Conectoare electrice

by donpedro

În toate aplicaţiile, suportul fizic pentru alimentare cu energie electrică, pentru preluarea informaţiilor electrice de la senzori, pentru transmisii de date, transmisii semnale audio/video etc. este asigurat de cabluri de legătură. Datorită

acestei plaje largi de aplicabilitate, au fost dezvoltate foarte multe tipuri de cabluri electrice. Alături de acestea, un rol deosebit îl joacă conectoarele utilizate.
Aurocon COMPEC oferă o gamă foarte bogată de cabluri şi conectoare. În cele ce urmează vor fi trecute în revistă exemple din cadrul bogatei oferte de conectoare (Blocuri terminale şi terminale pe şină DIN, Comunicaţii de date/ conectoare pentru fibre optice, Conectoare audio/ video, Conectoare electrice, Conectoare industriale, Conectoare RF/ Coaxiale, Conectoare universale, Socluri CI, Terminale de sertizare), adaptoare, accesorii, scule şi truse de scule specifice, fără a intra în amănunte privind caracteristicile tehnice pentru un produs sau altul.

Blocuri terminale/ Terminale pe şină DIN

RS vă oferă terminale bloc şi terminale pe şină DIN pentru a acoperi o gamă largă de aplicaţii, precum maşini industriale, industria auto, industria feroviară şi ingineria de proces. Categoria conţine: cutii pentru montare pe şină DIN, terminale miniaturale, terminale pe şină DIN, terminale pe şină DIN – Seria UT, ST şi QT, blocuri terminale, blocuri terminale capsulate, blocuri terminale pentru zone periculoase, blocuri de împământare şi distribuţie, accesorii.

Conectoare electrice de putere

Sunt produse ce permit realizarea conectării între echipamentul de alimentat şi sursa de pu­tere. Plaja este foarte vastă, pornind de la conectoare standard la conectoare de tip industrial, de la cerinţe mai puţin pretenţioase la cerinţe riguroase precum produsele de tip hazard.

Prize şi ştecăre pentru zone cu pericol de explozie

Aceste tipuri de prize şi ştecăre (BS4343/ IEC309 Industrial, zone hazard) oferă un înalt grad de protecţie la lucru în zone cu pericol de explozie. Construcţia lor permite un bun contact electric, o conectare uşoară, dar fermă. O calitate de loc de neglijat este compatibilitatea ştecărelor cu prize de tip normal non-Ex.

Conectoare dreptunghiulare cu montare pe PCB

Pentru asigurarea comunicării dintre plăcile PCB ale acestora cu alte dispozi­tive electronice sunt foarte utile conectoa­rele dreptunghiulare cu montare pe PCB. Un exemplu pot fi conectoarele de tip Q, cu pârghii de extra­gere a conectorului.

Terminale de conectare cu diferite forme

RS vă asigură o gamă variată de terminale de culori diferite şi de forme diferite, precum furcă, inel, pin, papuc etc. ce oferă un bun contact electric. Manşoanele pentru prinderea cablului electric asigură o inserţie fermă a acestuia, având ca efect o bună rezistenţă mecanică.
Categoria cuprinde: Conectoare Posi-Lock; Kituri de conectoare inel; Kituri de sertizare; Scule – terminale de sertizare; Terminale de sertizare; Terminale de sertizare izolate;Terminale de sertizare neizolate.
După cum se poate observa, sunt puse la dispoziţie şi sculele specifice de montare. Un exemplu poate fi kit-ul pentru conectare cu terminale (nr. stoc 109-797), care conţine într-o cutie specială scula necesară pentru prinderea terminalelor şi 20 de tipuri cu 500 de bucăţi de terminale.

Conectoare cu şurub

Este vorba despre blocuri terminale pentru prinderea cu şurub a cablurilor electrice. Blocurile dispun de pini pentru prindere pe circuit PCB. Tipul acesta de bloc de prindere este foarte util mai ales în circuite de test, în aplicaţii de cercetare, sisteme de achi­ziţie de date uşor configu­rabile etc. Caracteristicile ce diferenţiază diferite mo­dele sunt curentul şi tensiunea suportate, diametrul maxim al miezului conductiv al cablului, materialul plastic din care sunt realizate.

Conectoare circulare multipol


În numeroase aplicaţii de transmitere de date, semnale audio, semnale video etc. sunt utilizate conectoare de formă circulară cu un număr variabil de poli. Unele dintre acestea sunt gândite pentru fixare pe cablu (montare pe panou dacă este cazul), altele sunt realizate pentru prindere pe circuit PCB.

Priză Mini-DIN cu montare pe PCB

Pentru aplicaţii de comunicaţii de date şi periferie calculator sunt foarte des întâlnite configuraţii de tip mini-DIN. Aprecierea de care se bucură în transmiterea de date se datorează dimensiunii fizice reduse în condiţiile unui contact electric foarte bun. Conectorul de tip priză poate fi montat, sau poate fi utilizat un cablu cu conectoare montate la lungimi de cablu standard.
În catalogul on-line poate fi identificat un tabel de selecţie pentru cabluri cu conectoare montate pentru conectoare de PC.

Conectoare dreptunghiulare multipol


Un alt tip de geometrie a conectorului în cazul transmiterii de date este şi cel de tip dreptunghiular. Sunt foarte multe conectoare de acest tip, diferenţele făcându-le numărul de poli, posibilitatea sau nu de montare pe PCB, materialul din care este realizat contactul, ecranarea etc.

Conectoare de tip D

Acest tip de conectoare sunt recomandate în aplicaţii militare, industriale, comerciale şi nu în ultimul rând de interfaţare cu calculatorul. Alături de conectoarele propriu-zise pot fi identificate şi cabluri cu conectoare montate.

Kit-uri pentru conectoare de tip D

Vă sunt oferite sculele necesare montării conectoarelor, fie kit-uri ce conţin scule şi conectoare pentru a putea realiza rapid şi eficient conexiunile de care aveţi nevoie.

Conectoare pentru cablu coaxial

Conectoarele de tip BNC pentru cablu coaxial, inclusiv cu montare pe PCB sunt utilizate în aplicaţii numeroase de transmitere de date, de semnal audio-video etc.
Selecţia RS de conectoare RF şi de conectoare coaxiale satisface oricare cerinţă casnică sau industrială. Pe lângă conectoarele BNC şi conectoarele F, conectoarele precablate şi unelte pentru conectoare, veţi putea găsi şi adaptoare şi kit-uri de adaptoare.

Conectoare pentru sonde şi cabluri de testare

În cadrul multor aplicaţii de măsurare şi testare pentru sisteme electrice sau neelectrice, pentru transportarea semnalului de măsurare sunt utilizate sonde de măsurare. Unul dintre tipurile de conectoare în acest caz este conectorul de tip crocodil. Diferenţele dintre tipurile de crocodili sunt date de diametrul cablului cu care poate lucra, de materialul din care sunt realizate fălcile de prindere şi de curentul maxim suportat.

Conectoare pentru reţele / comunicaţii

Interconectarea dintre calculatoare în cadrul reţelelor locale, dintre echipamente de transmisie de date, dezvoltarea de echipamente înzestrate cu posibilitate de conectare în reţele, au dus la o cerere crescândă de cabluri şi conectoare standard, cu performanţe din ce în ce mai mari.
Exemplele cele mai des întâlnite sunt cablurile de tip telefonic şi UTP cu conectorul şi priza de tip RJ11/RJ45, ecranate sau neecranate.
De multe ori este nevoie de un prelungitor al cablului telefonic sau UTP, acest lucru fiind rezolvat datorită RJ11/45 Extender, un prelungitor de lungime standard 2m. Alături de acestea pentru înserierea de mai multe cabluri se poate utiliza un dispozitiv de cuplare directă, în cazul conectării RJ45 existând şi varianta crossed over.

Aurocon COMPEC dispune de o ofertă foarte bogată de cabluri, de conectoare, kit-uri cu conectoare, cabluri cu conectoare deja montate la lungimi de cablu standard. Avantajul cablurilor cu conectoare montate nu este numai acela de economisire a timpului de montaj, ci şi acela al garantării caracte­risticilor. Aici se pot da foarte multe exemple de cabluri standard, în special (dar nu numai) în aplicaţii audio-video şi reţele: RCA-RCA, SCART-SCART, cablu audio, cablu pentru monitor SVGA, cablu serial, paralel, cablu UTP şi multe altele.
De asemenea, sunt oferite şi accesorii diverse, cum ar fi clipsuri de prindere cablu, elemente de ghidare, protecţii, tuburi, coliere pentru cabluri. Pentru montarea conectoarelor sunt oferite scule speciale si truse de scule. Pentru etichetarea cablurilor pot fi achiziţionate etichete speciale şi imprimante portabile pentru acestea.

Aurocon Compec
www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu