poziţia finală a pistonului cu care este prevăzut un cilindru pneumatic destinat dispozitivului de scoatere a componentelor procesate la ghilotine.
Avantajul major al acestui tip de senzor magnetic este posibilitatea montării de deasupra în canelura cilindrului, nemaifiind necesară scoaterea acestuia.

Aplicaţia 3: Protecţia la punct periculos la lamele de tăiere ale ghilotinelor

Cortinele optice de securitate din seria MiniTwin protejează la accesul în zona lamelor cu care sunt dotate ghilotinele.
MiniTwin au avantajul dimensiunilor reduse, a flexibilităţii la montare şi fără zone de non-detecţie, fiind foarte uşor integrabile în apropierea lamelor. Folosite împreună cu un releu de securitate sau, şi mai indicat, împreună cu un controller din seria FlexiSoft, se permite implementarea funcţiilor de securitate în mod convenabil şi pentru întregul utilaj.

Aplicaţia 4: Monitorizarea nivelului în recipientul cu materie primă şi monitorizarea controlului ejectării

Dacă stiva ajunge la nivelul de umplere şi întrerupe câmpul de detecţie al senzorului, scannerul laser 2D din serie TiM3xx semnalizează că a fost atins respectivul nivel. În acest moment, cutia cu materiale trebuie schimbată cu una goală. Foile de material prelucrat la ghilotină ies prin culi­sare şi sunt detectate de către câmpul de monitorizare al scanner-ului.

Aplicaţia 5: Măsurarea presiunii, a nivelului şi a temperaturii la sistemul hidraulic al ghilotinei.

Presostatul PBS măsoară presiunea sistemică a pompei hidraulice şi compară valoarea măsurată cu valoa­rea setată ca prag. Senzorul de nivel LFP Cubic monitorizează nivelul uleiului hidraulic luând în considerare patru valori prag ale nivelului de ulei, astfel prevenind defectarea pompei datorită nivelului redus de ulei hidraulic.
Senzorul de temperatură TBT verifică temperatura uleiului pentru a preîntâmpina supra-încălzirea.

Aplicaţia 6: Monitorizarea ejectării foliilor ieşite din ghilotină

Senzorii fotoelectrici cilindrici filetaţi din seria GR18S detectează în mod fiabil ejectarea părţilor rezultate în urma procesării la ghilotină.
Carcasa filetată este standard pentru industrie, sistemul optic fiind ideal pentru detecţia obiectelor metalice strălucitoare, mulţumită funcţiei de suprimarea fundalului.

Zona 10 – maşini de tăiere cu plasmă cu comandă numerică

Aplicaţia 1: Detecţia matriţei

Paşii următori trecerii prin zona de ghilotine implică prelucrări precum găurirea controlată. Acest proces tehnologic se execută la o maşină de tăiere cu arc de plasmă. Sculele sunt depozitate într-o zonă specială şi sunt detectate de către un senzor ultrasonic UC4. Dimensiunile reduse ale acestui senzor îl recomandă pentru spaţii restrânse, acest senzor având şi avantajul insensibilităţii la reflexiile specifice materialelor metalice.

Aplicaţia 2: Determinarea alinierii plăcilor metalice

În practică, operatorii aşează plăcile metalice pe mesele de prelucrare ale preselor. Dacă însă aceste plăci nu sunt aliniate în direcţia de prelucrare a maşinii, acest lucru va conduce la prelucrări incorecte şi implicit la pierderi de bani. Senzorul Vision Inspector PI50 detectează variaţia angulară a foilor metalice analizând ori găurile practicate, ori marginile acestora. Semnalul furnizat de către Inspector este folosit la compensarea mişcării necesare prelucrării de către controllerul presei.

Aplicaţia 3: Protecţia unei zone periculoase a masei presei

Scannerele laser de securitate S3000 cu mai multe câmpuri de protecţie poate furniza protecţie pe ambele părţi de acces ale unei maşini cu comandă numerică; aceste scannere pot fi folosite ca o alternativă la garduri sau la siste­mele prevăzute cu bariere optice de tip M4000.
Acest mod de funcţionare creşte productivitatea maşinii, simplificând încărcarea şi descărcarea cu produse de prelucrat.

Zona 11 – maşini de tăiere cu laser şi de nituire

Aplicaţia 1: Monitorizare fără contact a foilor duble

Doi senzori de distanţă OD determină grosimea unei foi metalice cu precizie de 10 microni. Această soluţie permite detecţia fiabilă a foilor duble sau a grosimii acestora. Metoda de măsurare fără contact scade timpul necesar ciclului de producţie şi implicit creşte productivitatea. O unitate de evaluare calculează semnalele rezultate în urma măsurării şi transferă rezultatele la sistemul de control.

Aplicaţia 2: Detecţia poziţiei de capăt al cursei unui lift

Un lift ridică stiva de plăci metalice pentru a retrage o foaie metalică pe rând ulterior. Bariera optică de automatizare SAS permite detecţia capătului de cursă a liftului, indiferent de forma plăcii metalice de la capătul superior al stivei.
Acest lucru permite poziţionarea dispozitivului de manipulare pentru o scoatere ulterioară rapidă a foii metalice necesare procesului de producţie.

Aplicaţia 3: Protecţia la acces cu diferenţiere între om şi material

Cortinele optice de securitate C4000 Fusion şi C4000 Palletizer pot fi învăţate să recunoască diferitele contururi specifice paleţilor industriali. Acest lucru permite ca materialele de pe paleţi să fie manipulate oricând în zona necesară. Totuşi, dacă un operator intră în zona de manipulare, producţia este oprită, fiind detectat un alt tip de contur decât cel cu care cortinele au fost învăţate.

Autor:
Mihai Priboianu
Aurocon COMPEC SRL

Distribuitor autorizat SICK: AUROCON COMPEC srl
www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu