Aplicaţii ale senzorilor din gama SICK

by donpedro

Datorită nivelului ridicat de automatizare din unităţile de producţie, prezenţa senzorilor în aceste sisteme este impetuos necesară. Aurocon COMPEC, în calitate de distribuitor autorizat de soluţii senzoriale de la SICK, vă prezintă câteva dintre aplicaţiile senzorilor din portofoliu; fie că este vorba de senzori fotoelectrici, de scannere laser de securitate, de cititoare de coduri de bare, de traductoare incrementale sau absolute, de camere pentru inspecţia vizuală a calităţii producţiei, fie de senzori de nivel, aplicaţiile ce pot fi dezvoltate şi implementate sunt nenumărate şi pot aduce valoare adăugată afacerii dvs.

Detecţia sticlelor transparente

În această aplicaţie a fost nevoie de detecţia fiabilă a sticlelor indiferent de culoarea, forma sau mate­rialul din care erau reali­zate. Detecţia trebuia făcută în condiţii dure de lucru pe liniile automate de umplere/dozare specifice industriei alimentare şi cosmetice. Pentru rezolvarea problemei s-a apelat la senzorii fotoelectrici WL12G special concepuţi pentru detecţia suprafeţelor transparente.

Beneficii:
• Evitarea opririlor neplanificate ale producţiei cu ajustarea adaptivă de sensibilitate;
• Manipulare uşoară şi integrare rapidă cu tehnologia IO-Link;
• Reducerea costurilor cu mentenanţa prin apelarea la senzori cu carcasă din inox.

Protecţia zonei periculoase la o linie de producţie

La o linie de producţie dintr-o fabrică de autovehicule zona de sub vehicul trebuie să fie protejată. În trecut acest lucru se realiza cu nişte preşuri sensibile la presiune. Un scanner laser S3000 este instalat pe podea în mijlocul liniei de producţie. Acesta scanează întreaga zonă de sub vehicul.
Dacă este întrerupt câmpul de protecţie, mişcarea de coborâre este oprită. S3000 poate monitoriza un semicerc cu raza maxi­mă de 4m.

Beneficii:
• Marginile ce puteau ge­nera accidente de prin­dere a mecanicului sub vehicul au fost eliminate;
• Lucrul poate fi realizat doar de o singură persoană, fiind crescut şi nivelul de productivitate.

Performanţe ridicate pentru conveioare şi sisteme de sortare din centre logistice

Sistemele de identificare automată de la SICK precum cititoarele-cameră de coduri

de bare (ICR890), scannerele de coduri de bare (CLV490), sisteme de citire coduri de bare (OPS590) contribuie la dezvoltarea de sisteme fiabile ce asigură citirea exactă de coduri de bare şi coduri DataMatrix precum şi capturarea de imagini de pe toate pachetele şi coletele ce trec prin zona de scanare/detecţie. Cu ajutorul unui controller dedicat MSC800, toate cititoarele sunt conectate la o singură unitate de control.

Beneficii:
• Tehnologii testate de la o singură sursă pentru eliminarea riscurilor de întârziere a implementării proiectelor de automatizări în logistică;
• Software ce garantează integrarea optimală a proceselor;
• Performanţe mari la citirea şi detecţia coletelor.

Umplere flexibilă şi etichetare corectă a recipientelor din industria alimentară

În fiecare an, aproape 10000 de tone de margarină, grăsimi şi ulei alimentar sunt produse pentru piaţa elveţiană. Unt în tuburi circulare, grăsimi în tuburi

dreptunghiulare, ulei în sticle de diferite culori – datorită marelui număr de tipuri de recipiente cu până la 16 caracteristici diferite este nevoie de detecţia fiabilă, diferenţierea şi monitorizarea acestora. S-a apelat la o soluţie cu senzorul Vision SICK Inspector.
După umplerea cu produsul alimentar, tuburile sunt dotate cu etichete prevăzute cu sistemul de codare necesar. Vision SICK Inspector este configu­rat să detecteze recipientele fără etichete sau cu etichete tipărite incorect ori poziţionate incorect.
Cu senzorii Vision, beneficiarul a putut să monitori­zeze un număr nelimitat practic de variante de ambalaje şi în conformitate cu cerinţele prezente şi viitoa­re ale clienţilor săi.
Mai mult, tipărirea corectă pe ambalaj este asigurată, fiind evitate astfel timpul şi costurile asociate plângerilor primite de la cli­enţi. De asemenea, folo­sirea senzorilor fotoelectrici de la SICK asigură un proces de ambala­re/împachetare foarte fiabil şi utilizarea optimă a sistemului deoarece detecţia fiabilă evită semnalizarea incorectă şi în consecinţă opririle sistemelor de producţie.

Beneficii:
• Soluţie de inspectare fiabilă şi eficientă cu adaptare flexibilă la produse noi;
• Procese mai fiabile pe durata umplerii şi etichetării prin evitarea plângerilor de la clienţi;
• Monitorizarea capacelor asigură prezenţa acestora în coletele livrate clienţilor;
• Soluţii senzoriale şi consultanţa de la o singură sursă vă garantează cea mai bună soluţie de implementare.

Măsurarea vitezelor diferiţilor arbori ai unui utilaj industrial

Maşinile cu comandă numerică sunt dotate cu o serie de unităţi de putere, printre altele arborele mecanic principal, sistemul cu role pentru scoaterea produsului prelucrat, unitatea pentru rularea produsului prelucrat. Pentru controlul optim şi fin al procesului tehnologic, sistemul de acţionare are nevoie de informaţia de viteză şi poziţie de la toate subsistemele. În total, trei funcţii diferite sunt realizate de către traductoarele incrementale din seria DFS60. În primul rând sunt folosite la arborele principal al utilajului ce se roteşte cu până la 3500 de rotaţii/minut. A doua funcţie este reglarea vitezei de rotaţie în conjuncţie cu sistemul de acţionare. În al treilea rând, traductoarele DFS60 sunt folosite la reglarea poziţiei şi în final poziţionarea exactă a sistemului mecanic de acţionare.

Beneficii:
• Chiar dacă randamentele acţionărilor diverse din sistemul descris şi vitezele de rotaţie variază, se foloseşte aceeaşi variantă de traductor DFS60; acest lucru asigură un nivel ridicat al timpilor de funcţionare al utilajului;
• Fiabilitate dovedită chiar şi la viteze mari;
• Sistem inteligent de prindere a traductorului pentru eliminarea excentricităţilor nedorite.

Monitorizarea nivelului în industria alimentară

Pentru monitorizarea nivelului în recipiente şi bazine este nevoie de senzori de nivel uşor de instalat şi care să nu necesite prea multe intervenţii pe durata de funcţionare. Este nevoie de diferite interfeţe electrice pentru a conecta diferite sisteme de control. Este evident că senzorul de nivel trebuie să fie conform cu

specificaţiile impuse de EHEDG, FDA şi 3A, fiind vorba de industria alimentară. S-a apelat la senzorii de nivel cu tijă din seria LFP, singurul contact fiind între materialul din bazin şi tija din oţel inoxidabil (lungimea maximă este 2m pentru tijă).

Beneficii:
• Soluţie economică datorită posibilităţii scurtării tijei la lungimea dorită şi multiplelor semnale de ieşire disponibile;
• Design igienic, special gândit pentru aplicaţiile din industria alimentară;
• Folosire optimizată pentru bazine, cu contact maxim al tijei cu materialul din bazin.
Distribuitor autorizat SICK: AUROCON COMPEC srl
www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu