LSIS 400i camera inteligentă de la Leuze are acum caracterisitici noi

by donpedro

Modelele de aparate şi software-ul curent au fost extinse. De acum se pot comanda atât modele cu lumină infraroşie sau iluminare LED RGBW, cât şi un model pentru lentile C-mount. Caracteristici noi au fost adăugate la software.

LSIS cu IR integrat sau RGBW au aceleași caracteristici ca și celelalte modele cu excepția culorii luminii. Versiunele IR pot fi folosite în aplicații unde, în funcție de material, sunt necesare reflexii scăzute, transmitere mai bună sau imunitate față de interferențe ale luminii externe. Iluminarea RGBW pe de altă parte, permite

siguranță mai mare în testare datorită posibilității de a selecta culoarea potrivită a iluminației sau chiar analiză cu o cameră monocromatică.
Modelele noi cu lentile C-mount nu dispun de focus motorizat. În schimb, sunt foarte flexibile când sunt folosite împreună cu lentile cu distanțe focale tipice între 6 și 75mm. Cu aceste modele se pot citi coduri de bare de la distanțe de până la 2m.

LSIS 400i model “C-Mount”
Sunt disponibile 3 modele C-mount pentru a detecta obiecte de la distanțe mai mari: pentru analiză BLOB, citire coduri și de uz general.

Imagine de la o distanță de 1,5m cu modelul standard, distanță focală 16mm.

Imagine de la o distanță de 1,5m cu lentilă C-mount, distanță focală 75mm.

LSIS 400i model “infraroșu”
Pentru aplicații care au rezultate mai bune în lungimea spectrală infraroșie decât în lumina normală este disponibil un model LSIS 400i cu iluminare IR integrată.

Lumina cu lugime de undă lungă oscilează (ca radiație electromagnetică) mai puțin decât lumina cu lungime de undă scurtă și prezintă mai puțină interacțiune cu materia. Prin urmare pătrunde mai adânc în material și produce mai puține reflexii la suprafață decât lumina cu undă scurtă. Uneori lumina infraroșie trece complet prin obiecte.
Deoarece lumina infraroșie este invizibilă pentru ochiul uman, poate fi folosită foarte bine mai ales în zonele unde lumina obișnuită ar deranja, mai ales la operarea în mod flash.

Aplicații tipice:
• Inspecție materiale incomplet transparente, dar colorate care nu au o culoare inerentă în spectrul infraroșu, deci vor fi mai transparente;
• Inspecție suprafețe în ciuda tipăririi sau poluare ușoară: multe cerneluri sunt invizibile – crăpături şi defecte ale suprafeței devin vizibile;
• Detecție prezență text-pe-etichetă pe bancnote, cărți de credit etc. Notă: tiparul cu jet de cerneală (data de expirare etc.) devine invizibil în IR;
• Aplicații normale, dar, în combinație cu filtrul de lumina zilei, devin independente de lumina ambientală.
Sunt necesare teste pentru a decide dacă utilizarea de lumină IR ajută la rezolvarea unei anumite aplicaţii sau nu.

Etichete tipărite în lumină normală. Tiparul de pe un sticker aplicat pe etichetă este aproape invizibil în lumina normală din cauza tiparului de pe etichetă.

Majoritatea scrisului tipărit de pe etichete dispare în iluminarea cu infraroșu. Tiparul de pe sticker este acum foarte vizibil. Motivul este prezența pigmenților care absorb IR în cerneala cu care este tipărit sticker-ul.

Cutie de lapte în lumină normală.

Data de expirare tipărită cu jet de cerneală și o parte din tiparul de pe carton dispar cu iluminarea IR.

LSIS 400i model “RGBW”
Utilizarea de surse de iluminat colorate este foarte comună în aplicațiile industriale machine vision. O potrivire inteligentă a luminii colorate cu culoarea obiectelor care trebuie testate permite o creştere (sau scădere) a contrastului unor culori. Astfel, culorile pot fi mai bine separate în imaginea alb/negru.

Un anumit roşu şi un verde similar vor produce nuanțe diferite de gri. Pentru astfel de aplicaţii, există în prezent varianta RGBW a LSIS 400i.
Iluminând o anumită zonă, cu cele trei cadrane colorate în roşu, verde şi albastru ale

LSIS 400i, rezultă o lumină albă în zona de suprapunere a celor trei culori. Iluminarea cu două dintre cadranele colorate produce culori amestecate în conformitate cu graficul de mai sus – în funcţie de o combinaţia de culori. Acest principiu de amestec de lumină este menţionat ca modelul RGB (fiecare monitor funcționează pe baza acestui principiu).
Paleta de culori din dreapta este foarte utilă pentru a evalua care culori ale unui obiect apar mai luminoase sau mai întunecate în care culoare a iluminării.
• Când se iluminează o culoare a unui obiect de testare cu lumină de aceeaşi culoare, culoarea din imagine va apărea mai luminoasă.
• Când se iluminează o culoare a unui obiect de testare cu lumină de culoare complementară (culoarea care este exact opusă pe roata de culoare), culoarea din

imagine va apărea mai întunecată.
Folosind exemplul unui cod de bare roșu pe fundal verde obținem imaginile de mai jos:

Când iluminăm cu lumină albă, liniile roșii și fundalul verde absorb aproximativ aceeași cantitate de lumină. Codul din imagine apare întunecat și cu contrast redus.

Atunci când este iluminat cu lumină roșie, fundalul verde absoarbe lumina puternic (distanţa mare de la roşu în roata de culoare!), în timp ce liniile roşii reflectă lumina bine. Codul pare foarte luminos pe un fundal întunecat.

Atunci când sunt iluminate cu lumină verde, liniile roşii absorb lumina puternic (distanţa mare de la verde în roata de culoare!), în timp ce fundalul verde reflectă lumina bine. Codul pare foarte întunecat pe un fundal luminos.

Accesoriu LSIS 400i “difuzor”
Pentru a elimina reflexiile nedorite în cadrul imaginii, există acum o alternativă “low cost” la filtrul de polarizare: un difuzor de plastic.

Imagine cu iluminare integrată: Datorită suprafeţei uşor reflective a hârtiei apar reflexii puternice în centrul imaginii.

Imagine cu difuzor: Reflecţiile puternice din centrul imaginii sunt atenuate, dar nu complet.

Imagine cu filtru de polarizare: Numai utilizarea filtrului de polarizare elimină complet reflexiile din mijlocul imaginii!

Contact
O’BOYLE SRL
Piaţa Ştefan Furtună nr. 5, Ap. 9, Timişoara, Jud. Timiş
Tel.: 0256-201346
Fax: 0256-221036
office@oboyle.ro
www.oboyle.ro

Adaugă un comentariu