Kit-uri de evaluare MikroElektronika dedicate microcontrolerelor PIC32

by donpedro

Microcontrolerele de 32 biţi din gama PIC32MX de la Microchip sunt cele mai complexe circuite disponibile în oferta acestui producător (în prezent, există 69 de tipuri diferite). În funcţie de versiune, oferă utilizatorilor între 16 şi 512KB memorie Flash şi între 8 şi 128KB memorie RAM. Sunt tactate cu o frecvenţă maximă de 80MHz, efectuând până la 80 de milioane de operaţii pe secundă (MIPS). Sunt disponibile în carcase de 28 până la 100-pini, oferind până la 85 linii I/O. În funcţie de versiune, oferă o gamă largă de periferice. Cea mai mare diferenţă faţă de microcontrolerele prezente pe piaţă, bazate pe arhitectura ARM, constă în faptul că PIC32 este construit cu ajutorul arhitecturii distincte MIPS. Datorită acesteia, proiectanţii, în momentul în care decid ce unitate să utilizeze, au posibilitatea de alegere. În multe aplicaţii, performanţele microncontrolerelor PIC32 depăşesc ceea ce poate oferi ARM. Merită subliniată şi unificarea hardware, menţinută atât în cadrul gamei PIC32, cât şi printre microcontro­lerele

Microchip de 8 şi 16 biţi. Adăugând la aceasta mediul de dezvoltare universal, gratuit MPLAB X, cu care pot fi programate toate circuitele acestui producător, proiectantul va putea migra cu uşurinţă la unităţi din ce în ce mai complexe.
Pentru a facilita viitorului utilizator familiarizarea cu caracteristicile gamei alese de microcontrolere, produ­cătorii acestora oferă kit-uri demonstrative şi de eva­luare. Acestea trebuie construite astfel încât proiectantul să beneficieze de un instrument a cărui universalitate să permită stăpânirea rapidă şi eficientă cel puţin a regu­lilor de proiectare de bază, folosind posibilităţile oferite de circuitul respectiv. Sigur că Microchip nu face excepţie în acest caz, de vreme ce pune la dispoziţie un număr mare de asemenea kit-uri, însă articolul de faţă are drept obiect trecerea în revistă a kit-urilor de evaluare pentru procesoare PIC32 de la MikroElektronika. Această firmă din Serbia, prezentă pe piaţă de peste 10 ani, este partenerul oficial de proiectare al Microchip (şi al altor producători recunoscuţi).

Kit-urile de evaluare MikroE sunt caracterizate de un grad sporit de universalitate şi o ingeniozitate deosebită în realizare. Cel mai simplu dintre ele este “MINI-32” (MIKROE-763). Este realizat cu ajutorul MCU PIC32MX534F064H (64KB Flash, 16KB RAM, USB OTG, CAN). Pe placa PCB, care corespunde prin dimensiuni carcasei DIP40 (51×18mm), în afară de procesor sunt prezente două generatoare cu cuarţ (pentru tactarea MCU şi a circuitului RTCC), un set de 3 diode LED, un buton RESET şi un soclu USB. Datorită bootloader-ului integrat USB HID, kit-ul poate fi conectat direct la computer. Placa poate fi alimentată atât prin portul USB, cât şi de la o sursă externă de 3,3VDC. Bineînţeles, avem acces la cele 40 de linii ale microcontrolerului cu terminale sub formă de pad-uri. Kit-ul conţine modu­lul specific PIM (Plug-In-Module) care permite extinderea aplicaţiilor utilizatorului cu un microcontroler din gama PIC32MX.
Al doilea este kit-ul “mikromedia for PIC32” (MIKROE-597) realizat cu ajutorul microcontrolerului mai complex PIC32MX460F512L. Pe o placă individuală PCB (cu dimensiunile 81×60mm) vom primi un kit de eva­luare multimedia compact, cu o mare cantitate de peri­ferice utile. Să începem aşadar “numărătoarea” – ei bine, găsim în acest kit, printre altele, un ecran color LCD (320×240) cu panou tactil rezistiv, codec stereo mp3, senzor de acceleraţie triaxial, conector USB Slave (conectare la computer /alimentare kit), conector audio, soclu carduri de memorie MMC/SD, memorie suplimentară nevolatilă Flash 8Mbit pentru păstrarea datelor şi acces facil la cei 52 de pini ai microcontrolerului sub formă de pad-uri exterioare. Placa poate fi conectată direct prin portul USB la computer (datorită bootloader-ului integrat, preprogramat

HID), dar a fost menţinută şi posibilitatea de programare a microcontrolerului PIC32 cu ajutorul programatorului extern (mikroProg sau ICD2/3). În plus, funcţiona­litatea kit-ului poate fi extinsă prin utilizarea unui număr mare de plăci de extensie oferite de MikroElektronika (printre altele Battery Boost shield, Proto shield sau mikroBus shield).
Cu titlu de inventar, microcontrolerul PIC32MX460 nu este prevăzut cu interfaţă Ethernet. În prezent, scenariul “Internet of Things” trece din faza de concepţie în cea de realizare, de aceea şi posibilitatea conectării aplicaţiei/echipamentului la reţeaua globală devine o caracteristică de dorit. Interfaţa integrată Ethernet o găsim în microcontrolerul PIC32MX795F512L. Kit-ul MikroElektronika construit cu ajutorul acestuia este “multimedia for PIC32MX7” (MIKROE-596). Este tot o placă PCB multimedia compactă (cu dimensiunile 125×89mm). În afară de perifericele menţionate la kit-ul anterior (ecran TFT şi altele :-)), oferă şi un senzor de temperatură integrat, memorie suplimentară EEPROM, joystick, conector RS-232, conectori USB Host/Slave şi, desigur, intrare Ethernet. Datorită terminalelor tip pad, avem acces la toţi cei 60 de pini ai microcontrolerului.

Cel mai mare grad de universalitate (şi cu dimensiuni de 266×220mm:-)) prezintă kitul “EasyPic Fusion v7” (MIKROE-1205), nominalizat la categoria “Best Tool” la Târgul Embedded World 2013 de la Nurnberg.
Descrierea tuturor caracteristicilor acestuia ar depăşi spaţiul alocat acestui articol, însă trebuie amintit doar faptul că, datorită suportului universal PIM, susţine 65 de microcontrolere diferite Microchip din gamele PIC24, dsPIC33 (ambele de 16 biţi) şi PIC32. Funcţiona­litatea kit-ului poate fi extinsă cu ajutorul plăcilor de tip “Click”, ataşate prin conectorul MikroBus (pe placa de bază există doi conectori de acest tip). Producătorul oferă în prezent peste 50 de “click-uri” diferite.
În multe kit-uri MikroElektronika, în afară de plăcile în sine, cumpărătorul va primi şi un DVD cu exemple şi documentaţie, un manual de utilizare sub forma unei cărticele foarte frumos editate şi tipărite, o schemă imprimată a conexiunilor şi un cablu USB pentru conectare la computer.
MikroElektronika este, de asemenea, producător de programatoare şi compilatoare de limbaje C, Pascal şi Basic pentru o gamă largă de microcontrolere (inclusiv PIC32). Oferta detaliată poate fi consultată pe pagina firmei TME (www.tme.ro), care este distribuitorul oficial în România.

Ing. Paweł Sióda

www.tme.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu