Freescale anunţă generaţia următoare din seria S08P 8-biţi MCU

by donpedro

Impulsionat puternic de dezvoltarea microcontrolerelor (MCU) cu performanțe înalte pe 32 biți bazate pe ARM®Cortex-M4, Freescale a anunţat recent seria S08P 8-biţi MCU de generaţie următoare, cu robusteţe ridicată, cost eficient, ușurință în utilizare, compatibilitate şi scalabilitate, pentru a răspunde nevoilor generale de piaţă pentru aparate casnice, de conversie a puterii, de control al motoarelor electrice şi multe alte aplicaţii industriale şi de consum.

Această nouă serie succede arhitecturii industriale verificată, de înaltă eficiență şi de încredere, cu nucleul S08 optimizat pentru a reduce şi mai mult consumul de energie. Se adoptă tehnologia de proces avansată din domeniul auto maturizat, care a fost deja de mult timp verificată, prin producția de masă a dispozitivelor pe siliciu proiectate pentru domeniul auto. Este nevoie de proiectarea unui cip de nivel consolidat de performanţe ce satisface cerințe industriale privind imunitatea EMC & ESD. Aceasta contri­buie la realizarea unui nivel scăzut de perturbații EMI în sistem, generat de ceasul intern şi multiplicatorul de frecvenţă, plus driverul de putere programabil şi controlul comutării.

Seria S08P – diagrama bloc

De asemenea, corespunde în totalitate cu cerinţa de siguranţă IEC-60730, incluzând generatorul de ceas watch-dog independent, cu ferestre watch-dog de compensare, ieşire pentru semnal de resetare şi un mecanism hardware CRC de detectare algoritmică a erorilor.
Pe lângă adoptarea noului proces tehnologic pentru a reduce costul de producţie al dispozitivelor pe siliciu, seria S08P integrează, de asemenea, periferice abundente pentru a ajuta clienții să minimizeze costul materialelor sistemului (BOM cost). Generatorul de ceas intern are mare precizie (abaterea este mai mică de 1,5% pe întreaga gamă de temperatură și de tensiune), care poate ajuta la micșorarea costului, cât şi a zonei de PCB, prin eliminarea sursei de ceas (clock) cu cristal extern, pentru cele mai multe modele. Convertorul ADC de înaltă rezoluție (12-biți) poate asigura semnal de măsurare precis, cu circuite externe low-cost de condiţionare simplificată a semnalului; STI (Touch Sensing Interface) permite ca punerea în aplicare a controlului tactil om-maşină să fie ușoară, fără a fi nevoie de alte componente suplimentare. Memoria EEPROM on-chip poate salva date externe și memora datele atunci când aplicația are nevoie frecvent de o cantitate mică de date pentru actualizare şi memorare.

Alte caracteristici, cum ar fi 6-canale de ieșire PWM în 3-faze complementare-pereche, cu intercalare de timp mort, simplifică aplicațiile de control al unui motor sau de conversie de putere, module de comunicaţii, inclusiv SPI, I2C & SCI, oferă flexibilitatea conexiunilor între modulele din interiorul sistemului sau între plăci de circuit; mai multe module timer permit controlul secvențial (timing control), adecvat pentru sarcini în aplicaţii diverse, iar modulul RTC (Real Time Counter) asigură schemă de trezire periodică a sistemului, după ce MCU intră în modul de oprire cu consum redus de putere. În plus, se poate implementa, de asemenea, funcţia de calendar în timp real prin codare firmware simplă.
Având avantajul arhitecturii consistente a nucleului S08, întreaga serie S08P poate refolosi toate instrumentele de dezvoltare hardware şi software existente pentru S08, larg disponibile, inclusiv vastul ecosistem construit cu partenerii externi, care reduce semnificativ investiţia pentru dezvoltarea proiectului. Toţi clienţii Freescale existenţi pot porta cu uşurinţă moştenirea lor de aplicații şi biblioteca de programe în codul S08 verificat pe această nouă platformă. Freescale CodeWarrior IDE, ca platformă de dezvoltare standard, sprijină pe deplin dezvoltarea noului cod S08P.
Acesta este bazat pe mediul open-source Eclipse, cuplat cu editor de cod sursă, C-Complier, interfaţă de depanare la nivel de cod sursă, precum şi ProcessorExpert, un instrument profesionist de generare automată a codului care ajută la iniţializarea codului proiectului prin câteva click-uri. Mai important, platforma oferă full-featured free C-Complier susţinând dezvoltarea de cod program pentru întreaga serie S08P.
BDM hardware debugger funcţionează perfect cu CodeWarrior IDE, care permite la un cost mic, într-un mod simplu, dar de mare eficienţă, depanarea interactivă de cod și dezvoltare. În plus, există instrumentul open-source OSBDM, disponibil cu sprijinul propriu din CodeWarrior. Acesta poate fi realizat chiar de utilizator (DIY) cu toate materialele de proiectare descărcate de pe web.
Seria S08P constă în trei clase: clasa S08PT cu caracteristici complete, activată touch-sensing, clasa S08PA cu caracteristici complete fără touch-sensing şi clasa

Modulul TWR-S08PT60

S08PL cu caracteristici mai puține la cost competitiv. Toate cele trei clase sunt pin-la-pin compatibile la același tip de încapsulare, deși au unele diferenţe la caracteristicile periferice şi de performanţă. În această serie, de la cel mai mic cu 2K Flash în capsulă cu 8-pini, până la cel mai mare având 60K Flash în capsulă cu 64-pini, toate microcontrolerele sunt compatibile în funcţiile de bază, periferice şi pin-out la un tip particular de încapsulare. Clienţii pot alege partea cea mai potrivită pentru a începe proiectarea produsului lor şi pot păstra libertatea de a trece la alte părţi din clasă, fără a fi nevoie de vreo modificare hardware.
S08P a fost oferit din trimestrul 4/2011 pentru prima introducere în proiecte. Producţia de masă a început în trimestrul 2/2012. Preţul de revânzare sugerat la volumul 10.000 pornește de la 0.35 dolari pentru micul 2K/8-pin S08PL2, până la 1.26 dolari pentru 60K/64-pin S08PT60.
Pentru a obţine mai multe informaţii pe serii de produse S08P, vă rugăm să vizitaţi pagina de produse specifice pe site-ul Freescale: www.freescale.com/S08P .

Modulul TWR-S08PT60 este un instrument de dezvoltare pentru microcontrolerul MC9S08PT60 robust pe 8 biți, alimentat la 5V și proiectat pentru aplicații touch-sensing și capabilități de a controla motoare.
TWR-S08PT60 operează indepen­dent sau ca parte în platforma modulară de dezvoltare aplicații și programe cu Tower System.

Modulul TWR-S08PT60 – Schema bloc

Aplicaţiile de bază: aparate domestice, conversia puterii, controlul motoarelor DC, automatizarea clădirilor și diverse aplicații de uz general.
Software și instrumente CW-MCU10: CodeWarrior for Microcontrollers (Eclipse IDE) – RS08/HCS08, ColdFire V1, Qorivva 56××, PX Series, 56800/E DSC, Kinetis.
Kit-ul conţine: placa TWR-S08PT60 cu TWR-S08PT60 8-bit MCU, cablurile necesare, DVD cu tutoriale, software și instrucțiuni de utilizare, ghid Quick Start.

Caracteristici:
• Microcontroler pe 8 biţi, MC9S08PT60 MCU, 64 pini, 60KB flash, 256 byte EEPROM, 4K RAM, include multe periferice: timere (3 × FTM, 2 × MTIM), 3 × SCI (UART), 2 × SPI, I2C, ADC 12-biţi/ 16canale, ACMP, KBI, TSI, 57× GPIO inclusiv driver 20mA și ieșiri 2-pin open drain, ieșiri PWM.
• Cristal 8MHz pentru ceasul sistemului.
• Potenţiometru pentru intrarea ADC.
• Senzor Low-G (MA8451) conectat I2C.
• Conectare Infra-Red Tx/Rx prin SCI.
• Port serial RS232.
• 4 pad-uri sensibile la atingere cu LED-uri indicatoare.
• Reset prin buton și 3 comutatoare funcţionale.
• Socluri pentru 2 card-uri fiică de expansiune: touch sensing & motor control.
• Suport de depanare On-board OSBDM cu conector Mini-B USB.

Documentaţii Freescale: TWRS08PT60QSG, TWRS08PT60UM

Distribuitori Freescale în România
Arrow Electronice SRL • 026 4417251 • office@arrowromania.com
EBV Elektronik • 021 5296911 • catalin.raduta@ebv.com
Farnell • 0800 894 946 • info-ro@farnell.com
Future Electronics SRL • 0264 457774 • info-RO-future@futureelectronics.com

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu